Αποκάλυψη: Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές - Karfitsa.gr
Slider Επικαιρότητα Πολιτική

Αποκάλυψη: Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές

Πριν από μερικούς μήνες, η απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης είχε προκαλέσει ευθεία αντιπαράθεση με τη ΝΔ, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση διέβλεπαν ακόμη μία προσπάθεια να εργαλειοποιήσει ακόμα και το Σύνταγμα, προκειμένου να καταφέρει πλήγματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και να δημιουργήσει τεχνητή σύγχυση.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, όμως, συνεκλήθη και συνεδρίασε αρκετές φορές, ακόμα και αν ελάχιστοι το… πήραν είδηση. Πλέον και παρά τον αναβρασμό που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες, με την ψήφο εμπιστοσύνης, τις Πρέσπες, την… γκαζόζα στη Βουλή, αλλά και τις επιστολές στήριξης των έξι βουλευτών για να ξεπεράσει η κυβέρνηση τα κοινοβουλευτικά εμπόδια, οι συνθήκες… ωρίμασαν και η Ολομέλεια θα κληθεί το επόμενο διάστημα να εγκρίνει τα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής που, ομολογουμένως, δεν είναι και ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Έτσι, την Τρίτη και την Τετάρτη 12 και 13 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, με την ψηφοφορία για τα άρθρα που θα θεωρηθούν αναθεωρητέα να έχει οριστεί για τις 13 Φεβρουαρίου. Με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος, αυτή η ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε έναν μήνα εκ νέου. Όποιο άρθρο ψηφιστεί με πλειοψηφία 151 βουλευτών θα χρειάζεται πάνω από 180 στην επόμενη Βουλή, προκειμένου να αλλάξει, ενώ όποιο ψηφιστεί με ευρεία συναίνεση, άνω των 180 βουλευτών, θα μπορεί να αναθεωρηθεί στην επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Μια κίνηση της ΝΔ, σε αυτό το πλαίσιο, στην Επιτροπή Αναθεώρησης, φαίνεται πως έχει…μπλοκάρει την κυβέρνηση, καθώς δεν την περίμενε και ήδη, κατά πληροφορίες, αναζητεί οδό απεμπλοκής.

Η εκλογή του ΠτΔ

Πιο συγκεκριμένα, στην Επιτροπή Αναθεώρησης η ΝΔ ψήφισε 5 από τα 27 άρθρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ: το 32, για την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από την πρόκληση εθνικών εκλογών, το 54, για την ψήφο των αποδήμων, το 62, για τη βουλευτική ασυλία, το 86, για τις ποινικές ευθύνες υπουργών, και το 101Α, για τη διευκόλυνση της επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών. Το «επίμαχο», φυσικά, είναι το άρθρο 32, το οποίο συνδυάζει δύο ενδιαφέροντα στοιχεία: τόσο την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, που είναι κοινός τόπος τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη ΝΔ, όσο και τον τρόπο με τον οποίο θα εκλέγεται ο ΠτΔ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι, εφόσον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψηφίσουν από κοινού αυτά τα άρθρα στην Ολομέλεια, και άρα ψηφιστούν με πάνω από 180 βουλευτές, η επόμενη Βουλή θα μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αλλαγής απλά με 151 βουλευτές. Αυτή, άλλωστε, είναι και η ουσία της συνταγματικής πρόβλεψης για εκλογές ανάμεσα στις δύο φάσεις αναθεώρησης: Αρχικά, επιλέγονται τα προς αναθεώρηση άρθρα και στη συνέχεια, αφού παρεμβληθεί η νωπή λαϊκή εντολή, η Βουλή που προκύπτει από τις εκλογές αποφαίνεται για το περιεχόμενο της Αναθεώρησης.

Τι γίνεται, όμως, πέρα από την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, που είναι κοινό αίτημα; Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν καταθέσει δύο εντελώς διαφορετικές προτάσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι βούληση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρχικά να ακολουθείται η παρούσα διαδικασία, με πλειοψηφία 200 και 180 ψήφων στους πρώτους δύο γύρους αντίστοιχα, αλλά στη συνέχεια, εφόσον δεν έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να ακολουθούν έως και άλλες έξι ψηφοφορίες με 180 ψήφους – μία ψηφοφορία κάθε μήνα προκειμένου να αναζητηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Αντίθετα, η ΝΔ προτείνει τρεις ψηφοφορίες με 200 και 180 ψήφους στις πρώτες δύο και 151 στην τρίτη ψηφοφορία.

Καμία «παρένθεση»

Πριν από μερικές ημέρες, λοιπόν, στην αρμόδια Επιτροπή, η ΝΔ υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τη συνταγματική τάξη, όμως, εφόσον το άρθρο καταστεί αναθεωρητέο με περισσότερες από 180 ψήφους, η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κατά πάσα πιθανότητα αυτή της ΝΔ, θα μπορεί να τροποποιήσει το άρθρο ως προς το περιεχόμενό του κατά το δοκούν, με άμεση εφαρμογή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η διαδικασία εκλογής ΠτΔ στις αρχές του 2020 θα μπορεί να γίνει με εντελώς νέους όρους και ακόμα και με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Πρακτικά, εφόσον αυτό το σενάριο λάβει σάρκα και οστά, λύνει τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και ακυρώνει τα όποια σενάρια «δεξιάς παρένθεσης» που μπορεί να απεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, η εκλογή ΠτΔ θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την πρωθυπουργία του, μια και από νωρίς θα βρεθεί αντιμέτωπος με λεπτές ισορροπίες. Εφόσον, λοιπόν, μια κυβέρνηση της ΝΔ φέρει τάχιστα τις αλλαγές στο Σύνταγμα προς ψήφιση, η εκλογή του ΠτΔ στις αρχές του 2020 θα γίνει με νέο σύστημα. Ούτως ή άλλως, δε, ανεξάρτητα από τις πλειοψηφίες που θα απαιτούνται, άπαξ και δεν θα διαλύεται η Βουλή, θα αφαιρείται ένα σημαντικό «όπλο» από τα χέρια της αντιπολίτευσης, που μπορούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο να προκαλέσει νέες εκλογές.

Συνεπώς, υπάρχει defactoπίεση για συναίνεση σε ένα πρόσωπο. Ακόμα, όμως, και αν αυτή δεν επιτευχθεί, η επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να καθορίσει τον τρόπο εκλογής, όπως επιθυμεί.

Η άμυνα της κυβέρνησης

Πώς θα προσπαθήσει να αμυνθεί η κυβέρνηση, η οποία, ομολογουμένως αιφνιδιάστηκε; Κατά πληροφορίες, η πλειοψηφία κινείται στη λογική ότι η προτείνουσα Βουλή (σ.σ. η τωρινή) δίνει και την κατεύθυνση των αλλαγών στην αναθεωρητική Βουλή (σ.σ. την επόμενη). Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, αλλά και συνταγματολόγοι, όμως, θεωρούν ότι αυτή η ερμηνεία είναι καταχρηστική. Όπως λένε, οι εκλογές ανάμεσα στις δύο φάσεις της Αναθεώρησης υπάρχουν ακριβώς για να αποφαίνονται οι πολίτες για το περιεχόμενο της Αναθεώρησης στη νέα Βουλή που θα εκλεγεί.

Με άλλα λόγια, για τη ΝΔ δεν τίθεται κανένα θέμα: Η προτείνουσα Βουλή ορίζει τον αριθμό των προς αναθεώρηση άρθρων, αν και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του θα επιμείνει στην ανάγκη ευρύτερης αναθεώρησης, με έμφαση στο άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στο άρθρο 24 για το περιβάλλον, και η αναθεωρητική Βουλή καθορίζει το περιεχόμενο των αλλαγών. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς, μια Βουλή στην οποία η ΝΔ θα έχει πλειοψηφία ή και αυτοδυναμία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ