Από τις 15 Ιουνίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» - Karfitsa.gr
Οικονομία

Από τις 15 Ιουνίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Aπό τις 15 Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί τελικά ο  μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τον οποίο το υπουργείο Εργασίας δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να μειώνει έως και κατά 50% τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των εργαζομένων, καλύπτοντας όμως το 60% του μισθού που χάνεται. Σε τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή παρουσιάζονται οι λεπτομέρειες του προγράμματος, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ έως και τις 15 Οκτωβρίου.

Η τροπολογία επιβεβαιώνει ότι μεταξύ άλλων ότι στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα μπορούν να ενταχθούν μέρος ή το σύνολο των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης και εξαρτημένης σχέσης εργασίας για εταιρείες που έχουν μείωση του τζίρου τους κατά 20%. Δεν επιτρέπονται:  η αλλαγή της εργασιακής σχέσης (δηλαδή η μεταβολή του είδους της σύμβασης), η μεταβολή  των τακτικών αποδοχών ή η καταγγελία της σύμβασης (απόλυση).

Το κράτος θα χρηματοδοτεί το 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Τις ασφαλιστικές εισφορές θα τις καλύπτει ο εργοδότης επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Στην περίπτωση που ο μισθός είναι χαμηλότερος του κατώτατου μισθού, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά.

Ειδικά για τις εταιρείες του  κλάδου των αερομεταφορών και όσες συνδέονται με αυτές προβλέπεται κάλυψη πέραν του 60% του εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο που δεν απασχολούνται. Οι εταιρείες αυτές μπορούν να παρατείνουν το μέτρο έως και τις 31/12/2020.

Σημειώνεται ότι από την ενεργοποίηση του μηχανισμού  στις 15 Ιουνίου καταργείται η δυνατότητα του εργοδότη να θέτει με διευθυντικό δικαίωμα το προσωπικό του στη διαδικασία ασφαλούς λειτουργίας, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ