Ανάπτυξη με σχέδιο - Karfitsa.gr
Άρθρα

Ανάπτυξη με σχέδιο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*

Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειριστεί αναπτυξιακούς πόρους συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά, με σκοπό όχι μόνο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αλλαγή του αναπτυξιακού της προσανατολισμού, με σκοπό τη μετάβαση σε ένα πιο ανθεκτικό, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό παραγωγικό υπόδειγμα.

Το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναδεικνύει τους βασικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί αυτή η προσπάθεια. Προτείνει τομείς και δράσεις προτεραιότητας, καθώς και μια σειρά από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογία, το ασφαλιστικό, η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, η ενίσχυση της απασχόλησης, η εκπαίδευση, η υγεία, η ψηφιακή αναβάθμιση της λειτουργίας του κράτους κ.ά. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο επιχειρηματικός κόσμος και τα Επιμελητήρια ζητούν εδώ και χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δομικές στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δημιουργηθούν όροι για ταχύτερη, αλλά κυρίως διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Με την κατάλληλη εξειδίκευση, το σχέδιο αυτό μπορεί να αποτελέσει το «χάρτη» για την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων της νέας περιόδου, ώστε να αφήσουν μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό αποτύπωμα στη χώρα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, κατά την εξειδίκευση αλλά και κατά την εφαρμογή του, να αναλάβουν όλοι το ρόλο και τις ευθύνες που τους αναλογούν. Είναι σημαντικό τα κόμματα και οι φορείς που θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση, να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου συναίνεσης για την εφαρμογή των βασικών προτάσεων. Είναι σημαντικό η κυβέρνηση, που θα να αναλάβει την τελική ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδίου, να δείξει τόλμη οι απαραίτητες τομές να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Το μεγάλο στοίχημα για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης ήταν και παραμένει η κινητοποίηση επενδυτικών πόρων για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της μηχανισμού. Γι’ αυτό θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος των προς αξιοποίηση πόρων να διατεθεί με έξυπνο, στοχευμένο και συνεκτικό τρόπο, για την υποστήριξη και ιδιωτικών επενδύσεων. Επενδύσεων που θα καλύψουν την υστέρηση της τελευταίας δεκαετίας και θα επιτρέψουν την παραγωγή περισσότερων υπηρεσιών με εξωστρεφή προσανατολισμό και υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ενισχύοντας την παραγωγική δομή της χώρας και προωθώντας τις κατάλληλες θεσμικές αλλαγές, μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε αφετηρία μιας νέας πορείας για την ελληνική οικονομία. Αξίζει να το επιχειρήσουμε, με όραμα, συναίνεση και αποφασιστικότητα.

*ο κ.Μίχαλος είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου Αθηνών

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ