Αεροδρόμιο στη Ρώμη «πέταξε» έξω τους επιβάτες επειδή… έκλεισε - Karfitsa.gr
Ματιές

Αεροδρόμιο στη Ρώμη «πέταξε» έξω τους επιβάτες επειδή… έκλεισε

Αεροδρόμιο στη Ρώμη κλείνει τη νύχτα λόγω… έλλειψης πτήσεων, με συνέπεια δεκάδες επιβάτες να διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο, αφού οι υπάλληλοι της εταιρίας σεκιούριτι τους αναγκάζουν να βγουν έξω από τους στεγασμένους χώρους. Τα όσα συμβαίνουν στο αεροδρόμιο Τσιαμπίνο (Ciampino) μετέφεραν στην Karfitsa Έλληνες φοιτητές που ταλαιπωρήθηκαν, αφού χρειάστηκε να ξενυχτήσουν στο κρύο, περιμένοντας την πρωινή πτήση τους.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ*

Το αεροδρόμιο σε κανένα σημείο της ιστοσελίδας του δεν αναφέρει ότι τις νυχτερινές ώρες παραμένει κλειστό. Η μοναδική προειδοποίηση ότι τη νύχτα κλείνει, βρίσκεται σε ένα αυτοκόλλητο που έχει κολληθεί σε μία από τις εισόδους του, όπως περιέγραψαν επιβάτες. «Δεν περιμέναμε να συμβεί κάτι τέτοιο, η πτήση μας ήταν προγραμματισμένη στις 7 παρά τέταρτο το πρωί και θεωρήσαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ξενυχτήσουμε μέσα στον χώρο των αναχωρήσεων. Αντί αυτού βρεθήκαμε έξω και κρυώναμε, μαζί με άλλους επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό», περιέγραψε στην Karfitsa  φοιτήτρια από τη Θεσσαλονίκη που βίωσε τη δυσάρεστη εμπειρία μαζί με τους φίλους της.

Είναι το δεύτερο, κατά τ’ άλλα «ευρωπαϊκό», αεροδρόμιο στο οποίο επιβάτες διαμαρτύρονται, μετά όσα συνέβησαν στο Μποβέ της Γαλλίας, όπου 14χρονη από τη Θεσσαλονίκη με κινητικά προβλήματα δεν είχε τη δυνατότητα να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος και να επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς τα μηχανήματα που διαφήμιζε το αεροδρόμιο δεν λειτουργούσαν, ενώ εκτός λειτουργίας ήταν μέχρι και το ασανσέρ. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη μαθήτρια χρειάστηκε να την πάρουν στα χέρια επιβάτες για να φτάσει στο αεροσκάφος.

«Μας έσπρωχναν για να φύγουμε»

Πίσω στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Τσιαμπίνο, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Ρώμη και θεωρείται περιφερειακό, η παρέα των φοιτητών, μαζί με τους άλλους επιβάτες μαθαίνουν από υπαλλήλους εταιρίας σεκιούριτι του αεροδρομίου, ότι στις 11 το βράδυ πρέπει να έχουν αδειάσει την αίθουσα αναχωρήσεων. «Μας έλεγαν ότι έπρεπε να φύγουμε από τον χώρο επειδή θα… έκλεινε. Κανείς δεν το πίστεψε γι’ αυτό και δεν μετακινηθήκαμε μέχρι που άρχισαν να μας σπρώχνουν, συστήνοντάς μας να μεταφερθούμε στην αίθουσα αφίξεων», περιέγραψε στην Karfitsa η φοιτήτρια.

Δεκάδες επιβάτες, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, αναγκάστηκαν με βαλίτσες και καρότσια, για όσους είχαν παιδιά, να μεταφερθούν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου, η οποία θα έμενε ανοιχτή περισσότερες ώρες καθώς ήταν προγραμματισμένη άφιξη πτήσης. «Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο που βρίσκεται δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα έκλεινε τη νύχτα», είπε. Η αίθουσα αφίξεων έκλεισε και αυτή στις 12 τη νύχτα και έτσι όλοι οι επιβάτες που περίμεναν να φύγουν με τις πρωινές πτήσεις αναγκάστηκαν και μεταφέρθηκαν στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου. Οι υπάλληλοι της εταιρίας σεκιούριτι τους ανάγκασαν να βγουν έξω και τους ενημέρωσαν ότι για τέσσερις ώρες, δηλαδή από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4 το πρωί το αεροδρόμιο θα έκλεινε. Εντελώς.

«Είδαμε ανθρώπους να κοιμούνται όρθιοι, στηριζόμενοι σε κολώνες, άλλοι πάνω στις βαλίτσες τους. Βλέπαμε και ένα ζευγάρι με ένα μωρό, αλλά τελικά μετακινήθηκαν κάπου αλλού. Πού να αντέξει το παιδί τόσο κρύο», ανέφερε η φοιτήτρια. «Αυτή δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκού αεροδρομίου. Ακόμη και ο τρόπος που μας έδιωξαν από τους χώρους του αεροδρομίου δεν ήταν σωστός, μας σκουντούσαν για να σηκωθούμε, το έκαναν και με έναν άνθρωπο που κοιμόταν, απαράδεκτο», κατέληξε η φοιτήτρια.

Τελικά το αεροδρόμιο άνοιξε στις 4 το πρωί καθώς ήταν προγραμματισμένη αναχώρηση αεροσκάφους, αφήνοντας μία απογοήτευση στους ξένους επιβάτες. Κάποιοι πάντως γνώριζαν, ενδεχομένως να είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο σκηνικό στο παρελθόν, και είχαν προμηθευτεί υπνόσακους περνώντας τη νύχτα τους στο έδαφος. Και στην Ελλάδα ορισμένα αεροδρόμια κλείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται όμως για εντελώς περιφερειακά αεροδρόμια, μικρών πόλεων, η συχνότητα των πτήσεων των οποίων είναι επίσης μικρή σε ημερήσια βάση και όχι αεροδρόμιο που εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιβατών μίας πρωτεύουσας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ