Αναμένονται δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη ανέργων από τον ΟΑΕΔ - Karfitsa.gr
Slider Ειδήσεις Επιχειρήσεις Οικονομία Ροή

Αναμένονται δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη ανέργων από τον ΟΑΕΔ

Πρόκειται για προγράμματα που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, και θα απευθύνονται σε περισσότερους από 10.000 ανέργους.

Το ένα πρόγραμμα θα δίνει μια δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία  καθώς θα επιχορηγεί με ένα ποσό περίπου 5.000 ανέργους, οι οποίοι ήταν πρώην αυτοαπασχολούμενοι και αναμένεται τον Οκτώβριο.

Δικαίωμα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν μόνο όσοι ήταν αυτοαπασχολούμενοι και έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα άτομα αυτά δεν θα πρέπει να έχουν μεταβιβάσει είτε την επιχείρησή τους είτε το μερίδιό τους σε συγγενικά πρόσωπα και δεν θα πρέπει να έχουν ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο θα ορίζεται από την πρόσκληση του Οργανισμού, κατά την έκδοσή της. Παράλληλα, οι πρώην αυτοαπασχολούμενοι, προκειμένου να μπορούν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα ως ωφελούμενοι, είναι απαραίτητο να έχουν εξοφλήσει πλήρως ή έστω να έχουν ρυθμίσει τις εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ, ένα δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους ανέργους, προχωρά ο ΟΑΕΔ. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης, που αφορά περίπου 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας από 22 έως 29 ετών.

Στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους πτυχιούχους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Εξάλλου, είναι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, σκοπός του ειδικού προγράμματος είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας (brain drain) σε άλλες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, προς αναζήτηση εργασίας.

 Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των Ελλήνων πτυχιούχων, οι οποίοι έχουν ξενιτευτεί, εκτιμάται – καθώς δεν υπάρχει ακριβής καταμέτρηση – ότι αγγίζει ακόμη και τις 500.000. Με το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι, ηλικίας από 22 έως 29 ετών, αναμένεται να απασχοληθούν σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνει με βάση κριτήρια, όπως είναι το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου (ανώτατο όριο οι 24 μήνες), το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο μεταπτυχιακός, διδακτορικός τίτλος σπουδών, η εγγραφή στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ, καθώς και η ιδιότητα του δικαιούχου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ