Ανάκαμψη και παραγωγικός μετασχηματισμός - Karfitsa.gr
Άρθρα

Ανάκαμψη και παραγωγικός μετασχηματισμός

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εργασίας και των επιχειρήσεων, με σκοπό τη σταδιακή επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα. Πρόκειται για ένα πλέγμα παρεμβάσεων που υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων και των εκπροσώπων της αγοράς. Η επιδότηση του μισθολογικού και η μείωση του φορολογικού κόστους, καθώς και η παροχή ρευστότητας με επιδότηση επιτοκίου για κεφάλαιο κίνησης, είναι σαφώς μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένων των συνθηκών.

Κρίσιμο ζητούμενο τώρα είναι να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές εμπλοκές, αλλά και ευελιξία, καθώς ενδέχεται να πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα ή να βελτιωθούν τα υπάρχοντα. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά την εκ περιτροπής εργασία, οι επιχειρήσεις δε θα πρέπει να καταβάλουν το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοί τους δε βρίσκονται στην εργασία και αυτό θα πρέπει να καταβάλλεται από το Δημόσιο.

Επίσης, όπως έχουμε επισημάνει, εξίσου απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η επιτάχυνση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων. Όσο μεγαλύτερη κινητοποίηση υπάρξει στο θέμα αυτό, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις για τη χώρα, από το μεγάλο κύμα ύφεσης που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, πέρα από τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων στήριξης, είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί άμεσα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αν θέλουμε η Ελλάδα να έχει στα επόμενα χρόνια πραγματική ανάπτυξη και να αποκτήσει αντοχές απέναντι σε παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, πρέπει τώρα να κάνουμε πράξη τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει τώρα να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα – και βεβαίως να αξιοποιηθούν διαθέσιμοι πόροι και εργαλεία – ώστε να ενισχυθούν δυναμικοί και εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας. Χρειάζονται κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις σε κλάδους στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η πράσινη ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, η κλινική έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, η παραγωγή γενοσήμων κ.ά., κίνητρα και παρεμβάσεις για την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως π.χ. ο τουρισμός τρίτης ηλικίας, μέτρα για την ενίσχυση του γεωργικού τομέα και της αγροτικής μεταποίησης. Χρειάζονται, επίσης, κατάλληλα κίνητρα ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματική μεγέθυνση και να δημιουργηθούν επιχειρήσεις μεγαλύτερου μέσου μεγέθους, με προοπτικές βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

Τα Επιμελητήρια έχουν ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι επενδύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς και παραμένουν στη διάθεση της Πολιτείας για διάλογο και συνεργασία, με στόχο την εξειδίκευση και διαμόρφωση κατάλληλων νομοθετικών παρεμβάσεων.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο αρχίζει να διαμορφώνεται σταδιακά μια νέα κανονικότητα, η οποία συνοδεύεται από δραματικές μεταβολές στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί ταχύτατα, ώστε να μη βρεθεί – για μια ακόμη φορά – ουραγός, αλλά να μπορέσει να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αθηνών

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ