ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: "Αρχίζω διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για τη Μακεδονία" - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική Συνεντεύξεις

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «Αρχίζω διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για τη Μακεδονία»

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποκαλύπτει στην Karfitsa, ότι αρχίζει διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία. Η συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει, είναι απαράδεκτη και ισοτικά επιζήμια.

Δηλώνει ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλει, όπως λέει, να συνεχίζει την υλοποίηση ενός μεγάλου και σημαντικού έργου, που θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της Περιφέρειας. Υπογραμμίζει, ότι η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι «πρωταθλήτρια» στην απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και υπενθυμίζει, πως έχουν γίνει πολλά και σημαντικά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

 

Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου

 

Κύριε Τζιτζικώστα η θέσης σας με τη «συμφωνία των Πρεσπών» είναι γνωστή. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, καθώς θα πραγματοποιηθεί και το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα. Ποια θα είναι η στάση και ποιες οι επόμενες κινήσεις σας;

 

Η κοινή θέση του συνόλου της αυτοδιοίκησης, των φορέων και της κοινωνίας της Βόρειας Ελλάδας είναι ότι η «συμφωνία των Πρεσπών» είναι απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια. Παράλληλα καλούμε την κυβέρνηση να δώσει στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να εκφραστεί δημοκρατικά με τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος. Καλούμε επίσης, τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν τη «συμφωνία» αυτή στη Βουλή όποτε και αν έρθει. Πέρα όμως από αυτά, το αμέσως επόμενο διάστημα, ξεκινάμε μία σύγχρονη καμπάνια ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συνδρομή κορυφαίων ακαδημαϊκών και επιστημόνων, για να προβάλουμε την ιστορική αλήθεια για τη Μακεδονία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Η εκστρατεία αυτή θα είναι τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη για να αποκαταστήσει πλήρως εντός και εκτός Ελλάδας τη μία και μοναδική ιστορική πραγματικότητα.

 

 

Έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση σας για διεκδίκηση και στις περιφερειακές εκλογές του 2019 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;

 

Είναι οριστική η απόφασή μου να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου για μια δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Κεντρική Μακεδονία αλλάζει. Τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε ένα μεγάλο και σημαντικό έργο, το οποίο οι πολίτες το βλέπουν στην καθημερινότητά τους και το οποίο θέλουμε να ολοκληρώσουμε, χτίζοντας μια Περιφέρεια όπως θέλουμε να είναι και μας αξίζει, με καλύτερη ποιότητα ζωής και σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα φτάνει σε όλους.

 

Πόσες προτάσεις καταγράφηκαν και ποια ήταν η απορροφητικότητα που είχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ 2014-2020;

 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και την υλοποίηση έργων. Εκδώσαμε ήδη 121 προσκλήσεις έργων, ύψους 832,7 εκατομμυρίων ευρώ και υλοποιούμε 334 έργα συνολικού προϋπολογισμού 734,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα αυτά, στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα οδικά δίκτυα, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, ενώ δημιουργούν και σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Άλλωστε η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε “Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης” για το 2018 με ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, που αναγνώρισαν το σημαντικό έργο που κάνουμε.

 

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για τα οδικά δίκτυα-αρτηρίες; Αρκεί η διασφαλισμένη χρηματοδότηση; Ποιες Περιφερειακές Ενότητες έχουν περισσότερα προβλήματα;

 

Το προηγούμενο διάστημα παραδώσαμε δύο κομβικά οδικά έργα: Το πρώτο έργο είναι ο νέος Ανισόπεδος Κόμβος Κ16 στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις μεταφορές και τις εξαγωγές. Άλλωστε, η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς και πρώτη στην οδική μεταφορική δραστηριότητα. Το δεύτερο έργο είναι ο νέος, σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής που καθιστά τις μετακινήσεις των συμπολιτών μας και των τουριστών πιο άνετες και ασφαλείς. Εξάλλου, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών για τρία συνεχή έτη, με περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια οδικές αφίξεις κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα υλοποιούμε με ταχύτατους ρυθμούς τη νέα Περιφερειακή Κατερίνης, το νέο δρόμο Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, καθώς και τη νέα Είσοδο Κιλκίς, όπως επίσης και 28 έργα αγροτικής οδοποιίας σε 19 Δήμους, καθώς και μια σειρά από έργα βελτίωσης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου, που είχε χρόνια να συντηρηθεί, στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, το Κιλκίς και την Χαλκιδική. Το έργο που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση και πρέπει άμεσα να ξεκινήσει και για το οποίο απαιτούνται 200 εκατομμύρια ευρώ, είναι ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Είναι χρήματα που πρέπει να εξασφαλίσει επιτέλους η κυβέρνηση, καθώς είναι απαράδεκτο ακόμα και σήμερα, πρωτεύουσα νομού να μη συνδέεται με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με τη Θεσσαλονίκη.

 

Σε ποιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκεται η Περιφέρεια για τα αντιπλημμυρικά έργα;

 

Όλο αυτό το διάστημα κυριολεκτικά τρέχουμε να διορθώσουμε τα λάθη και τις τεράστιες παραλείψεις των προηγούμενων δεκαετιών, να υλοποιήσουμε τις μελέτες και τα έργα που έπρεπε να γίνουν όταν και χρόνος υπήρχε και πολλά διαθέσιμα κονδύλια, όμως δεν έγινε τίποτα. Σήμερα σύμμαχος μας δεν είναι ούτε ο χρόνος, ούτε οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την κλιματική αλλαγή, ούτε πολύ περισσότερο οι πόροι που έρχονται από την κυβέρνηση με το σταγονόμετρο. Οι ανάγκες σε αντιπλημμυρικά έργα, μόνο για τις περιοχές ευθύνης της Περιφέρειας, ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δεν διαθέτουμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση. Όλα αυτά δεν αποτελούν δικαιολογίες, είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες λοιπόν, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια γιατί αυτή είναι προτεραιότητά μας, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης 19 πόλεων. Ολοκληρώσαμε παρεμβάσεις σε όλα τα αναχώματα των ποταμών και λιμνών της περιοχής μας. Κάνουμε τακτικούς καθαρισμούς ρεμάτων και χειμάρρων. Στις Σέρρες προχωρήσαμε ταχύτατα σε αντιπλημμυρικά έργα και αποκατάσταση των καταστροφών των πλημμυρών. Επίσης, υλοποιούμε αντιπλημμυρικά έργα στην Έδεσσα, στην Ιερισσό και οικισμούς της Χαλκιδικής, στην Ημαθία, στη Λεκάνη του Ανθεμούντα, στο Άγιο Όρος, στο δήμο Θερμαϊκού και στη Θεσσαλονίκη με παρεμβάσεις στην τάφρο Τ66 και τον Λουδία.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ