Αν αποτύχει η συνταγματική αναθεώρηση η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι θνησιγενής - Karfitsa.gr
Slider Άρθρα

Αν αποτύχει η συνταγματική αναθεώρηση η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι θνησιγενής

Του Κώστα Χρυσόγονου*

Η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο σχετικά με την κύρωσή της ή μη από Ελλάδα και FYROM. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν στη Βουλή των Σκοπίων οι διαδικασίες για την απαιτούμενη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία όμως μπορεί να προχωρήσει μόνο αν υποστηριχθεί από τα δύο τρίτα του συνόλου, δηλαδή από 80 βουλευτές. Τούτο θα συμβεί μόνο εάν ψηφίσει θετικά μία δεκάδα βουλευτών του κόμματος της εθνικιστικής αντιπολίτευσης VMRO, αγνοώντας την ηγεσία του που έχει εκφράσει τη σφοδρή αντίθεσή της.

Αν η αναθεώρηση δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Σκοπίων, ο κ. Ζάεφ μπορεί να προκηρύξει εκλογές, στις οποίες όμως δύσκολα θα συμπιεσθεί το ποσοστό του VMRO σε τέτοιο βαθμό ώστε να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων στην επόμενη βουλευτική περίοδο (το κόμμα αυτό έχει λάβει περίπου 40% των ψήφων στις εκλογές του 2016 και τώρα θα έπρεπε να πέσει περίπου στο 30%. Ακόμη πιο δύσκολο βέβαια θα ήταν να βρεθούν μετεκλογικά διαφωνούντες βουλευτές του VMRO και να υπερψηφίσουν την αναθεώρηση παραβιάζοντας την κομματική γραμμή, αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί τώρα.

Συνεπώς σε περίπτωση που αποτύχει η αναθεώρηση τις επόμενες ημέρες η συμφωνία των Πρεσπών θα αποδειχθεί θνησιγενής.

Αν αντίθετα ο κ. Ζάεφ βρει τις 80 ψήφους που χρειάζεται, τότε ακολουθεί το στάδιο της κύρωσης της συμφωνίας από την Ελλάδα. Εδώ θα απαιτηθεί απλώς η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος αφού η συμφωνία αυτή δεν ανήκει σε εκείνες για τις οποίες απαιτούνται αυξημένες πλειοψηφίες κατά τα άρθρα 27 και 28 του Συντάγματος. Η πλειοψηφία αυτή διαφαίνεται πως υπάρχει, αφού στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν ένας τουλάχιστον των ΑΝΕΛ, ένας ή περισσότεροι από το Ποτάμι και κάποιοι ανεξάρτητοι.

Η παράπλευρη συνέπεια βέβαια μπορεί να είναι η πτώση της κυβέρνησης, αφού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα εφόσον έρθει για κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι έως τα μέσα Δεκεμβρίου δεν μπορεί να υποβληθεί πρόταση μομφής, αφού απαιτείται να παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη (του Ιουνίου). Επομένως ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία για κάποιες εβδομάδες μετά το διαζύγιο τον κυβερνητικό του εταίρο, ώστε στο διάστημα αυτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης στη Βουλή.

Το κατά πόσο θα εύρισκε τις απαιτούμενες ψήφους από τωρινούς ή μελλοντικούς ανεξάρτητους βουλευτές για να συνεχίσει να κυβερνά έως π.χ. τον Μάϊο (και τότε να διεξαχθούν εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές) είναι ένα ανοικτό ερώτημα. Ούτως ή άλλως το επόμενο διάστημα κυοφορούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

* Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι Έλληνας συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ