Αναβαθμίζονται περιοχές που έχουν έλλειψη «πρασίνου» - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Αναβαθμίζονται περιοχές που έχουν έλλειψη «πρασίνου»

 Στο “μικροσκόπιο” του δήμου Θεσσαλονίκης μπαίνουν οι γειτονιές, όπου με  παρεμβάσεις και “λίφτινγκ” επιχειρείται η αναβάθμιση τους. Στόχος να δοθεί “πνοή” σε περιοχές που πάσχουν από πράσινο και υπήρχαν παράπονα από δημότες για ανεπαρκή συντήρηση και εγκατάλειψη των χώρων.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

Η εφημερίδα “Karfitsa” παρουσιάζει τέσσερα έργα τα οποία θα υλοποιηθούν στην πόλη -πλην του κέντρου- από την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και με την ολοκλήρωση τους θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Σύγχρονο αστικό πάρκο στην Μπότσαρη

Ένα σύγχρονο, αστικό πάρκο αναμένεται να “γεννηθεί” σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Ηλέκτρας. Η διοίκηση του δήμου προχωρά στην ανάπλαση του πάρκου αλλά και των δύο πεζοδρόμων Πειραιά και Χατζηκυριακού με σκοπό να αποτελέσει πόλο έλξης για περίπατο και αναψυχή μικρών και μεγάλων.

Θα ανανεωθεί ο κατεστραμμένος αστικός εξοπλισμός, όπως για παράδειγμα τα παγκάκια και θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό πρασίνου με νέες φυτεύσεις. Θα επανασχεδιαστούν τα πεζοδρόμια, θα δημιουργηθεί παιδική χαρά με σύγχρονα και πιστοποιημένα παιχνίδια, ενώ θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα τύπου led που θα ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν διάδρομοι για πεζούς και οδηγός τυφλών, αλλά και ένας χώρος συνεύρεσης των κατοίκων της γειτονιάς και των επισκεπτών, που θα φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες. Η ανάπλαση του χώρου είναι ένα έργο προϋπολογισμού 860.000 ευρώ, το οποίο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.

Χώρος μουσικής το Πάρκο Παπάζογλου

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες ανάπλασης του πάρκου “Νίκου Παπάζογλου” στην Τούμπα, ένας χώρος αφιερωμένος στη μνήμη του τραγουδοποιού και συνθέτη, με έντονα μουσικά στοιχεία. Οι εργασίες εκτελούνται σε μια έκταση περίπου 3,5 στρεμμάτων και περιλαμβάνουν ανάπλαση των πεζοδρομίων που περιβάλλουν το πάρκο και τον πεζόδρομο της οδού Παλιγγενεσίας, μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα.

Στην “καρδιά” του χώρου, στα παρτέρια γύρω από το συντριβάνι, δημιουργούνται αμφιθεατρικές κερκίδες σε σχήμα που θα θυμίζει μουσικό όργανο και θα μπορούν να φιλοξενούν εκατοντάδες ανθρώπους καθώς επιθυμία είναι να πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες.

Ο παλιός αστικός εξοπλισμός έχει ήδη αποξηλωθεί, έχει τοποθετηθεί νέος φωτισμός, ενισχύεται το πράσινο ενώ κατασκευάζονται οδηγός τυφλών και χτιστά καθίσματα. Το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου με προϋπολογισμό 830.000 ευρώ.

Πάρκο στη συμβολή Παπαναστασίου – Βούλγαρη 

Δίπλα στο άλσος της Νέας Ελβετίας, στην περιοχή Χαριλάου, βρίσκεται στα σκαριά ένας νέος χώρος πρασίνου. Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Βούλγαρη με στόχο τη μετατροπή ενός αναξιοποίητου χώρου σε “πνεύμονα” πρασίνου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό,θα πραγματοποιηθούν νέες φυτεύσεις σε ποσοστό 80% της συνολικής επιφάνειας (ο χώρος είναι περίπου 3 στρέμματα) ενώ από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ανάπλασης είναι η δημιουργία υδάτινου καναλιού μήκους περίπου 42 μέτρων στο οποίο θα ρέει νερό με φυσική ροή.

Θα τοποθετηθούν είκοσι καθιστικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και υπαίθρια όργανα γυμναστικής, φωτιστικά led και περίφραξη ύψους 2,20 μέτρων. Επιθυμία είναι το συγκεκριμένο πάρκο να ενοποιηθεί με το άλσος της Νέας Ελβετίας και τον χώρο να απολαμβάνουν όλοι οι Θεσσαλονικείς.

Ανάπλαση με υπόδειξη της …ΕΛΑΣ στα Δικαστήρια

Με υπόδειξη της Ελληνικής Αστυνομίας και με στόχο την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για τους εργαζόμενους του δικαστικού μεγάρου ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην ανάπλαση της περιοχής γύρω από τα Δικαστήρια.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο δίμηνο και σύμφωνα με τη διοίκηση κρίνονται απαραίτητες καθώς η περιοχή πέριξ των Δικαστηρίων δεν είχε αναπλαστεί εδώ και δεκαετίες. Η ανάπλαση θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα της 26ης Οκτωβρίου από την οδό Πολυτεχνείου έως το κομμάτι που οδηγεί στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του δικαστικού μεγάρου.

Θα περιοριστεί το πλάτος του οδοστρώματος στην 26ης Οκτωβρίου και θα δημιουργηθούν τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, θα δημιουργηθούν εσοχές για τα περιπολικά και τα οχήματα ΑμεΑ, θα κατασκευαστεί χώρος για τα ταξί και θα μετατοπιστεί η στάση του ΟΑΣΘ. Θα αυξηθεί το πράσινο με τη φύτευση δέντρων, ενώ θα τοποθετηθούν νέοι φωτιστικοί ιστοί και καινούργια καθιστικά.

Ε.Κυριζίδης: Στόχος όσο το δυνατόν περισσότερες αναπλάσεις

Την υπόσχεση πως οι αναπλάσεις θα συνεχιστούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης δίνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Εφραίμ Κυριζίδης. “Όπως δεσμεύτηκε η διοίκηση Ζέρβα δίνουμε βάση στις γειτονιές”, αναφέρει στην “Karfitsa” ο αντιδήμαρχος και προσθέτει: “Στόχος μας είναι να δώσουμε ένα θετικό πρόσημο με αυτά τα έργα. Θα επιδιώξουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας να αναπλάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία της πόλης”.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ