Από την … προεδρία του 10ου Γυμνασίου στο ταβάνι της Phizer - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Από την … προεδρία του 10ου Γυμνασίου στο ταβάνι της Phizer

«Από τη στιγμή που πήρε την απόφαση να βγάλει το εμβόλιο περιμέναμε το αποτέλεσμα.  Ξέρω ότι ο Άκης δίνει την ψύχη του σε ότι καταπιάνεται οπότε ήταν θέμα χρόνου το αποτέλεσμα». Με αυτά τα λόγια ο Χρίστος Κρανιώτης ο καλύτερος φίλος του  Διευθύνοντα Σύμβουλου της Pfizer, Αλβέρτου Μπουρλά περιέγραψε στην Karfitsa πως βίωσε ο ίδιος τις προσπάθειες του φίλου του, για την ανακάλυψη του εμβολίου και την σωτήρια εκατομμυρίων ανθρώπων από τον κορονοϊό. «Βασικός του σκοπός ήταν να βγάλει το εμβόλιο» αναφέρει.

Γράφει η Δέσποινα Κρητικού

Ο Χρίστος Κρανιώτης παρακολουθούσε όλες τις ερευνητικές προσπάθειες του φίλου του και μιλούσε μαζί του τακτικά, συζητώντας για την πίεση και την αγωνία του Αλβέρτου στην Νέα Υόρκη.

Όταν οι προσπάθειες του CEO της Pfizer απέδωσαν καρπούς, η ικανοποίηση ήταν τεράστια.  «Μιλήσαμε διαδικτυακά για τα τελευταία νέα για το εμβόλιο.  Αισθάνθηκε ανακούφιση και μεγάλη χαρά  όπως είπε και ο ίδιος ήταν μια μεγάλη μέρα για την επιστήμη».

Ο Χρίστος είναι ο κολλητός φίλος του Αλβέρτου Μπουρλά από το γυμνάσιο. Μας υποδέχτηκε στο σπίτι του για να μας δώσει μερικές πληροφορίες για τον επιστήμονα που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και έφτασε στο υψηλότερο σκαλί μιας ισχυρής παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίαςτης Pfizer, βάζοντας παράλληλα και το δικό του αποτύπωμα στην εξέλιξή της. Για τον Χρίστο, ο Αλβέρτος – Άκης –όπως συνηθίζει να τον αποκαλεί από παιδί, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με ευφυΐα, καλοσύνη, διάθεση για προσφορά, ήθος και αξίες. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να τον γνωρίζει και να μην τον αγαπήσει ή να μην πει καλά λόγια για τον Άκη. Είναι ηγετική  φυσιογνωμία, χαμηλών τόνων ταπεινόφρων, ένας απλός άνθρωπος απόλυτα προσεγγίσιμος από όλους» αναφέρει ο κ. Κρανιώτης και σημειώνει:  «Τον παρακολουθώ σαν… περήφανος κολλητός. Δεν ένιωσα ούτε μία στιγμή ότι είναι ικανός για κάτι λιγότερο διότι με ότι και αν ασχοληθεί θα είναι ο καλύτερος».

Από το 10o γυμνάσιο της Ικτίνου στο… ταβάνι της Phizer

Οι δύο άντρες είναι οι καλύτεροι φίλοι από την 1η γυμνασίου,από το 1973 , όταν πήγαιναν και οι δύο στο 10ο Γυμνάσιο της οδού  Ικτίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από εκείνα τα χρόνια του σχολείου,  ο Αλβέρτος  ήταν  ηγετική φυσιογνωμία. «Από το Γυμνάσιο  ξεχώριζε ως μαθητής και ως προσωπικότητα. Ήταν  πρόεδρος στην τάξη και στο 15μελές. Άριστος μαθητής και πολύ καλός μουσικός. Έπαιζε κιθάρα και ήταν πάντα η ψυχή σε κάθε γιορτή» αναφέρει ο κ. Κρανιώτης. Ο Αλβέρτος μεγάλωσε μέσα σε μια πολύ ζεστή Εβραϊκή οικογένεια και ανατράφηκε  από δύο εξαιρετικούς γονείς. Το πατρικό του σπίτι είναι στην παραλία της Θεσσαλονίκης στην λεωφόρο Νίκης 41. «Ένα σπίτι ανοιχτό και χαρούμενο» θυμάται ο Χρίστος Κρανιώτης.

Οι δύο φίλοι δεν χάθηκαν στα χρόνια μετά το σχολείο. Σαν μαθητές και αργότερα όταν ο  Άλβέρτος πέρασε στην Κτηνιατρική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι δύο νέοι άντρες δεν άλλαξαν στέκια. «Βγαίναμε συνεχώς στην Πλατεία Ναυαρίνου,  ήταν  το σημείο αναφοράς μας  και οι ταβέρνες στα Κάστρα, ο τόπος διασκέδασης μας» αναφέρει ο Χρίστος Κρανιώτης. Ο Αλβέρτος ήταν και φίλαθλος και πήγαινε συχνά στο Παλέ ντε Σπορ για να παρακολουθήσει μπάσκετ με την αγαπημένη του ομάδα τον Άρη» αναφέρει ο κ. Κρανιώτης.

Ο Αλβέρτος ήταν άριστος και ως φοιτητής. Στα φοιτητικά του χρόνια στο Αριστοτέλειο, ασχολήθηκε και με την πολιτική  όπως όλοι οι νέοι φοιτητές της μεταπολίτευσης. Οργανώθηκε σε πολιτική φοιτητική νεολαία χωρίς να αφήσει στιγμή τις πανεπιστημιακές του υποχρεώσεις. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο την Βιοτεχνολογία της Αναπαραγωγής. Στόχος του ήταν η Ακαδημαϊκή καριέρα. Ωστόσο το 1993 μια πρόταση από την Pfizer του ανέτρεψε τα σχέδια.

«Προβληματίστηκε πολύ μέχρι να αποφασίσει να μετακομίσει στην Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγάλη του αγάπη. Ωστόσο μετά από αρκετή σκέψη πήρε την απόφαση να φύγει και να αλλάξει πορεία στην σταδιοδρομία του» αναφέρει ο Κρανιώτης. Ανέλαβε τεχνικός διευθυντής σε μονάδα κτηνιατρικών φαρμάκων. Τρία χρόνια αργότερα πήγε στις Βρυξέλλες στη συνέχεια στην Γαλλία, στην Πολωνία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Το 2001 μετέβη στις ΗΠΑ, πέντε χρόνια αργότερα επέστρεψε στο Παρίσι, και στη συνέχεια εργάστηκε σε Ασία και Αφρική. Από το 2010 βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και το 2018 εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Phizer για να φτάσει σήμερα στη θέση του CEO της εταιρείας.   Μέσα σε 27 χρόνια με σκληρή δουλειά και ήθος  έφτασε στο ταβάνι της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.

Σαν την Χαλκιδική δεν έχει και για τον CEO της Phizer

Κάθε καλοκαίρι ο Αλβέρτος με τη Θεσσαλονικιά σύζυγο  του και τα δύο του παιδιά που μιλούν άπταιστα Ελληνικά, έρχεται στην Ελλάδα για να περάσει τις διακοπές του μαζί με την οικογένεια του Χρήστου Κρανιώτη και να συναντήσει και άλλους φίλους από τα παλιά. «Έρχεται στην Θεσσαλονίκη με κάθε ευκαιρία και μαζί με τις οικογένειες μας πηγαίνουμε διακοπές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ως βάση μας τη Χαλκιδική καθώς αγόρασε σπίτι στην Κασσάνδρα και έβαλε και σε έμενα την ιδέα να αγοράσω το διπλανό σπίτι για να έχουμε σημείο αναφοράς» αναφέρει ο κ. Κρανιώτης και συμπληρώνει: Το σπίτι του στην Κασσάνδρα είναι κέντρο διερχομένων κάθε καλοκαίρι. Είναι τόσο κοινωνικός και ανοιχτός άνθρωπος που σπάνια να τον βρεις μόνο του με την οικογένεια του στο σπίτι χωρίς παρέα. Ίδια εικόνα επικρατεί και στη Νέα Υόρκη όπου συναντώ πολλούς φίλους του όταν πηγαίνω εκεί τα Χριστούγεννα». Ο Χρίστος Κρανιώτης θα συναντήσει ξανά τον κολλητό του Αλμπέρτο Μπουρλά στην Νέα Υόρκη  τα Χριστούγεννα αν το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων. Το μόνο που θα έχει αλλάξει θα είναι ότι ο κολλητός του θα είναι πλέον  ο σωτήρας της Ανθρωπότητας στη μάχη κατά του κορονοϊου.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ