Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό του 2021 - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό του 2021

Πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR tests covid και rapid tests για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό και οι διμερείς συμφωνίες  ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες που μπορούν να υποστηρίξουν την φετινή τουριστική σεζόν είναι τα  «κλειδιά» της τουριστικής ανάκαμψης του 2021  όπως αναφέρει στην karfitsa ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσσιος επισημαίνοντας  ότι «σημαντική προϋπόθεση είναι να κρατηθεί η χώρα μας στο πράσινο χρώμα του χάρτη της Ευρώπης και φυσικά, όλοι μας να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση». Κρατήσεις για το καλοκαίρι,  εκτός όσων έχουν μεταφερθεί μέσω των vouchers για το 2021, ουσιαστικά δεν υπάρχουν  γιατί όλοι περιμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με αποτέλεσμα όλα τα δεδομένα να συνηγορούν στο ότι η σεζόν θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

Οι αποφάσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου οπότε για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού ακόμη και αν η σεζόν αργήσει να ξεκινήσει, το στοίχημα θα είναι να παραταθεί όσο γίνεται περισσότερο, ώστε να περιοριστούν και οι φετινές σημαντικές απώλειες στην τουριστική οικονομία. Στόχος είναι να επιτευχθεί τζίρος της τάξης του 50% του 2019 ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να ανακάμψουν από την καταστροφή του 2020. Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και η στήριξη της Πολιτείας στα αιτήματα των ξενοδόχων για επιδότηση για το 2021 των ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων που αγγίζουν τους 210.000 στο σύνολο τους, προκειμένου να μπορέσουν να προσλάβουν προσωπικό και να ανακουφιστούν από τα χρέη της προηγούμενης χρονιάς.

«Προς το παρόν γίνονται μεγάλες προσπάθειες να ανοίξει η χώρα για το Ορθόδοξο Πάσχα, κάτι που για τη βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλο στοίχημα, καθώς έχουμε γείτονες τους ομόθρησκους Βούλγαρους, Ρουμάνους και Σέρβους. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από τον Ιούνιο και μετά», τονίζει ο κ Τάσσιος και εξηγεί.: «Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε αφίξεις προς το Πάσχα των Καθολικών, τον Απρίλιο, ευελπιστούμε να δούμε τους πρώτους τουρίστες αρχές Μαΐου, αρκεί βέβαια να προχωρήσουν ταχύτερα οι εμβολιασμοί» αναφέρει ο κ. Τάσσιος.

Κρίσιμη θεωρείται η έκθεση για τον τουρισμό στο Βερολίνο, στα τέλη Μαρτίου οπότε αναμένεται να τεθούν όλα τα ερωτήματα και τα ζητήματα των ημερών και του κλάδου από τους tour operators.  Στόχος είναι να ευοδωθούν οι  συζητήσεις για το πώς μπορούν να ανοίξουν ασφαλείς ταξιδιωτικοί διάδρομοι και με Ουκρανία,  Καναδά, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και  Σαουδική Αραβία.

Το θετικό, πάντως, είναι ότι η Eλλάδα βρίσκεται, σε αυτή τη φάση για το καλοκαίρι στις πρώτες προτιμήσεις του ευρωπαϊκού κοινού, απ’ όπου ούτως ή άλλως η χώρα μας αντλεί το μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής κίνησης, όπως προκύπτει τόσο από εκθέσεις όσο και από τα μηνύματα των tour operators και των αεροπορικών εταιρειών που προγραμματίζουν απευθείας πτήσεις με ελληνικά νησιά. Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός οργανισμός, η TUI, με πελατολόγιο 21 εκατομμυρίων τουριστών στην Ευρώπη, διαπιστώνει, με βάση τις πρώτες τάσεις κυρίως από αναζητήσεις ότι για φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι δύο πιο δημοφιλείς προορισμοί διακοπών για τους Ευρωπαίους. Οι Βρετανοί δείχνουν προτίμηση για την Ελλάδα για διακοπές κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Πρωτοβουλία για επιδότηση των PCR τεστ από τους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής

Τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την κάλυψη του 50% του κόστους του τεστ ανίχνευσης κορονοϊού που απαιτείται να κάνουν οι τουρίστες που περνούν τα σύνορα της χώρας με προορισμό τη Χαλκιδική,. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήρε ο ίδιος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος και υιοθετήθηκε από τους επαγγελματίες της Χαλκιδικής. Ο τουρίστας με προορισμό την Χαλκιδική θα επιδεικνύει το τεστ μαζί με την απόδειξη κατά το check in στο κατάλυμα και θα τού επιστρέφεται το ήμισυ του ποσού που έχει καταβάλει. Η κάλυψη θα αφορά σε τουρίστες  που θα έχουν κάνει κρατήσεις για περισσότερες από επτά ημέρες ενώ η πρωτοβουλία θα έχει  ανταποδοτικό χαρακτήρα π.χ δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Η καταστροφή του τουρισμού το 2020 με αριθμούς  

Τουλάχιστον αποκαρδιωτικά χαρακτηρίζονται τα οικονομικά στοιχεία στον τουριστικό κλάδο όπως προκύπτει από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι απώλειες για τον τουριστικό κλάδο διαμορφώθηκαν στα 13,89 δισ. Ευρώ με τις εισπράξεις να καταγράφουν μείωση κατά 76,5% σε σύγκριση με το 2019. ( 2020 – 4,28 δισ. ευρώ, 2019 – 18,17 δισ. Ευρώ).

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ