Αδιαφάνεια, δυσοσμία διαφθοράς και η «αμόλυντη» κυβέρνησή μας - Karfitsa.gr
Άρθρα

Αδιαφάνεια, δυσοσμία διαφθοράς και η «αμόλυντη» κυβέρνησή μας

Δεν γνωρίζω αν η αντιπαράθεση Κοτζιά, Καμένου θα έχει σοβαρές πολιτικές παρενέργειες επί της ουσίας. Σίγουρα πάντως θα ακουστούν ,όπως και έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής , πρωτοφανείς κατηγορίες για κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια στην χρήση κονδυλίων, σκανδαλώδεις παρεμβάσεις εξωγενών παρεμβάσεων ( π.χ από τον αξιότιμο κύριο Σόρος) , κατηγορίες που εντελώς πρωτότυπα εκτοξεύονται μεταξύ κορυφαίων στελεχών συνιστωσών της σημερινής Κυβέρνησης.

Του Ζαχαρία Ζούπη*

Αν αυτό δεν αναδεικνύει παρακμή, δυσοσμία πιθανών σκανδάλων, τότε τι αναδεικνύει; Μήπως ηθικό πλεονέκτημα μιας δίχως αρχές Αριστεράς; Πολλοί ισχυρίζονται ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ευτέλισε ιδέες της Αριστεράς. Πριν απ΄ όλα όμως ευτέλισε κάθε έννοια διαφάνειας και διέψευσε τον μύθο της αμόλυντης Αριστεράς. Αυτά έχουν οι « κακές παρέες» και τα ταχύρυθμα μαθήματα από τους μυημένους στα κόλπα από παλιά. Υπάρχει βέβαια και το μέλι που προκαλεί όταν βρίσκεσαι στην εξουσία και κανείς ας μην παριστάνει πια τον εξ΄ορισμού καθαρό και αδιάφθορο.

Ας δούμε μερικά εντελώς χαρακτηριστικά γεγονότα που δεν πιστεύω ότι κανείς έχει δικαίωμα να συγκαλύψει. Ανάμεσα σ΄αυτούς ανήκει ασφαλώς και η επόμενη Κυβέρνηση που πρέπει να τα διερευνήσει μέχρι τέλους.

ΠΡΩΤΟΝ: Μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο δύο κορυφαίοι Υπουργοί «σφάζονται», αλληλοκατηγορούνται για την χρήση των μυστικών κονδυλίων. Την συζήτηση δεν ανοίγει η Αντιπολίτευση που σέβεται την αρχή ότι τα μυστικά κονδύλια χρειάζονται και πρέπει να είναι μυστικά και όχι ύλη για παραπολιτικά.Την ανοίγουν δύο Υπουργοί. Δεν είναι όμως μόνο για τα μυστικά κονδύλια ο καβγάς, γιατί τα αναφερόμενα 50 εκατομ. ευρώ του Σόρος δεν ανήκουν σ΄αυτά. Η αντιπαράθεση φτάνει στο σημείο ο τέως Υπουργός Εξωτερικών να μιλάει για λερωμένα χέρια όσων πετάνε λάσπη! Ωραία ατμόσφαιρα αγγελικά πλασμένη ανάμεσα σ΄αυτούς που θα έφερναν την κάθαρση στην πολιτική ζωή. Να προσθέσουμε σ΄αυτό και την συζήτηση για το τίμημα των F-15 και άλλα θαυμαστά όπως την ιστορία με τους μεσολαβητές για τις συζητήσεις με τους Σαουδάραβες, θέματα ανοικτά και σημαντικά.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Σειρά στελεχών της ΕΡΤ παραιτούνται με τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση και για σκανδαλώδεις συμβάσεις να διαδέχεται η μία την άλλη. Και σ΄αυτό το θέμα την συζήτηση δεν την άνοιξε η Αντιπολίτευση.Την κάνουν στελέχη της αριστερής Κυβέρνησης που ξανάστησε ηρωικά την ΕΡΤ των 2.500 εργαζομένων, των συνδικαλιστών νταβατζήδων που είχαν το θράσος να στήσουν και μνημείο για τα θύματα και των 180 εκατομ. ευρώ ετήσιας οικονομικής επιχορήγησης που τα πληρώνουμε εμείς. Φαίνεται ότι η μετατροπή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε ΥΕΝΕΔ κοστίζει και κάτι παραπάνω και ότι η αδιαφάνεια τα σκεπάζει όλα, ενώ οι νεοφώτιστοι υπερασπιστές των ιδανικών μιας Αριστεράς που ανακάλυψαν τελευταίως, δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους.

ΤΡΙΤΟ: Η Ελλάδα μπορεί να έχει γίνει διεθνές παράδειγμα προς αποφυγή για το κολαστήριο της Μόρια, όμως το τι έγινε με τα 1,6 δις. ευρώ των κονδυλίων από την Ε.Ε το ψάχνουν πέρα από εισαγγελείς και διεθνείς οργανισμοί πια . Είναι βλέπετε πολλά τα λεφτά και μ΄αυτά δεν δικαιολογείται αυτό που συμβαίνει σήμερα. Πόσα πήραν οι ΜΚΟ; Ποιες ΜΚΟ τα πήραν; Τι κόστισαν οι υποδομές ; Τι κονδύλια έχει υπογράψει ο κ. Μουζάλας, ο κ. Καμένος ,αλλά και άλλοι όπως ο κ.Φλαμπουράρης πρώτος συντονιστής για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και που πήγαν αυτά; Πόσοι διορισμοί, με τι διαδικασίες και με τι μισθούς, με τι κριτήρια έγιναν και τ ρόλο έπαιξαν διάφορες αντιρατσιστικές οργανώσεις και οι άφαντοι πια αλληλέγγυοι; Είναι πολλά τα ερωτήματα, περισσότερα δε τα λεφτά που κυκλοφόρησαν.

Αυτά είναι μόλις τρία παραδείγματα. Υπάρχουν δεκάδες άλλα. Πως για παράδειγμα δόθηκαν περίπου 5 εκατομ. ευρώ για την αγορά μιας ανύπαρκτης εταιρείας ενέργειας στα Σκόπια από την χρεοκοπημένη Δ.Ε.Η κληρονομώντας και 25 εκατομ. χρέη; Που είναι η εισήγηση και η τεχνικοοικονομική Μελέτη που την υποστήριζε; Πως εξηγείται ότι η αρχική συμφωνία παράτασης της μίσθωσης του « ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» υπολειπόταν περίπου 500 εκατομ. ευρώ απ΄ότι την αποτίμησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τς Ε.Ε ; Πως πουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ένα πέμπτο του τιμήματος που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, τίμημα που θεωρούσε σκανδαλώδες τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ;

Υπάρχου και άλλα, πάρα πολλά παραδείγματα από τα οποία προκύπτουν δεκάδες ερωτήματα.Ένα είναι σίγουρο: Η σημερινή Κυβέρνηση ελέγχεται για πολλά θέματα που αναδύουν κλίμα διαφθοράς, δυσοσμία . Ας μην παριστάνουν επομένως τους ιέρακες της εντιμότητας και της ηθικής. Ο χρόνος κυλάει, οι Κυβερνήσεις συνηθίζεται να αλλάζουν στις Δημοκρατίες και τότε θα ψαχτούν όλα. Πρέπει μάλλον να ψαχτούν όλα …

*Ο Ζ. Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ