Αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία στην Ινδία - Karfitsa.gr
Διεθνή

Αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία στην Ινδία

Μια ιστορική απόφαση εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, το οποίο κατήργησε νόμο που υπήρχε από την περίοδο της αποικιοκρατίας και απαγόρευε τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ομοφυλόφιλων ατόμων. Η απόφαση θεωρείται σημαντική κατάκτηση για τα δικαιώματα της ινδικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθώς άτομα κινδύνευαν με ποινές φυλάκισης που μπορεί να έφταναν έως και 10 χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα στο Νέο Δελχί.

Πέρα από τους πανηγυρισμούς μεταξύ των μελών της LGBT κοινότητας, μετά τη διαρροή της πληροφορίας ότι ο νόμος καταργήθηκε, η Ρίτου Νταλμία, μία από τους πέντε ανθρώπους που υπέγραφαν την προσφυγή υπέρ της κατάργησης του νόμου, δήλωσε ότι «άρχισε να ελπίζει ξανά».

«Είχα αρχίσει να γίνομαι κυνική, να μην πιστεύω στο σύστημα, αλλά ειλικρινά αυτή η απόφαση δείχνει ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί και σέβεται την ελευθερία στην έκφραση, την επιλογή και τα δικαιώματα».

Παρόμοιες προσφυγές στη δικαιοσύνη, το 1994 και το 2001, είχαν αρνητική κατάληξη, οδηγώντας τον αγώνα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων πολλά βήματα πίσω.

Σημαντική επιτυχία ήταν η απόφαση του 2009, η οποία κατήργησε το άρθρο 377 του ινδικού Ποινικού Κώδικα, ορίζοντας ότι η απαγόρευση της «σαρκικής συνεύρεσης ενάντια στους κανόνες της φύσης» παραβίαζε τα δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ισότητα και ήταν αντίθετη με το ινδικό Σύνταγμα.

Ακολούθησαν νέες και αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι διώξεις ατόμων βάσει του άρθρου 377, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε ακόμη και σε καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, απόφαση του 2017, η οποία αναφερόταν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή απόφαση.

Τα μέλη της LGBT κοινότητας στην Ινδία, που συχνά βρίσκονταν αντιμέτωπα με το στίγμα ή τον εκβιασμό στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις, ακόμη και με κατηγορίες ότι ευθύνονται για την εξάπλωση ασθενειών όπως το AIDS, μιλούν για «εκπληκτική αλλά και παράξενη απόφαση».

Πηγή: BBC

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ