"Ανταλλακτήριο" δανείων στήνουν οι τράπεζες - Karfitsa.gr
Οικονομία

“Ανταλλακτήριο” δανείων στήνουν οι τράπεζες

Νέες πρακτικές, με τις “ευλογίες” του SSM, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αντιμετώπισης των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων μέσω του NPL Forum, της διατραπεζικής πλατφόρμας για τη διαχείριση των κοινών πιστούχων, αναζητούν οι τράπεζες.

Έχοντας ήδη διευθετήσει επιτυχώς πάνω από 100 περιπτώσεις επιχειρήσεων με μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια, δίνοντας λύσεις που περιελάμβαναν από την αναδιάρθρωση του δανεισμού έως την υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ακόμη και την πτώχευση, οι τράπεζες πλησιάζουν πλέον στον “σκληρό πυρήνα” των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων.

Καθώς το ζητούμενο είναι να επιταχύνουν την εκκαθάριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων, μειώνοντας τους χρόνους σε επίπεδο εσωτερικών διαδικασιών και απελευθερώνοντας ανθρώπινους πόρους για να επικεντρωθούν σε “σημαίνουσες” περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων, οι τράπεζες βρίσκονται την περίοδο αυτή σε στάδιο αξιολόγησης συγκεκριμένων προτάσεων και λύσεων προς αυτή τη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κεφαλαίου”, στο πλαίσιο του NPL Forum εξετάζεται η ανταλλαγή “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων ή παραχωρήσεων “επί πιστώσει” για περιπτώσεις προβληματικών επιχειρηματικών δανείων όπου μία ή και παραπάνω τράπεζες διαθέτουν σημαντικά μικρό ποσοστό.

Η πρόταση

Συγκεκριμένα, για περιπτώσεις “κόκκινων” δανείων όπου μία ή και παραπάνω τράπεζες διαθέτουν σημαντικά μικρό ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες, έχει προταθεί τα δάνεια αυτά να παραχωρηθούν στις τράπεζες – leader των κοινοπρακτικών σχημάτων.Ως αντάλλαγμα, οι “παραχωρησιούχοι” θα λαμβάνουν τα μειοψηφικά ποσοστά των υπολοίπων τραπεζών σε άλλες περιπτώσεις δανείων όπου κατέχουν την πλειοψηφική συμμετοχή. Ακόμη, συζητείται και η παραχώρηση συμμετοχών σε κοινοπρακτικά δάνεια “επί πιστώσει”. Δηλαδή, οι τράπεζες που εκχωρούν ποσοστά συμμετοχών, να εισπράξουν ένα προσυμφωνημένο τίμημα ή ποσοστό, στην περίπτωση που αποφασιστεί και υλοποιηθεί η πώληση των δανείων.

Χαρακτηριστικά, γίνεται λόγος για περίπτωση σημαντικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης προβληματικών δανείων που καθυστερεί διότι ο φάκελος έχει “κολλήσει” σε τμήμα τραπέζης, η οποία δεν διαθέτει ιδιαίτερη συμμετοχή στο σχήμα και για τον λόγο αυτό έχει δώσει προτεραιότητα σε άλλες περιπτώσεις. Καθώς αυτό μπορεί να συμβεί ανεξαιρέτως τραπέζης, η φόρμουλα που αναζητείται στοχεύει στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

πηγή capital.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ