, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έφη Αχτσιόγλου: Αυξήσεις μισθών και επιδομάτων ενισχύουν την παραγωγικότητα

H υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε ομιλία της κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου της Ε.Σ.Ε.Ε. αναφέρθηκε στους άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. Στόχοι της μεταμνημονιακής εποχής είναι η κυβέρνηση να φέρει την εργασία στο επίκεντρο, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να εφαρμοστεί μία στιβαρή κοινωνική πολιτική.

«Επιδιώκουμε την αύξηση των μισθών που συμπιέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων, ώστε να υπάρξει γενικευμένη εμπέδωση των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» υπογράμμισε η υπουργός.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η αύξηση των μισθών επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Από 1/2/2019 αυξήσαμε τον κατώτατο και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11% και κατά 27% για τους νέους κι έχει διαμορφωθεί στα 650 ευρώ χωρίς ηλικιακή διάκριση. Περίπου 600.000 εργαζόμενοι έχουν άμεση αύξηση του εισοδήματός τους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού οδήγησε σε αύξηση και 24 επιδομάτων, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, τα οποία λαμβάνουν περίπου 280.000 άτομα.

«Συνολικά, περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν βελτίωση του εισοδήματός τους, η οποία θα έχει την αντανάκλασή της στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και της κατανάλωσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα για τον τομέα του εμπορίου» επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ανέφερε ότι «υλοποιούμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κι αξιοποιούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν με μια συνεκτική δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των βαρών στον ιδιωτικό τομέα, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μείωση από 1/1/2019 των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς έως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας».

Η υπουργός επανέλαβε ότι τον Μάρτιο τίθεται σε εφαρμογή το νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο «θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και θα περιλαμβάνει και κούρεμα οφειλής».

Όσον αφορά τη στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που έπληξε η κρίση δήλωσε ότι «υλοποιούμε και το πρόγραμμα «Δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία» για 5.000 ανέργους, ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητά τους. Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12, με ποσό που κυμαίνεται από 12.000 έως και 36.000 ευρώ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.