Απρόβλεπτος και επικίνδυνος ο «πληγωμένος» Ερντογάν - Karfitsa.gr
Άρθρα Του Νίκου Καραμανλή

Απρόβλεπτος και επικίνδυνος ο «πληγωμένος» Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν δεν βρίσκεται σε πανικό, σίγουρα είναι «πληγωμένος». Τα πράγματα, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας (βλ. εκλογική ήττα στην Κωνσταντινούπολη) όσο και στο εξωτερικό (βλ. σχέσεις με ΗΠΑ και ΕΕ) δεν πάνε καλά. Γι’ αυτό και ρίχνει το βάρος στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να στήσει ένα σκηνικό έντασης, με σκοπό να δείξει ότι, όχι απλά παραμένει πανίσχυρος εντός των συνόρων, αλλά μπορεί να καθορίζει και τις εξελίξεις ως τοπική υπερδύναμη.

Του Νίκου Καραμανλή

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Κύπρος δείχνουν να απαντούν με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, γνωρίζοντας ότι ο «πληγωμένος» Ερντογάν μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Δεν είναι τυχαίο ότι, λίγες ώρες πριν το «Π» πάρει τον δρόμο για το τυπογραφείο, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «κλείδωσαν» με Navtex το Καστελόριζο για ασκήσεις. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να το ξεχνά κανένας πολιτικός ηγέτης της χώρας μας. Ναι, οι ΗΠΑ, αφού πρώτα ζύγισαν τα δεδομένα, αποφάσισαν να… κλείσουν το μάτι σε Ελλάδα και Κύπρο, ζητώντας από την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» σε ό,τι έχει να κάνει με γεωτρύπανα κι εξορύξεις. Όχι, η Άγκυρα και ο Ερντογάν δεν έχουν απολέσει τη γεωστρατηγική τους αξία για την Ουάσινγκτον, το ΝΑΤΟ και τη Δύση γενικότερα, πολλώ δε μάλλον ότι μιλάμε για μία χώρα με τον πληθυσμό της Τουρκίας.

Γι’ αυτό και οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, έχοντας απέναντί μας έναν πολιτικό ηγέτη, έναν «Σουλτάνο», που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνος ή παράφρων.

Οι στρατιωτικές ηγεσίες, σε Ελλάδα και Κύπρο, συγκλίνουν στην άποψη ότι θα έχουμε ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τα παράνομα σχέδιά του στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να κινηθεί διαφορετικά. Όταν, μάλιστα, βλέπει πως κυκλώνει την Κύπρο και η «απάντηση» των συμμάχων –ΗΠΑ και Ισραήλ, για την ακρίβεια– είναι… ανακοινώσεις, τόσο το θράσος και ο επεκτατισμός του θα μεγαλώνουν.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν –ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία– την ευκαιρία να αποκομίσουν οφέλη από την κόντρα Ουάσινγκτον και Άγκυρας. Για να γίνει βέβαια αυτό, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί. Είπαμε, όσο θυμωμένοι κι αν είναι οι Αμερικάνοι για την ιστορία με τους S-400 και τα ανοίγματα σε Ρωσία και Ιράν, δεν θα «αποχαιρετήσουν» τόσο εύκολα έναν σημαντικό σύμμαχό τους. Και κάτι τελευταίο: Το Ισραήλ, που μόνο κέρδη έχει από τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με Ελλάδα και Κύπρο, οφείλει και μπορεί να δείξει ότι όντως προστατεύει την κυπριακή ΑΟΖ.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ