Αλέξης Τσίπρας: «Απαραίτητο οι σχέσεις μας στη Μεσόγειο να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο» - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: «Απαραίτητο οι σχέσεις μας στη Μεσόγειο να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο την 34η Διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών στην Τυνησία δήλωσε πως «Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της σημερινής Διάσκεψης διότι αγγίζει μια κεντρική πρόκληση της εποχής μας την οποία αντιμετώπισα και εγώ ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μου και την κοινή μας γειτονιά».

Ακόμα ανέφερε πως «Το διακύβευμα για την Τυνησία, μετά την επανάσταση, αλλά και για την Τουρκία στις αρχές του 2000, ήταν να επανέλθετε στην οικονομική ανάπτυξη με απεξάρτηση από τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, να προστατευθεί η κοινωνία και να ενισχυθούν ουσιαστικά η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των στέρεων δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα και τη συμμετοχή της στην ΕΕ, και εμείς στην Ελλάδα δώσαμε έναν αντίστοιχα σημαντικό αγώνα για την έξοδο από την κρίση και για την ανάκτηση μέρους της κυριαρχίας μας από τους δανειστές. Και θεωρώ ότι και σήμερα είναι σημαντικό στις χώρες μας, πάντα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μιας, να στηρίζουμε τις ίδιες αρχές με τότε ιδίως σε ότι αφορά την δημοκρατία και την ειρήνη. Σε αυτήν την προσπάθεια και σε περιόδους κρίσης, κεντρικό ζήτημα για την οικονομία είναι σαφώς να υλοποιηθούν οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει μια συγκροτημένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Και σαφώς, αυτό απαιτεί μια πιο συγκεντρωτική διαχείριση των πραγμάτων σε σχέση με περιόδους οικονομικής κανονικότητας.

Σε ότι έχει να κάνει για το μέλλον των χωρών στην Μεσσόγειο ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «Θεωρώ απαραίτητο οι σχέσεις μας στη Μεσόγειο να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα δε, αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας Ζωνών. Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου σε έναν από αυτούς τους τομείς, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίασή του και στον άλλον. Ως Πρωθυπουργός έθεσα το θέμα της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το έθεσα σε κάθε συνάντησή μου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, μετά τις αρχές του 2016, οπότε και πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος γύρος. Η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει το ίδιο θέμα από το 2006. Παρότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία, σήμερα η γείτονά μας τονίζει ότι κινηθήκαμε χωρίς αυτήν στην περιοχή και προσπαθεί με παράνομο τρόπο να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά μόνο μπορούν να οικοδομηθούν οι σχέσεις της καλής γειτονίας και της συνεργασίας με αμοιβαίο σεβασμό και με διάλογο».

Τέλος έκλεισε λέγοντας πως «πρέπει να μιλήσουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη, αλλά και όσοι βρισκόμαστε εδώ στη Μεσόγειο, στην κοινή μας θάλασσα, που βρέχει όλες τις χώρες της Μεσογείου, να μιλήσουμε για το μέλλον. Και για το μέλλον σήμερα μας μίλησε η 14χρονη μαθήτρια που ανέβηκε σε αυτό το βήμα. Να μιλήσουμε, δηλαδή για τους νέους ανθρώπους. Όχι μόνο για το πώς θα διαχειριστούμε κρίσεις, το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, οικονομικές κρίσεις, πώς θα μειώσουμε τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Πρέπει να μιλήσουμε ειδικά για τους νέους και πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ανακοπεί το φαινόμενο του brain drain. Δηλαδή, να φεύγουν οι νέοι άνθρωποι από τις χώρες μας, τόσο από την Ελλάδα, την Τυνησία και άλλες χώρες. Είναι κρίσιμο θέμα αυτό. Και πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε οι νέοι μας να μπορούν να ονειρεύονται, να εργάζονται, να παράγουν, να είναι παραγωγικοί στις χώρες τους. Να έχουν προοπτική στις χώρες τους, να μένουν εδώ».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ