Αλ. Μανδρίνος: Είμαστε παρόντες για να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Αλ. Μανδρίνος: Είμαστε παρόντες για να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας

O Αλέξανδρος Μανδρίνος, οικονομολόγος και πρόεδρος τη ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, αναλύει στην Karfitsa πώς η παράταξη του αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να εντάξει στους κόλπους της νέα πολιτικά μυαλά και να αποτρέψει τους νέους να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ διεξάγουν δράσεις πανελλαδικά αλλά και τοπικά, με καίριες παρεμβάσεις για τα προβλήματα και τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων ενώ, όπως εξηγεί, «για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας και το μέλλον της χώρας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε, πρέπει να είμαστε παρόντες».

Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Η Θεσσαλονίκη «βγάζει» πολιτικά μυαλά;

Ενίοτε η Θεσσαλονίκη έβγαζε άξιους πολιτικούς από όλους τους ιδεολογικούς χώρους και είμαι πολύ περήφανος διότι πολλοί από αυτούς προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ, όπως για παράδειγμα και ο επόμενος δήμαρχος τη πόλης, Νίκος Ταχιάος, που ξεκίνησε από την ΟΝΝΕΔ την πολιτική του πορεία. Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία, ειδικά στις μέρες μας, είναι να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να δίνουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Γι αυτό, σκόπιμο είναι να μην συμμετέχουν μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά και άνθρωποι από όλο το φάσμα της κοινωνίας, που μπορούν να δώσουν καινοτόμες λύσεις σε παλιά προβλήματα και νέες οπτικές γωνίες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι.

Οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Υπάρχουν τρόποι να προσεγγίσουν τον πολιτικό στίβο;

Είναι γνωστό ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς την πολιτική. Ο ελληνικός λαός έζησε μία δύσκολη δεκαετία και το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που με πολλές και ψεύτικες υποσχέσεις υφαρπάξανε την ψήφο του ελληνικού λαού, του πουλήσανε «ελπίδα» και στο τέλος τον προδώσανε. Οφείλουμε, όμως, ως νέοι, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, όχι απλά να επιλέξουμε τους πιο ικανούς, αλλά να συμμετέχουμε και εμείς οι ίδιοι. Για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας και το μέλλον της χώρας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε, πρέπει να είμαστε παρόντες. Μέσα στο γενικό κλίμα απαξίωσης και κυνισμού, υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις. Στην ΟΝΝΕΔ βλέπουμε συχνά ανθρώπους που δεν προέρχονται από τις συνηθισμένες δεξαμενές της πολιτικής να εντάσσονται, να προσφέρουν και να ασχολούνται, και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.

Η Θεσσαλονίκη είναι φιλόξενη πόλη για τους νέους ντόπιους ή ξένους φοιτητές για να παραμείνουν εδώ για εργασία. Υπάρχει μέλλον στη Θεσσαλονίκη για νέους επιστήμονες;

Παρότι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προορισμούς, η σημερινή εικόνα της Θεσσαλονίκης είναι μίας πόλης ανοργάνωτης: αυξημένη εγκληματικότητα, μέσα μαζικής μεταφοράς σε άθλια κατάσταση, καθαριότητα σε χαμηλά επίπεδα. Προφανώς ορισμένα θέματα εξαρτώνται από την κεντρική πολιτική, όπως για παράδειγμα η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση. Η στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας μέσα από την μείωση των φόρων θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά, δημιουργία επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας και με αυτόν τον τρόπο την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Δυστυχώς, όσο δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αυτές, όλο και περισσότεροι νέοι θα δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η Θεσσαλονίκη όμως, παραμένει μια πόλη με σημαντικές προοπτικές και αργά ή γρήγορα, αν γίνουν οι σωστές κινήσεις, θα μπορεί να πάρει τη θέση που της αξίζει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην ευρύτερη περιοχή.

Πόσο έχει επηρεάσει η Συμφωνία των Πρεσπών τους νέους;  Γνωρίζουν για ποιο λόγο αντιδρούν;

Όλο αυτό το διάστημα ακούμε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων να αποκαλεί την χώρα του σκέτο «Μακεδονία», τους πολίτες της «Μακεδόνες» και τη γλώσσα τους «μακεδονική». Από μόνο του αυτό είναι αρκετό για να φέρει την αντίδραση του κόσμου και να επιβαρύνει το ήδη αρνητικό κλίμα. Το ζήσαμε άλλωστε και με τα μαζικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα. Νομίζω ότι όλοι μέσα μας διαθέτουμε πατριωτική συνείδηση οπότε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως και για κάθε αντίστοιχο που θίγει τις αξίες και τα εθνικά μας συμφέροντα, έχουμε την υποχρέωση να εκφράσουμε, με ειρηνικό τρόπο, την αντίθεση μας. Αυτό έκανε η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και ο πρωθυπουργός επέλεξε να τους βαφτίσει «ακραίους» και «γραφικούς». Θεωρώ πως η αποδοκιμασία των νέων για τη Συμφωνία θα καταγραφεί ηχηρά στην κάλπη και θα αποτελέσει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις . Άλλωστε σε ζητήματα Ιστορίας και ταυτότητας οι νέοι δεν είναι λιγότερο ευαίσθητοι από τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ