Αλ. Τσίπρας: Άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης - Δεν θα προχωρήσω με κυβέρνηση μειοψηφίας - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης – Δεν θα προχωρήσω με κυβέρνηση μειοψηφίας

Την πρόθεσή του να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, έπειτα από την παραίτηση του Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, εξέφρασε πριν από λίγο σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως επισήμανε, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα του δίνει τη δυνατότητα να πορευτεί με κυβέρνηση μειοψηφίας, αναζητώντας ad hoc στήριξη ανά περίπτωση, ο ίδιος προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να πορευτεί με κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέχρι το τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης τον Π. Καμμένο για τη συνεργασία που είχαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία αυτή ήταν επιτυχημένη, παρά το γεγονός ότι τα δυο κόμματα –ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ– προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και έχουν ιδεολογικές διαφορές. Ωστόσο, από κοινού κατάφεραν πολλά: να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, να αποκαταστήσουν την κανονικότητα, να στηρίξουν τους αδύνατους και να ανοίξουν το δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Για όλα όσα πετύχαμε θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Καμμένο», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος επισήμανε ότι είχε ζητήσει από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ «καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες». Σε αυτό το πλαίσιο, τον ευχαρίστησε, όχι μόνο «για όσα πετύχαμε, αλλά και για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Σήμερα μου δήλωσε ότι παραιτείται από υπουργός Άμυνας και ότι θα ζητήσει να κάνουν το ίδιο και όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Καμμένου, καθώς και ότι θα κάνει δεκτή και την παραίτηση κάθε άλλου στελέχους των ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα στις δηλώσεις του ο νέος υπουργός Άμυνας, στη θέση του κ. Καμμένου, θα διοριστεί ο έως τώρα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού:

Ο Πάνος Καμμένος σήμερα μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση υπουργού Αμυνας και ότι θα ζητήσει το ίδιο να κάνουν τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ. Εκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού Αμυνας, όπως θα κάνω και όποια άλλη τεθεί υπόψη μου.

Εχω καταστήσει σαφές με τη θέση και τη στάση μου ότι βασική επιδίωξη μου μετά την έξοδο από τα μνημόνια είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος και η θέση στο διεθνές στερέωμα. Να ξανακερδίσουμε τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, να εξασφαλίσουμε ότι μέσα από τις συμμαχίες και τη σταθερή πορεία της η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Για μένα αυτό εθνικός στόχος

Εχω διαμηνύσει ότι μπροστά σε αυτόν τον εθνικό στόχο, στο προφανές εθνικό όφελος και συμφέρον, δεν πρόκειται να κάνω πίσω, να δειλιάσω, να λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος.

Ο νέος υπουργός Αμυνας θυα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. Αυτό είναι σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω ούτε λεπτό στον ευαίσθητο τομέα εθνικής ασφάλειας τη σταθερότητα κ πορεία που έχουμε χαράξει.

Είναι σαφές, όπως ζήτησα, καθαρές κουβέντες και καθαρές αποφάσεις, όπως πορεύτηκα τα 4 χρόνια που βρίσκομαι στη θέση έτσι θα πορευτώ και τώρα.

Το σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα να αφήσω ασαφές και αμφίσημο αν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών που στηρίζει την προσπάθειά μου για την ολοκλήρωση πολύ σημαντικού έργου. Εχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις, αποκατάσταση της κανονικότητας, στήριξη της κοινωνίας, αύξηση κατώτατου μισθού, προστασία πρώτης κατοικίας, ενίσχυση όσων δεν έχουν τη δυνατότητα ενοικίου για στέγη, τη διευκόλυνση όσων έχουν μεγάλες οφειλές και βάρη, κρίσιμες παρεμβάσεις. Εχουμε μπροστά μας και μεγάλες θεσμικές τομές, τη συνταγματική αναθεώρηση που επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί. Δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα να χάσει άλλα 5 χρόνια. Εχουμε τη μεγάλη πρωτοβουλία για σχέσεις εκκλησίας και κράτους.

Το Σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα να αναζητώ πλειοψηφίες σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα. Θα τις έβρισκα είμαι σίγουρος. Ομως ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς. Πάντα δεν δειλιάζω μπροστά στο εθνικό όφελος Για αυτό αποφάσισα και ενημέρωσα τον πρόεδρο της βουλής ότι άμεσα θα πάμε στη διαδικασία για ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία σε όλες τις κρίσιμες για τη χώρα επιλογές και η κυβέρνησή μου να ολοκληρώσει συνταγματικά τη θητεία της ως τον Οκτώβρη

Ο καθένας στις κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Πρώτος εγώ, τα μέλη της κυβέρνησης και βεβαίως κάθε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας.

Το σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα. Δεν το έκανα ούτε το 2015, δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της βουλής για να προχωρήσω στις μεγάλες τομές που θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία. Και καθείς μπροστά στις δικές του ευθύνες.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ