Απιστία και κρίσεις μειώνουν τις γεννήσεις - Karfitsa.gr
Ευ Ζην

Απιστία και κρίσεις μειώνουν τις γεννήσεις

Το εξωσυζυγικό σεξ, η έλλειψη ερωτικής διάθεσης και η οικονομική κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό… κοκτέιλ, που ρίχνει τις γεννήσεις στο ναδίρ. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η απιστία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα.

Διαδικτυακή έρευνα, που διενεργήθηκε σε δείγμα 600 ατόμων μέσω της πλατφόρμας «Pollfish», στο πλαίσιο του 1st Fertility Festival –που πραγματοποιείται στην Αθήνα 8-9 Ιουνίου στο Ζάππειο, υπό την επιμέλεια και την εποπτεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και του κ. Κ. Κωνσταντινίδη– ήταν σαφής.

Το σεξ χωρίς την απόκτηση παιδιών είναι απολαυστικό για το 50% και το 67% πιστεύει ότι η απιστία «ανθίζει». Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι, για να κάνει κάποιος παιδί, πρέπει να είναι «αφοσιωμένος» στον σκοπό αυτόn, υπηρετώντας με πάθος τις απαιτήσεις που αυτό εγείρει, τότε είναι μάλλον απίθανο να τα καταφέρει, εάν… το ’χει δίπορτο.

Έτσι η απιστία φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το φαινόμενο της υπογεννητικότητας.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Η σύλληψη απαιτεί συγκεκριμένη συχνότητα ερωτικών επαφών –ιδανική θεωρείται το τέσσερις φορές την εβδομάδα– που, βεβαίως, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αν ο άνδρας ξεπορτίζει πολύ συχνά για τις απαιτήσεις της ερωμένης, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σχεδόν σαν κανόνα και όχι πια σαν εξαίρεση».

Και συνεχίζει: «Με αυτό συμφωνεί και το 40% των ερωτηθέντων, που θεωρεί πιθανό η υπογεννητικότητα να οφείλεται εν μέρει και στην “αμαρτωλή” εξωσυζυγική δραστηριότητα. Μόνο το 5% των ζευγαριών είναι απόλυτα πιστό. Όπως όλοι οι έγγαμοι γνωρίζουν, η συχνότητα των επαφών μειώνεται δραματικά μετά τον πρώτο χρόνο».

Οι άνδρες της νέας εποχής δεν είναι μόνο εραστές, αλλά και σκληρά εργαζόμενοι, αγχωμένοι, κουρασμένοι και κακοπληρωμένοι. Το σπίτι τους δεν είναι ερωτικός παράδεισος, αλλά τόπος ξεκούρασης μπροστά στην τηλεόραση.

Ο παράγοντας κρίση

Η οικονομική κρίση είναι για τους μισούς ερωτηθέντες βασική αιτία της υπογεννητικότητας. Ειδικότερα, πιστεύουν πως το πρόβλημα της υπογεννητικότητας οφείλεται στις οικονομικές κρίσεις, οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα σε πτώχευση την τελευταία δεκαετία.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ξεκάθαροι. Στην ερώτηση ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι επηρεάζουν την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, εκείνοι απάντησαν:

  • Οικονομικές συνθήκες 80%
  • Απουσία κρατικής ενίσχυσης 33%
  • Μεγαλύτερη ηλικία γάμου 28%
  • Εργαζόμενη γυναίκα 22%
  • Σύγχρονο lifestyle 25%

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ