Αλλαγή νοοτροπίας και αύξηση των αντικαπνιστικών καταστημάτων - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Αλλαγή νοοτροπίας και αύξηση των αντικαπνιστικών καταστημάτων

Νέα πνοή έχει δοθεί στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τη εφαρμογή του. Παράλληλα, συνεστήθη Επιτροπή Εμπειρογνώμων υπό το υπουργείο Υγείας, η οποία έχει επιφορτιστεί με το έργο της παραγωγής προτάσεων για την διευκόλυνση της εφαρμογής του νόμου, αλλά και βελτιώσεων αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 456 άκαπνα καταστήματα στην Ελλάδα

«Τώρα που έρχεται ο χειμώνας και αναγκαστικά ο κόσμος θα είναι μέσα σε κλειστούς χώρους, θα φανεί ποιο κατάστημα είναι πραγματικά άκαπνο. Όλους αυτούς τους μήνες βλέπουμε πολλούς να επικοινωνούν μαζί μας και να μας ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν έχουμε κάνει πολλές επιβεβαιώσεις το καλοκαίρι γιατί στα περισσότερα καταστήματα το 90% των πελατών τους είναι έξω γιατί είναι καλός ο καιρός. Πάντως, η κινητικότητα έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Είχαμε φτάσει τα 300 καταστήματα μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο και τους τελευταίους έξι μήνες προσθέσαμε άλλα 156 καταστήματα κι έχουμε άλλα 842 που μας περιμένουν για να ελεγχθούν», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μπαλαφούτης μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και προσθέτει: «Το κάπνισμα μέχρι τώρα ήταν σαν το γκραφίτι, το έβλεπε κανείς αλλά το αγνοούσε γιατί το είχε συνηθίσει. Υπήρχε ένας νόμος αλλά το βλέπαμε μπροστά μας και δεν το συζητούσε κανείς. Είναι παρά πολύ θετικό το ότι συζητήθηκε. Το akapnos.gr είναι απολιτικό, δεν έχει καμία πολιτική χροιά. Αλλά η πολιτική βούληση είναι που θα κάνει τη διαφορά. Εμείς ενθαρρύνουμε, αλλά από εκεί και πέρα κάποιος άλλος πρέπει να κάνει και τη δική του δουλειά. Εμείς είμαστε για την επιμόρφωση και την εκπαίδευση. Μετά η πολιτεία έχει την ευθύνη να κάνει τους ελέγχους και να είναι συστηματική και δίκαιη απέναντι σε όλα τα καταστήματα».

Ένα από τα προβλήματα εφαρμογής του νόμου είναι η απουσία ελέγχων

«Ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι ότι την ευθύνη για τους ελέγχους την έχει αναλάβει η δημοτική αστυνομία που έχει περιορισμένους πόρους και συγκεκριμένο ωράριο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής του akapnos.gr.

Πάντως, ο Γιώργος Μπαλαφούτης αισθάνεται πλέον αισιόδοξος για το μέλλον του μη καπνιστικού κινήματος στην Ελλάδα. «Μπορεί το 2010 να σου έχει πει κάποιος ένα πράγμα και να σου το ξαναπεί το 2015. Η ζύμωση που έχει έρθει μέσα σε κάποιον μπορεί να τον οδηγήσει στο να ακούσει ακριβώς το ίδιο πράγμα και να το αντιμετωπίσει διαφορετικά. Πιστεύω ότι πλέον, δέκα χρόνια μετά από τον αντικαπνιστικό νόμο και με όλες αυτές τις ζυμώσεις, ο κόσμος το περιμένει, δηλαδή περιμένει ότι κάποιος θα του πει, «Όχι δεν μπορείς να καπνίσεις μέσα». Είναι κάτι που περιμένει πλέον ο κόσμος. Εμείς βλέπουμε διαφορά από το 2017 που ξεκινήσαμε. Πρώτα απ’ όλα πολλά καινούργια καταστήματα επιλέγουν από την αρχή να είναι άκαπνα. Επίσης, πλέον καπνίζουν λιγότερο στα εστιατόρια. Ένας από τους δικούς μας στόχους είναι η απενεχοποίηση του να μιλήσει κανείς για κάτι. Να μιλήσει αν κάποιος κάνει κάτι που κάνει κακό στο παιδί του, να μην ντρέπεται να το πει. Να μην ντρέπεται να μιλήσει για κάτι που τον ενοχλεί και έχει και βάση. Πλέον σε πολλούς δεν φαίνεται να περίεργο να είναι άκαπνο ένα μαγαζί, τους φαίνεται περίεργο να καπνίζουν».

ο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευνομολογίας, Παναγιώτη Μπεχράκη οπότε και θα τεθούν ακριβώς οι στόχοι της.

Τι είναι το άκαπνο κατάστημα

Πρόκειται για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων και κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος (ή συνδυασμού των προηγούμενων), που επιτρέπει σε κάποιους εξωτερικούς χώρους, δηλαδή τους εξωτερικούς χώρους που δεν έχουν σκέπαστρο ή είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δυο τουλάχιστον πλευρές και δεν επιτρέπει το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους και σε κάθε εξωτερικό που έχει σκέπαστρο ή τουλάχιστον οι τρεις πλευρές του είναι κλειστές, το κάπνισμα, δηλαδή την κατανάλωση προϊόντων καπνού ή καπνικών προϊόντων, ηλεκτρονικών τσιγάρων ή νέων προϊόντων καπνού.

Σημειώνεται ότι στα προϊόντα καπνού συμπεριλαμβάνονται όσα μπορούν να καταναλωθούν και αποτελούνται τουλάχιστον εν μέρει από καπνό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ