Ανασχηματισμός: Έλαμψε μόνον η Κατερίνα Νοτοπούλου - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική

Ανασχηματισμός: Έλαμψε μόνον η Κατερίνα Νοτοπούλου

Περιορισμένη και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις  ήταν η συμμετοχή των στελεχών που  προέρχονται  από τη Βόρεια Ελλάδα στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό, με πιο ηχηρή παρέμβαση την υπουργοποίηση της Θεσσαλονικιάς, Κατερίνας Νοτοπούλου. Έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ φέρουν ορισμένα από τα  νέα πρόσωπα  Βορειολλαδιτών που μπήκαν στην κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από το συνολική εικόνα των αλλαγών στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πολιτικό, χαρακτηρίζουν ορισμένοι εξ αυτών τον ανασχηματισμό με άνοιγμα σε στελέχη της δημοκρατικής αριστερής και κεντροαριστερής πλειοψηφίας.

Από τους Θεσσαλονικείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι χαρακτηριστικό, ότι παρέμεινε στη θέση του ο υφυπουργός  Περιβάλλοντος & Ενέργειας  Σωκράτης  Φάμελλος, είναι εκτός κυβέρνησης ο Γιάννης Αμανατίδης, ενώ στο ίδιο υπουργείο πήγε ο Μάρκος Μπόλαρης, στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων. Η έκπληξη, αναμενόμενη  για πολλούς , ήταν η υπουργοποίηση της έως τώρα διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου  Θεσσαλονίκης,  Κατερίνας Νοτοπούλου. Η 30χρονη ανερχόμενη πολιτικός, ανέλαβε εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, θέση που κατείχε η βουλευτής Σερρών των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία μετακινήθηκε δίπλα στον αρχηγό του  κόμματος της Πάνο Καμμένο  και ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εθνικής  Άμυνας. Η παραμονή της Έφης Αχτσιόγλου από τα Γιαννιτσά στο ευαίσθητο υπουργείο  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σηματοδοτεί ότι οι κινήσεις της τυγχάνουν απόλυτης αποδοχής από το Μαξίμου. Η είσοδος στην κυβέρνηση του Ξανθιώτη βουλευτή  Στάθη Γιαννακίδη, στη θέση  του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης χαιρετίστηκε από πολλούς λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Ένα νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση είναι η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου,η οποία ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Η Κ. Νοτοπούλου

Το όνομα της Κατερίνας Νοτοπούλου  για περαιτέρω αξιοποίηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ακουγόταν έντονα όλο το καλοκαίρι σε  συζητήσεις για τον ανασχηματισμό.  Η μέχρι τώρα επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, συγκαταλέγεται, στα πιο πιστά κομματικά στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Θεωρήθηκε πετυχημένη στην άσκηση των καθηκόντων της και επιβραβεύτηκε με την υπουργοποίηση της. Είναι μόλις  30 ετών και το γεγονός αυτό, σηματοδοτεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να έρθει πιο κοντά στη νέα γενιά με την αξιοποίηση νέων ανθρώπων που κομίζουν νέες ιδέες και νοοτροπίες. Η ίδια, φέρνει με τη φρεσκάδα της νιότης της  άλλον αέρα στην πολιτική! Η θητεία της στο πρωθυπουργικό γραφείο και η συνεργασία της με την προκάτοχο της Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, παρά τις κόντρες που λέγεται ότι είχαν κατά καιρούς ,της προσέδωσε αναμφισβήτητα μια χρήσιμη εμπειρία. Η θέση που έλαβε στο ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα, ισχυροποιεί την παρουσία της στην πόλη και της δίνει ένα ισχυρό χαρτί για δυναμική παρουσία στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με στόχο τη διείσδυση και την  άντληση ψήφων από τη νέα γενιά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι  συχνά η ίδια σε συζητήσεις έλεγε, «Ήρθε η ώρα της γενιάς μας. Ο πρωθυπουργός σε εμάς βασίζεται. Εμείς μπορούμε να πάμε το κόμμα και την Αριστερά μπροστά».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ενεπλάκη από νεαρή ηλικία σε κομματικές διαδικασίες. Το 2014 ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου της δημοτικής παράταξης που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Θεσσαλονίκης  «Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Ακολούθως, τον Ιανουάριο του 2015  ήταν υποψήφια βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Οκτώβριο του 2016 είναι επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, της νέας δομής που δημιούργησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που  της έδωσε τη δυνατότητα να συνεργάζεται απευθείας με τον πρωθυπουργό για θέματα Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Ψυχολογία στοΑΠΘ και έκανε το μεταπτυχιακό της στο ΠΑΜΑΚ στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεοαλαίας.  Η  υπουργοποίηση της δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς  ανήκει στο στενό περιβάλλον  του Αλέξη Τσίπρα και θεωρείται   ότι  εκπροσωπεί επιτυχώς το κομματικό ήθος  με νεανική ματιά, μόρφωση, άποψη και εργατικότητα.

Την ίδια ώρα, η μετακίνηση της προκατόχου της,  Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά στο υφυπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι μια δυσμενής μετάθεση, όπως ορισμένοι εκτιμούν. Πολλοί υποστηρίζουν, ότι η κ. Τσαρουχά  επιδιώκει να διασωθεί πολιτικά δίπλα στον Πάνο Καμμένο στη δύσκολη χρονικά συγκυρία για τους ΑΝΕΛ μετά τη στάση του κόμματος τους στη συμφωνία των Πρεσπών και τη φυλλορροή στελεχών

που ακολούθησε. «Στο υπουργείο Άμυνας, γίνονται άμεσες εξυπηρετήσεις πολιτών όπως π.χ μεταθέσεις φαντάρων χωρίς κόστος και κόπο πού είναι δυνατό να της πιστωθεί ένας πολιτικός» υποστήριζε με νόημα παλιός πολιτικός, μιλώντας στην Karfitsa. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο υπουργείο από τον ανασχηματισμό που προέκυψε έχει χρώμα ΑΝΕΛ σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια να συγκρατήσει το κόμμα τις δυνάμεις του και να καταφέρει να ξαναμπεί στην επόμενη Βουλή στις εθνικές εκλογές.

Αμετακίνητος παρέμεινε στη θέση του, ο βουλευτής Β΄ του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς διατήρησε τη θέση του  αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει δυναμική παρουσία στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται ένα «βαρύ χαρτί» για τη Θεσσαλονίκη. Η πλούσια αυτοδιοικητική του εμπειρία συζητείται ότι πρόκειται να αξιοποιηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ που εξετάζει το ενδεχόμενο να τον στηρίξει για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του για τον κεντρικό Δήμο.

Ο Μάρκος Μπόλαρης

Στο βωμό της «ανανέωσης» θυσιάστηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμαντίδης, ο οποίος παρέδωσε τη σκυτάλη στον προερχόμενο επίσης από΄την Α΄Περιφέρεια Θεσσαλονίκης,  Μάρκο Μπόλαρη . Στον κ.Αμανατίδη είχε ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εξωτερικών τον Ιούλιο του 2015. Διατήρησε τη θέση του και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 28 Αυγούστου που έγινε ο ανασχηματισμός με αρμοδιότητες του ενιαίου διοικητικού τομέα Θρησκευμάτων και Πολιτιστικής Διπλωματίας. Στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αμανατίδης θεωρείται ήρεμη δύναμη και εκτιμάται ότι διαθέτει  καλές σχέσεις με την εκκλησία. Τη θέση του πήρε ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος διαθέτει πλούσια κυβερνητική εμπειρία με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς και αυτοδιοικητική τόσο στον Α΄όσο και στο Β΄βαθμό της αυτοδιοίκησης.  Ο κ.Μπόλαρης είχε εκλεγεί  βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, του 2007, του 2009 και του 2012.Το διάστημα 2009-2010 ήταν υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 κατέβηκε υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το ΠΑΣΟΚ. Το 2011 διετέλεσε υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και παρέμεινε σε αυτή τη θέση και με την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εκλέχτηκε βουλευτής, συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Α’  Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το Σεπτέμβριο 2015 έως το Νοέμβριο του  2016 στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο κ.Μπόλαρης σε δηλώσεις του στην Karfitsa, τόνισε ,»ο πρωθυπουργός έκανε πολιτικό ανασχηματισμό και απηύθυνε  πολιτική πρόσκληση συστράτευσης στα δημοκρατικά-προοδευτικά στελέχη της μεγάλης δημοκρατικής αριστερής και κεντροαριστερής πλειοψηφίας. Αυτό το άνοιγμα ο Αλέξης Τσίπρας το σηματοδότησε με πολιτικές επιλογές, τις οποίες και εκφράζω».

Για πρώτη φορά ανέλαβε κυβερνητική θέση ο 33χρονος Στάθης Γιαννακίδης, ο οποίος είναι ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 2015 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού Κομοτηνής, καθώς και μέλος της Γραμματείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ. Ξάνθης. Επίσης είναι μέλος  του συνδυασμού Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στο στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται ότι ανήκει και η 33χρονη νομικός  Έφη Αχτσιόγλου  από την Πέλλα. Παρέμεινε στο «καυτό»  υπουργείο  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς θεωρείται ότι τα πήγε καλά με τη δύσκολη ατζέντα που είχε, αλλά και με τις  διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ήταν στενή συνεργάτης του απερχόμενου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου αλλά και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. ΗΈφη Αχτσιόγλου ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Βόρειας Ελλάδας και είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί και στις επόμενες εθνικές εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα, στη Θεσσαλονίκη  ή στο Επικρατείας.

Άρωμα Δυτικής Μακεδονίας προσέδωσε στο νέο κυβερνητικό σχήμα η είσοδος της 52χρονης κτηνιάτρου, Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην κυβέρνηση. Η κ.Τελιγιορίδου εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Καστοριάς με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1993 και 1996. Το 1998 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ. Αργότερα εντάχθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, Συντονιστικής Επιτροπής και Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.

Βορειοελλαδίτης είναι και ο νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Ακρίτας Καϊδατζής. Κατάγεται από τις Σέρρες και είναι διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρος Θεσσαλονίκης.

 

Βιβή Ανδρίτσου

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ