«Αλλάζει ο Μανωλιός» στο δήμο Σιθωνίας; - Karfitsa.gr
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 Επικαιρότητα Κοινωνία

«Αλλάζει ο Μανωλιός» στο δήμο Σιθωνίας;

«Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» λέει ο θυμόσοφος λαός και μάλλον αυτή η παροιμία… δικαιώνεται στο δήμο Σιθωνίας. Ο ένας εκ των υποψηφίων προέρχεται από τη σημερινή διοίκηση του δήμου και μάλιστα, όπως πολλοί από το συνδυασμό του, εξακολουθεί να είναι συνεργάτης του σημερινού δημάρχου Γιάννη Τζίτζιου, που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για σειρά κακουργηματικών πράξεων: Ο Κυπαρίσσης Ντέμπλας, είναι μέχρι και σήμερα αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Σιθωνίας.

Ο Κυπαρίσσης Ντέμπλας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του τον Φεβρουάριο, λίγο μετά την οριστική απόφαση του νυν δημάρχου να μην κατέβει εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές. Η παραίτηση του Γιάννη Τζίτζιου από ακόμη μια υποψηφιότητα έγινε λίγους μήνες πριν να ασκηθούν οι διώξεις σε βάρος του. Οι διώξεις αυτές, όπως αναφέρει ο ανθυποψήφιός του Θανάσης Ξανθόπουλος και ο υποψήφιος τοπικός σύμβουλος Αγίου Νικολάου Σωτήρης Ληστής, δεν προκάλεσαν έκπληξη σε κανέναν, παρά μόνον αναστάτωση.

Η υποψηφιότητα αυτή λογίζεται από κάποιους ως συνέχεια της νυν διοίκησης του δήμου Σιθωνίας. «Ο εν λόγω υποψήφιος αναπαράγει την σημερινή πλειοψηφία του δήμου, καθώς το ψηφοδέλτιο της παράταξής του απαρτίζεται από στενούς συνεργάτες του Γ. Τζίτζιου. Φαίνεται να είναι η ίδια σύνθεση, με μόνη διαφορά την απουσία του επικεφαλής», αναφέρει στην  Karfitsa o σημερινός επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Σιθωνίας, Σωτήρης Ληστής και υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος Αγίου Νικολάου.

Υπόθεση διαφθοράς

Ο νυν δήμαρχος Σιθωνίας άρχισε την καριέρα του στην αυτοδιοίκηση πριν από πολλά χρόνια και τη συνέχισε αδιάκοπτα μέχρι σήμερα. Ήταν  το 1990 όταν εξελέγη και διετέλεσε αντιπρόεδρος στην κοινότητα Νικήτης. Διετέλεσε δήμαρχος στον «Καποδιστριακό» δήμο Σιθωνίας το 1999 και το 2003. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη δήμαρχος Σιθωνίας. Εξάλλου, στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος και από 01/01/2007 – 31/12/2010 διατέλεσε αντινομάρχης Προγραμματισμού και Διαχείρισης. Συμμετείχε ως πρόεδρος ή μέλος σε διάφορους συλλόγους, καθώς και σε αναπτυξιακά όργανα του νομού.

Τον περασμένο μήνα οι δικαστικές Αρχές του Πολύγυρου επέβαλαν στον Γ. Τζίτζιο και σε στελέχη της διοίκησης του δήμου Σιθωνία, εγγυήσεις χιλιάδων ευρώ και περιοριστικούς όρους για υπόθεση διαφθοράς. Ο δήμαρχος και τα στελέχη της διοίκησης απολογήθηκαν για την υπόθεση ψηφιακών υδρομέτρων, ενώ η δικογραφία βρίσκεται στην κύρια ανάκριση μετά τις διώξεις σε βαθμό κακουργήματος που άσκησε η εισαγγελέας Πολύγυρου.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται, εκτός από το δήμαρχο, στέλεχος της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, αντιδήμαρχος, υπάλληλος στην υπηρεσία δόμησης του δήμου, μέλος της οικονομικής επιτροπής, καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι Σιθωνίας. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, ορισμένοι κατέβαλλαν εγγυήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ – συγκεκριμένα στο δήμαρχο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 25.000 ευρώ, ενώ σε κάποιους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και η παρουσία τους σε αστυνομικό τμήμα.

Τα υδρόμετρα

Η υπόθεση αφορά σε προμήθεια έργου για την αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης στο δήμο Σιθωνίας, (ηλεκτρονική – ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης). Το έργο αφορούσε στον εκσυγχρονισμό της ύδρευσης με ψηφιακούς υδρομετρητές, που θα «ενημέρωναν» αν υπήρχε διαρροή νερού και θα μετρούσαν με ακρίβεια την κατανάλωση μέσω ενός λογισμικού.

Η εν λόγω σύμβαση προμήθειας, συνολικής δαπάνης 9,4 εκατομμυρίων ευρώ (7.650.000 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ), άλλωστε, είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Σχετική έκθεση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Συμβάσεων που συντάχθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2016 και βασίζεται σε έλεγχο που έγινε από τις 24 – 26 Φεβρουαρίου 2015 (και η οποία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) αναφέρει πως «διαπιστώθηκε ότι είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης και συμβασιοποιήσης του ελεγχόμενου υποέργου, δεν είχε όμως αρχίσει η εκτέλεσή του». Με βάση αυτήν τη διαπίστωση, τα μέλη της Αρχής αποφάσισαν ομόφωνα τη διακοπή της προόδου διαδικασίας ανάθεσης και εκτέλεσης της σύμβασης «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης του Δήμου Σιθωνίας (ηλεκτρονική ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης συμβατικού τμήματος (…) 7.415.463 πλέον ΦΠΑ».

Το έργο σταμάτησε, ωστόσο, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, στις 22 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής προς την κοινοπραξία (εργολαβική εταιρία) που είχε αναλάβει την εκτέλεσή του. Το ποσό της εντολής ήταν 3.018.980,88 ευρώ και είχε ζητηθεί από τον εργολάβο για την εκτέλεση μέρους του έργου. Τα χρήματα αυτά αποφασίστηκε να δοθούν στον εργολάβο ο οποίος, όπως προκύπτει από τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Σιθωνίας με ημερομηνία 30/11/2016, είχε εκτελέσει την προμήθεια υλικών και την τοποθέτησή τους, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της σύμβασης.

Η υπόθεση έφτασε στις διωκτικές αρχές μετά από καταγγελία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Σιθωνίας Σωτήρη Ληστή, ο οποίος  λίγο πριν από τα Χριστούγεννα διαπίστωσε ότι έχουν τοποθετηθεί τα υδρόμετρα ψηφιακής ανάλυσης σε όλες τις γεωτρήσεις, ενώ νωρίτερα δεν είχε γίνει καμία εργασία. Ο κ. Ληστής κατήγγειλε το θέμα στις δικαστικές Αρχές και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με εντολή εισαγγελέα αυτοψία στο συγκεκριμένο έργο, ενώ παράλληλα η δημοτική Αρχή κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Η δικαστική έρευνα συνεχίστηκε και κατέληξε στον εντοπισμό μιας σειράς κακουργηματικών παραβάσεων στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ