«Αργά, αλλά σταθερά η χώρα βαδίζει προς τις κάλπες...» - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Αργά, αλλά σταθερά η χώρα βαδίζει προς τις κάλπες…»

φωτο eurokinissi

Του Γιάννη Παπαδόπουλου

 

Ο Πάνος Καμμένος διακατέχεται από το άγχος της πολιτικής επιβίωσης. Το κόμμα του, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τις τελευταίες μέρες δίνουν την εικόνα της διάλυσης. Στελέχη πρώτης γραμμής αποχωρούν, διαφωνώντας ανοιχτά με τη στάση και την επιμονή του Π. Καμμένου, να στηρίζει τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λεγόμενη «συμφωνία των Πρεσπών» έδωσε τη χαριστική βολή στην ανοχή των στελεχών των ΑΝΕΛ και έστειλε μήνυμα «επερχόμενης καταστροφής» στον αρχηγό τους. Ο Καμμένος, έμπειρος πολιτικός, «έλαβε το μήνυμα» και προσπάθησε να το μετατρέψει σε…αναθεωρητικό. Δήλωσε, ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση, αν η συμφωνία δεν ψηφιστεί από 180 βουλευτές.

Ο Πάνος Καμμένος ετοιμάζει, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, ηρωική έξοδο, από μια κυβέρνηση, που του έδωσε εξουσία τα τρισήμιση, τελευταία, χρόνια, αλλά όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα του στερήσει το πολιτικό οξυγόνο, που είναι η είσοδος  του κόμματος στην επόμενη Βουλή. Αυτή είναι η μόνη πολιτική κίνηση που του επιτρέπει να…ελπίζει. Βέβαια, στην πολιτική «ποτέ, μη λες ποτέ», καθώς ο χρόνος μετράει διαφορετικά, απ΄ότι στην καθημερινότητα των πολιτών. Μια κίνηση, μια δήλωση, ένας αστάθμητος παράγοντας, μπορεί να αλλ΄ξει τα σημερινά δεδομένα.

Τις κινήσεις του συνεταίρου του παρακολουθεί με ενδιαφέρον ο Αλέξης Τσίπρας. Έχει κι αυτός τους λόγους, για να θέλει να απεμπλακεί από την κυβερνητική συνεργασία «με ένα δεξιό κόμμα, που δεν μπορεί να αποδεχθεί τη συμφωνία των πρεσπών». Μάλιστα, για ελάχιστες ώρες, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, διακινήθηκε και ένα σενάριο «περί αποστασίας και αποσταθεροποίησης» , μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γ. Λαζαρίδη, από τους ΑΝΕΛ. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την επιθυμία να διαμορφώσουν μια κεντροαριστερή πλειοψηφία για να συνεχίσουν  να κυβερνούν. Γνωρίζουν, ότι οι ΑΝΕΛ ότι είχαν να δώσουν, το έδωσαν, σε μια κυβερνητική συνεργασία. Από δω και πέρα «θα αποτελούν βαρίδια» τα οποία θα αποτρέπουν τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους να πλαισιώσουν μια πλατιά κοινωνική, αριστερή, πλατφόρμα διακυβέρνησης. Τώρα, ιδίως μετά το …αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, επιδιώκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, να προσεγγίσουν δυνάμεις, που βρίσκονται διάσπαρτες στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Οι κινήσεις, πάντως, εκδηλώνονται αργά, αλλά προϊδεάζουν για το πλαίσιο και το διακύβευμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Κυρίαρχο σύνθημα θα παραμείνει το «Εμείς ή αυτοί», όπου «εμείς» διάβαζε «προοδευτικοί, αριστεροί, δημοκράτες και όπου «αυτοί» , θα είναι οι «φασίστες, ακροδεξιοί εθνικιστές».

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.



 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ