Από το Ιράκ στην… ορθόδοξη εκκλησία - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Από το Ιράκ στην… ορθόδοξη εκκλησία

Ο Χρήστος, η Μαρία και τα τρία τους παιδιά –ένα κορίτσι και δύο αγόρια– είναι μια οικογένεια Ιρακινών που ήρθε  στην Ελλάδα αφού κατάφερε να ξεφύγει  από τα χέρια των τζιχαντιστών στη διάρκεια του πολέμου στη χώρα τους. Πριν από σχεδόν 14 μήνες αποφάσισαν να φύγουν από το σπίτι τους και για να τα καταφέρουν έζησαν πολύ δύσκολες ώρες ανεβαίνοντας  τον δικό τους… Γολγοθά, ώσπου έφτασαν σώοι στην Ελλάδα από τα παράλια της Τουρκίας και εγκαταστάθηκαν στη Σάμο. Εκεί η Μαρία έφερε στον κόσμο το τρίτο τους παιδί. Η οικογένεια απευθύνθηκε σε μια ΜΚΟ και με τη βοήθειά της έφτασε στη Θεσσαλονίκη.

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Για την πενταμελή οικογένεια από το Ιράκ βρέθηκε ένα σπίτι στον Φοίνικα Καλαμαριάς. Αμέσως οι Ιρακινοί πρόσφυγες άρχισαν να αποκτούν καλές σχέσεις με τους γείτονες. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά πήγαν στο σχολείο και άρχισαν αμέσως να μαθαίνουν ελληνικές λέξεις. Ο Παντελής Αποστολίδης είδε  την οικογένεια των Ιρακινών και ζήτησε από τον ιερέα της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Φοίνικα, πατέρα Κύρο, να συμπεριλάβει την οικογένεια στο μηνιαίο συσσίτιο με τρόφιμα που παρέχει η ενορία σε οικογένειες του Φοίνικα που έχουν ανάγκη.

Ο ιερέας δέχτηκε αμέσως και κάθε μήνα η οικογένεια έπαιρνε τρόφιμα  και είδη πρώτης ανάγκης από την ενορία. Πριν από λίγες εβδομάδες ο σύζυγος, με τη βοήθεια διερμηνέα, ζήτησε από τον ιερέα να βαφτίσει όλη την οικογένεια του χριστιανούς. Αμέσως άρχισαν οι διαδικασίες, νομικές και εκκλησιαστικές, για να γίνει η βάφτιση. Ο πατέρας Κύρος  ζήτησε τη βοήθεια του πατήρ Νεκτάριου από την Αγία Παρασκευή Νέων Επιβατών, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Συρία, να βοηθήσει στη διαδικασία καθώς γνώριζε τη γλώσσα και μπορούσε να επικοινωνήσει με την οικογένεια των Ιρακινών προσφύγων. Τέσσερις γείτονες και ενεργά μέλη της ενορίας προθυμοποιήθηκαν να γίνουν οι νονοί και μαζί με την εκκλησία να αναλάβουν όλα τα έξοδα της βάφτισης.

Το ιερό μυστήριο τελέστηκε την περασμένη Δευτέρα στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Νέας Κρήνης που διαθέτει μαρμάρινη κολυμβήθρα για τη βάφτιση ενηλίκων. Στην  ίδια τελετή βαφτίστηκαν και τα δύο παιδιά –ένα αγόρι και ένα κορίτσι–, ενώ ο μικρότερος γιος της οικογενείας, μόλις 14 μηνών, θα βαφτιστεί σε εκκλησία το επόμενο διάστημα.

«Η σημερινή βάφτιση είναι ένα θαύμα. Κάναμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και φτάσαμε στην ημέρα του βαφτίσματος τους για να δεχτούν τον Χριστό όλα τα μέλη αυτής της οικογένειας», ανέφερε γεμάτος συγκίνηση στην Karfitsa ο πατέρας Κύρος.

H ιερή τελετή της βάφτισης έγινε και στα αραβικά, με τον πατέρα Νεκτάριο και τους Ιρακινούς να εκφωνούν το «Πιστεύω»  στη γλώσσα τους προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στους καλεσμένους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ