, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα ομόλογα χάρη στον Ντράγκι

Χωρίς φρένο συνεχίζεται το ράλι των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με το σύνολο των χωρών της νομισματικής ένωσης να απολαμβάνουν το χαμηλότερο κόστος δανεισμού που είχαν να δουν εδώ και χρόνια. Και τούτο γιατί τα μηνύματα της ασθενικής ανάπτυξης πληθαίνουν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τον δείκτη πενταετίας στο 1,14%, πολύ μακριά από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για «κοντά στο 2%».
Η ΕΚΤ έχει ήδη στείλει σήμα χαλάρωσης της πολιτικής της και σήμερα ο Μάριο Ντράγκι από τη Σίντρα της Πορτογαλίας ήρθε να επαναλάβει ότι εάν ο πληθωρισμός δεν ανακάμψει, η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Σημαντική μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι θα έχουμε τόσο μείωση του καταθετικόυ επιτοκίου, που ήδη βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, στο -0,4% ίσως και από φέτος όσο και επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά.
Πρωταγωνιστές τα ελληνικά ομόλογα
Το περιβάλλον αυτό έχει δώσει ώθηση στα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκουν επίσης στηρίγματα στις προσδοκίες για καλύτερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές. Σήμερα καταταρρίπτεται ακόμη ένα ρεκόρ, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να διολισθαίνει στις 11:00 πμ στο ναδίρ του 2,64%, μειωμένη κατά 8 μονάδες βάσης ή 2,91% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Το ελληνικό δεκαετές προσφέρει από τις αρχές του έτους κέρδος της τάξης του 38% στους επενδυτές. Η απόδοση έχει συρρικνωθεί κάτα 80 μονάδες βάσης σε μόλις ένα μήνα, ενώ κινείται περίπου 175 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018.
Η απόδοση του γερμανικού  δεκαετούς υποχωρεί επίσης στο -0,274% καταρρίπτοντας το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του -0,27%, που κατεγράφη την περασμένη εβδομάδα. Πτώση κατά μία 3-5 μονάδες βάσης καταγράφουν οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων του ευρώ. Εκείνη του ιταλικού δεκαετούς κάνει βουτιά επτά μονάδων βάσης στο 2,23%.
πηγή: nautemporiki

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.