Από τη Θεσσαλονίκη… µε υποτροφία σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήµια των ΗΠΑ - Karfitsa.gr
Slider Πολιτισμός Ροή

Από τη Θεσσαλονίκη… µε υποτροφία σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήµια των ΗΠΑ

Συνέντευξη στην Έλενα Καραβασίλη

Η Γεωργία Λαζαρίδου γεννήθηκε µέσα σε µουσική οικογένεια – ο παππούς της ήταν ο µαέστρος Τάσσος Παππάς– ενώ τις πρώτες µουσικές εµπειρίες της και τα πρώτα της µαθήµατα τα απέκτησε από την µητέρα της Λέττη Παππά, που είναι καθηγήτρια πιάνου. Σε ηλικία µόλις 6 ετών άρχισε µαθήµατα πιάνου µε τον πιανίστα Νίκο Ζαφρανά και στην συνέχεια µε τον πιανίστα Χρήστο Νούλη στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου τον Ιούνιο του 2014 πήρε το δίπλωµά της µε Άριστα. Κέρδισε το πρώτο βραβείο σε ηλικία µόλις 16 ετών, ενώ σε ηλικία 17 ετών σπούδασε για ένα χρόνο στο Λονδίνο στο Trinity Laban Conservatoire µε καθηγητή τον Douglas Finch. Από τον Σεπτέµβριο του 2016 σπουδάζει µε πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήµιο Kutztown Pennslylvania της Αµερικής.

Σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι θέλεις ν’ ασχοληθείς µε το πιάνο;

Ξεκίνησα µαθήµατα πιάνου όταν ήµουν 5 ετών. Από τότε δεν θυµάµαι τον εαυτό µου να θέλει να ασχοληθεί µε κάτι άλλο εκτός από το πιάνο.

Τι θυσίες χρειάστηκε να κάνεις προκειµένου να ακολουθήσεις αυτήν την πορεία, µε αµέτρητες διακρίσεις και βραβεύσεις;

Το ότι εγώ έπρεπε να µελετάω πιάνο κάθε µέρα, ενώ οι φίλοι µου ήταν σε διακοπές, ή έβγαιναν έξω κάθε µέρα, ή ακόµη ακόµη… µπορούσαν να απολαύσουν τον ύπνο και την ξεκούρασή τους όποτε εκείνοι ήθελαν, ήταν µία αρκετά µεγάλη θυσία.

Ποια ήταν η πιο συγκλονιστική εµπειρία που βίωσες;

Πρόσφατα µε κάλεσαν σε ένα µουσικό φεστιβάλ στη Χιλή όπου συνεργάστηκα µε πέντε πολύ ταλαντούχους µουσικούς και δώσαµε µια συναυλία. Η εµπειρία του να µοιράζεσαι τη σκηνή και τις µουσικές σου γνώσεις µε ανθρώπους υπέρ ταλαντούχους, µε τόσο διαφορετική κουλτούρα, µε σηµάδεψε και θα µου µείνει αξέχαστη.

Ποιόν πιανίστα θαυµάζεις, θα ήθελες να συνεργαστείς µαζί του σ’ ένα µουσικό κονσέρτο και γιατί; 

Μια από τις  πιανίστριες που θαυµάζω είναι η Yuja Wang. Είναι από την Κίνα αλλά ζει στην Αµερική. Εκτός από την άψογη τεχνική και µουσικότητα που αποπνέει, αποδίδει την κλασική µουσική µε µια φρεσκάδα τόσο όταν την ακούς αλλά ακόµα περισσότερο και όταν την βλέπεις. Θα ήθελα πάρα πολύ να συνεργαστώ µαζί της!

Με τι ασχολείσαι αυτήν την περίοδο στην Αµερική; Σου προσέφερε όσα ονειρευόσουν;

Στην Αµερική σπουδάζω στο Kutztown University of Pennsylvania στην τάξη της Μαρίας Αστεριάδου και βρίσκοµαι στο τρίτο έτος σπουδών. Η Αµερική µου πρόσφερε πολύ περισσότερα απ’ όσα ονειρευόµουν και πιστεύω ότι είµαι ακόµα στην αρχή. Σκέφτοµαι να κάνω µεταπτυχιακό στη Νέα Υόρκη και το όνειρο µου είναι να µείνω εκεί και να εκµεταλλευτώ τις ευκαιρίες που θα µου δοθούν.

Η Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που ασχολούνται µε τη µουσική -όπως εσύ- να αναδειχτούν και να καταφέρουν να βιοπορίζονται αξιοπρεπώς από αυτό; Εσύ προσωπικά, µετά την πορεία που έχεις ακολουθήσει έως τώρα, θα επέστρεφες;

Αν η Ελλάδα που την υπέρ αγαπώ, που είναι η πατρίδα µου, µου έδινε την ευκαιρία να µείνω και να ανελιχθώ, δεν θα έφευγα. Αν η χώρα µου σε µερικά χρόνια βγει από την οικονοµική κρίση και αρχίσουν να υπάρχουν ευκαιρίες για νέους ανθρώπους που έχουν τη δική µου πορεία, ναι, τότε µπορεί και να επιστρέψω.

Βιογραφικό

Η Γεωργία έκανε το ντεµπούτο της στην ηλικία των 11 ετών µε ένα ρεσιτάλ στην αίθουσα συναυλιών του Μουσείου Αθηνών και έχει συµπράξει µε την ορχήστρα µουσικής δωµατίου Ροτόντα σαν σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Από το 2008 µέχρι και το 2011, συµµετείχε κάθε καλοκαίρι στο Διεθνές Φεστιβάλ Chetham’s Interna-tional Piano Festival στο Manchester και είχε την ευκαιρία να µελετήσει µε τους Murray McLachlan, Masayuki Tayama, Steven Osborn, Bryce Morrison, Peter Donohoe, Penelope Roskell, και Alicia Fiderkiewich ,Vasilis Varvaresos, Ekaterina Lebedeva (professor at the Royal Academy of Music ) και Anthony Williams (soloist, professor at Radley College UK). Από το 2012 µέχρι και το 2016 συµµετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωµατίου στο Kutztown university στη Νέα Υόρκη όπου φοίτησε µε υποτροφία και συµµετείχε σε µια σειρά συναυλιών του φεστιβάλ µε µεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2013 συµµετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ St. George International Music Fes-tival όπου παρουσίασε σε παγκόσµια πρεµιέρα το έργο 3 Sketches του διάσηµου Κινέζου συνθέτη Man-Ching Donald Yu.

Έχει συµµετάσχει στην Ελλάδα:

  • στο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, το 2o Διεθνές Φεστιβάλ στη Ρόδο, στο Διεθνές Φεστιβάλ για πολλά υποσχόµενους νέους στη Νάξο, στην Κέρκυρα και σε πολλές συναυλίες που διοργάνωσε το Διεθνές Μουσικό Σωµατείο Gina Bachauer. Τον Φεβρουάριο του 2014 συµµετείχε στην συναυλία «Άκου …τα πλήκτρα!» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • Τον Ιούνιο του 2015 συµµετείχε σαν σολίστ µε την Συµφωνική Ορχήστρα του Δήµου.
  • Τον Μάρτιο του 2016 έδωσε ρεσιτάλ στο Λονδίνο στο City Lit.
  • Τον Μάιο του 2016 έδωσε ρεσιτάλ στη διάσηµη αίθουσα Jacqueline du Pre Music Building στην Οξφόρδη.
  • Τον Ιούλιο του 2016 συµµετείχε σε συναυλία στο Carnegie Hall (as a 1st prize winner Great Composers International Music Competition )
  • Τον Δεκέµβριο του 2016 συµµετείχε σαν σολίστ µε την Pops Orchestra Reading Pennslylvania (USA)
  • Τον Μάιο του 2016 θα συµµετέχει σαν σολίστ µε την ορχήστρα του Πανεπιστηµίου Kutztown σαν νικήτρια του διαγωνισµού κοντσέρτων από όλα τα όργανα στο Kutztown Πανεπιστήµιο.

Διακρίσεις

-Διεθνής Διαγωνισµός πιάνου Roma 2010, 3o βραβείο για παιδιά µέχρι 19 ετών

-Πανελλήνιος Διαγωνισµός πιάνου Μαρία Χαιρογιώργου-Σιγάρα 2010, 1ο βραβείο στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

-Πανελλήνιος Διαγωνισµός πιάνου Gina Bachauer 2011, 1ο βραβείο

-Πανελλήνιος Διαγωνισµός Μουσικής Δωµατίου Orpheus Soloists,  1ο βραβείο

-Έπαινος συνοδευόµενος µε χρηµατικό βραβείο από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης µετά από Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισµού για µια υποτροφία πιάνου για νέους πιανίστες µέχρι 30 ετών

-Musical-Odyssey International masterclasses 2015 Nafplion, 1ο βραβείο

-John Halford Competition for piano and Composition in Trinity-Laban 2016, 1ο βραβείο

-Διεθνής Διαγωνισµός κοντέρτων για όλα τα όργανα  American Protege International Concerto competition 2016, 2ο βραβείο

-Διεθνής Διαγωνισµός πιάνου Great Composers International Music Competition -Master of piano concerto, 1ο βραβείο

-Διαγωνισµός στο πανεπιστήµιο Kutztown concerto competition for all instruments 2016, 1ο βραβείο

-Διεθνής Διαγωνισµός κοντσέρτων για όλα τα όργανα The Chappaqua Orchestra International Concerto competition (NY) 2017, 2ο βραβείο

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ