Αδερφικός ανταγωνισμός και συγκρούσεις: τι μπορούν να κάνουν οι γονείς; - Karfitsa.gr
Άρθρα

Αδερφικός ανταγωνισμός και συγκρούσεις: τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή*

Πολλά και διαφορετικά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ρήξη στη σχέση των αδερφών. Συχνά, ο αδερφικός ανταγωνισμός μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και πριν γεννηθεί το δεύτερο παιδί στην οικογένεια και συνεχίζεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, διαφοροποιώντας κάθε τόσο τα αίτιά του.

Συνήθως προκαλείται απογοήτευση και αναστάτωση στους γονείς όταν βιώνουν μια κατάσταση στην οποία τα παιδιά τους καυγαδίζουν μεταξύ τους. Ένα περιβάλλον γεμάτο συγκρούσεις άλλωστε είναι αγχωτικό για όλους. Γιατί όμως τα παιδιά μπορεί να συγκρούονται;

Τα περισσότεροι αδέρφια βιώνουν ίσως κάποιο βαθμό ζήλιας ή ανταγωνισμού και αυτό μπορεί να προκαλέσει ένταση και διαμάχες. Μερικοί παράγοντες μάλιστα μπορούν να επηρεάσουν τόσο τα αίτια, όσο και τη συχνότητα με την οποία τα παιδιά καυγαδίζουν. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Εξελισσόμενες ανάγκες. Είναι φυσικό οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των παιδιών, οι ανησυχίες και τα ατομικά τους χαρακτηριστικά να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται μεταξύ τους. Χρειάζεται να λαμβάνετε υπόψη σας τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε ηλικίας ώστε να ερμηνεύετε και τις πιθανές αντιδράσεις των παιδιών σας.
  • Ατομικές ιδιοσυγκρασίες. Οι ατομικές ιδιοσυγκρασίες των παιδιών σας – συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, την ευκολία της προσαρμοστικότητας και τις μοναδικές προσωπικότητές τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο ισχυρά μπορεί να συνδεθούν μεταξύ τους.
  • Ειδικές ανάγκες. Μερικές φορές, οι ειδικές ανάγκες ενός παιδιού λόγω ασθένειας ή μαθησιακών / συναισθηματικών προβλημάτων μπορεί να απαιτούν περισσότερο γονικό χρόνο. Κάποια παιδιά νιώθοντας αυτή τη διαφορά, μπορεί να δράσουν έντονα για να τραβήξουν την προσοχή ή από το φόβο για το τι συμβαίνει στον αδελφό τους.
  • Πρότυπα. Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς επιλύουν προβλήματα και διαφωνίες αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα για τα παιδιά. Έτσι εάν εσείς και ο / η σύζυγός σας επικοινωνείτε με σεβασμό, παραγωγικότητα και όχι επιθετικό τρόπο, αυξάνετε τις πιθανότητες τα παιδιά σας να υιοθετήσουν αυτές τις τακτικές όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα μεταξύ τους. Απεναντίας, εάν τα παιδιά σας σας βλέπουν να διαχειρίζεστε με ένταση τα πιθανά σας προβλήματα, είναι πιθανό υιοθετήσουν τις ίδιες αυτές κακές συνήθειες.

Ενώ λοιπόν μπορεί να είναι συνηθισμένο το φαινόμενο της συγκρουσης μεταξύ αδερφών, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για κανέναν οικογενειακό περιβάλλον. Τι πρέπει να κάνετε ως γονείς όταν αρχίσουν οι συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών σας;

Όσο κι αν σας είναι αδύνατο, προσπαθείστε να μην εμπλακείτε, εκτός εάν υπάρχει κίνδυνος σωματικής βλάβης. Εάν παρεμβαίνετε πάντα, κινδυνεύετε να δημιουργήσετε άλλα προβλήματα. Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να περιμένουν τη βοήθειά σας αντί να μάθουν να διαχειρίζονται τα προβλήματα μόνα τους. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να φανεί -εσφαλμένα στο ένα παιδί, ότι το άλλο είναι πάντα “προστατευμένο” και κάτι τέτοιο οδηγεί σε ακόμα περισσότερη δυσαρέσκεια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τα διασωθέντα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι μπορούν να ξεφύγουν εύκολα επειδή είναι πάντα “σωζόμενα” από έναν γονέα.

Αν ανησυχείτε για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας, είναι σκόπιμο να τα εκπαιδεύσετε στο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις. Ενθαρρύνετέ τα να επιλύσουν μόνα τους την κατάσταση χρησιμοποιώντας το λόγο τους. Μπορείτε να πείτε: «Πες στον αδερφό σου ότι σε ενοχλεί αυτό που έκανε», «Τί θα μπορούσες να κάνεις στον αδερφό σου για να νιώσει καλύτερα;».

Φροντίστε να είστε ενεργοί στο να δίνετε στα παιδιά σας μια προσωπική προσοχή που απευθυνεται στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Πολλές φορές τα παιδιά μάχονται για να τραβήξουν απλώς την προσοχή των γονιών τους. Είναι σημαντικό να νιώθουν ασφάλεια, σημαντικοί για εσάς, να νιώθουν την αγάπη σας και να εκπληρώνονται οι βασικές τους ανάγκες.

Σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, η σύγκρουση μεταξύ αδερφών είναι τόσο σοβαρή ώστε εμποδίζει την καθημερινή λειτουργία τους και τους επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό συναισθηματικά ή ψυχολογικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να λάβετε βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Να θυμάστε, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις διαμάχες, προετοιμάζονται και για το μέλλον, την ενήλικη ζωή τους- όπως το πώς εκτιμούν την προοπτική ενός άλλου ατόμου, πώς να συμβιβάζονται και πως να διαπραγματεύονται μία κατάσταση, καθώς επίσης και πώς να ελέγχουν τις πιθανές επιθετικές τους παρορμήσεις.

*η κα Νενέρογλου-Πεταλωτή είναι ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ