Αντιπαράθεση για τον σχεδιασμό ανοίγματος των σχολείων - Ανησυχούν γονείς και εκπαιδευτικοί - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Αντιπαράθεση για τον σχεδιασμό ανοίγματος των σχολείων – Ανησυχούν γονείς και εκπαιδευτικοί

 

 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Νεοχωρίτης

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν λάβει την απόφαση τα σχολεία, παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και την μεγάλη διασπορά, να ανοίξουν κανονικά με πιο πιθανή ημερομηνία της 7η Σεπτεμβρίου χωρίς όμως αυτό να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.  Εκπρόσωποι γονέων και κηδεμόνων όπως και εκπαιδευτικών έχουν εκφράσει μια σειρά από επιφυλάξεις σχετικά με τα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και φυσικά στους ανθρώπους του περιβάλλοντος τους. Όπως έχουν αναφέρει στην karfitsa υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς οι ανακοινώσεις του υπουργείου δεν τους έχουν καλύψει.

Τι έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει ανακοινώσει πως η μάσκα προσώπου θα είναι υποχρεωτική ως μέσο προστασίας από τον κορωνοϊό και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς, προειδοποιώντας πως όποιο παιδί με την παραίνεση των γονέων του δεν πειθαρχεί και δεν φοράει μάσκα, τότε θα μένει εκτός σχολείου, με λίγα λόγια θα αποβάλλεται.
Η Υπουργός, έχει γνωστοποιήσει πως ξεκινά συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου γιατροί να πηγαίνουν στα σχολεία και να ενημερώνουν  τους μαθητές  για τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Επίσης, θα εκδοθούν από τον ΕΟΔΥ αναλυτικές οδηγίες σταθμισμένες στην ηλικία των παιδιών για τη χρήση μάσκας, ενώ θα ετοιμαστεί και οπτικό υλικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς .
Όσον αφορά το θέμα του αριθμού των μαθητών που θα φιλοξενούνται σε κάθε αίθουσα, στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα κυμαίνεται από 18 έως 22 παιδιά, σύμφωνα με δήλωση της Υπουργού. Επίσης τα διαλείμματα θα πραγματοποιούνται διαφορετικές ώρες για το κάθε τμήμα, ώστε να μην υπάρχει μεγάλος συνωστισμός ούτε στα προαύλια των σχολείων.
Στην περίπτωση κρούσματος σε μαθητή η Υπουργός εξήγησε ότι με βάση το πρωτόκολλο θα κλείνει μόνο το τμήμα, ενώ σε περίπτωση που πρόκειται για εκπαιδευτικό που εισέρχεται σε περισσότερες από μια τάξεις, τότε η υπόθεση θα αξιολογείται από τον ΕΟΔΥ. Πάντως η Υπουργός έχει μαζί της και την άποψη των ειδικών με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα στις πρώτες δημόσιες εκτιμήσεις του για το θέμα της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία, να αναφέρει ότι αναμένουμε αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας, του δείκτη «R», αλλά διευκρίνισε ”αν τα παιδιά μείνουν στο σπίτι τους οι συνέπειες θα είναι δυσανάλογα μεγάλες. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν”.

Ποιες οι ανησυχίες και τα αιτήματα γονέων και κηδεμόνων

Για τους γονείς και κηδεμόνες ένας είναι ο στόχος, η ασφάλεια της υγείας των παιδιών τους, έτσι όπως δήλωσε στην karfitsa ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Κοκκωνάς «σημασία έχουν οι όροι που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα λειτουργούν και όχι τόσο το πότε».

Ο κ. Κοκκωνάς υπογράμμισε πως τα όσα έχει εξαγγείλει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, «το μόνο μέτρο που έχουμε δει είναι η χρήση μάσκας, το οποίο δεν μπορεί να είναι ούτε πανάκια ούτε το μοναδικό μέτρο για να ανοίξουν τα σχολεία», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολία για το κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμοστεί η αναγκαστική χρήση μάσκας και απορρίπτοντας πλήρως την εξαγγελία της κ. Κεραμέως, πως όποιο παιδί δεν φοράει μάσκα θα μένει εκτός σχολείου. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κοκκωνάς τόνισε στην karfitsa, «είναι τραγικό η κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο σε μαθητές και γονείς και να τους απειλεί ότι αν δεν φορούν μάσκα θα αποβάλλονται. Θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο στη πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μαθητές έξι, επτά και οκτώ ετών».

Τα αιτήματα γονέων και κηδεμόνων είναι :

Ολιγομελή τμήματα με εξεύρεση χώρων σε συνεργασία και με τους δήμους.

Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας ώστε να καθαρίζονται πιο συχνά τα σχολεία.

Να υπάρχει γιατρός που θα επιβλέπει την υγεία των μαθητών και

να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ ανά τμήμα

¸ôïéìá ôá äçìïôéêá ó÷ïëåßá íá õðïäå÷ôïýí ôïõò ìáèçôÝò êáé ðÜëé óôéò áßèïõóåò ôçí ÄåõôÝñá 1ç Éïõíßïõ,ìåôÜ áðü äõï ìÞíåò áðï÷Þò ëüãù êïñïíïúïý.Óôéãìéüôõðá áðü ôï 3ï Äçìïôéêü ó÷ïëåßï óôï ÐáãêñÜôé, ÐáôáóêåõÞ 29 Ìáúïõ 2020 (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Η πλευρά των εκπαιδευτικών

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων τάσσονται οι εκπαιδευτικοί.
Ωστόσο, αμφιβάλουν για την μέθοδο που χρησιμοποίησε το Υπουργείο ώστε να βγάλει τον αριθμό 17, ως μέσο όρο μαθητών στις αίθουσες των ελληνικών σχολείων . Όπως εξήγησε στην karfitsa ο κύριος Νίκος Φασφαλής από την της Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος  «δεν μπορεί να προσθέτει το Υπουργείο Παιδείας τους μαθητές των μεγάλων αστικών κέντρων με αυτούς των τμημάτων απομακρυσμένων περιοχών και μετά να τους διαιρεί με τα σχολικά τμήματα της χώρας και να βγάζει μέσο όρο. Για εμάς, για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια πρέπει κάθε τμήμα να έχει 15 μαθητές. Αυτό θέλει χώρους και εκπαιδευτικούς».

Όσον αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ τονίζει πως είναι πολύ δύσκολο αυτό τα μέτρο να εφαρμοστεί σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για πολλές ώρες και σε αίθουσες με 20 παιδιά.
Τέλος ο κ. Φασφαλής τάσσεται υπέρ των τεστ σε εκπαιδευτικούς, υπογραμμίζοντας όμως πως αυτό θα έπρεπε να γίνεται από την αρχή που εμφανίστηκε ο κορωνοιός στη χώρα μας και άνοιξαν τα σχολεία. Ολιγομελή τμήματα και προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας είναι τα κύρια αιτήματα της ΔΟΕ.

Συντονιστικό Όργανο Παιδείας και Υγείας ανά Δήμο προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση

Δυσαρεστημένη από το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τον επί χρόνια εκπαιδευτικό και Βουλευτή Θεσσαλονίκης του κόμματος Γιάννη Αμανατίδη να εξηγεί μέσα από δήλωση του στην karfitsa τις δυο σημαντικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο ώστε να κάνει τις κινήσεις εκείνες που επιτρέπουν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Θα πρέπει να επιταχύνει τους 10.500 μόνιμους διορισμούς. Δεν προβλέπει κανένα έκτακτο κονδύλι ,πέρα από αντισηπτικά και μάσκες που δεν αρκούν. Θα πρέπει να υπάρχει έκτακτο κονδύλι στον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Πρέπει να υπάρξουν τεστ αυξημένα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές», τονίζει ο πρώην υφυπουργός.

Όπως εξηγεί στην karfitsa ο κ. Αμανατίδης οι δυο σημαντικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Πρώτον, ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Σύμφωνα με τον βουλευτή «η πραγματικότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε σχέση με το 17 μαθητές ανά τάξη μέσο όρο που βγάζει η κυρία Κεραμέως, είναι πολύ διαφορετική. «Πρέπει να πέσει ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Ήμαστε η μόνη χώρα που η κυρία Κεραμέως εν μέσο πανδημίας έφερε νόμο για την αύξηση των μαθητών ανά τάξη. Μπορεί να υπάρξει λύση σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους, επισημαίνει».
Η δεύτερη σημαντική πρόταση είναι η συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου παιδείας και υγείας ανά δήμο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, το οποίο να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο και όπου χρειάζεται θα κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις. «Δυστυχώς η κυβέρνηση νομίζει πως μπορεί να τα αντιμετωπίσει χωρίς να δώσει χρήματα», καταλήγει ο βουλευτής.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ