Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στην κεντρική Εύβοια, παρά την ολονύχτια μάχη που έδωσαν με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εκκενώθηκαν προληπτικούς λόγους -με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλου- τέσσερα χωριά: Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός, και Πλατανιάς.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Το πύρινο μέτωπο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα που επιχείρησαν στην περιοχή δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τις φλόγες.. Το έργο κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι πυκνοί καπνοί που έχουν σκεπάσει την περιοχή κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Για «νύχτα μάχης» έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο στη συνέχεια μετέβη στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Ψαχνά.

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας. Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη, ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα και ότι δεν υπάρχει κινδύνος για την υγεία του.

Στο μεταξύ, την Ελλάδα θα επισκεφθεί σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Στις 9 .00 π.μ. ο Επίτροπος θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια. Ο Επίτροπος θα ενημερώσει τον υπουργό για την ευρωπαϊκή βοήθεια η οποία αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού «rescEU». «Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης.

Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ