Δολοφονία Γραικού: Αρρώσταιναν τα ζώα για να παίρνουν επιδοτήσεις ! - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Δολοφονία Γραικού: Αρρώσταιναν τα ζώα για να παίρνουν επιδοτήσεις !

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

 

«Την πατήσαμε, μας πήρανε χαμπάρι». Συνομιλίες τέτοιου τύπου μεταξύ του κατηγορούμενου εμπόρου κρεάτων για τη δολοφονία του κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού και άλλων κτηνοτρόφων, αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη στη δίκη του 47χρονου για το πρωτοφανές έγκλημα. Το αντικείμενο των συνομιλιών δεν ήταν η εξαφάνιση του άτυχου κτηνοτρόφου, αλλά διάφορα τεχνάσματα με παρουσίαση ζώων σαν άρρωστα και την απόσπαση μεγάλων χρηματικών ποσών κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα ως αποζημιώσεις ασθενειών ζωικού κεφαλαίου.

«Είχα μάθει για διάφορες δουλειές του κατηγορούμενου. Άκουσα ότι ήθελε να αρρωστήσει τα ζώα για να πάρει επιδοτήσεις», κατέθεσε στη δίκη ο γιος του θύματος. Άλλωστε στον χώρο των κτηνοτρόφων της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης ο ρόλος του 47χρονου εμπόρου κρεάτων ήταν γνωστός. «Έκανε ταχυδακτυλουργικά», έλεγε στην Karfitsa αστυνομικός μεταφέροντας περιγραφές κτηνοτρόφων όπως αυτές καταγράφηκαν σε ξεχωριστή εισαγγελική έρευνα που έγινε σε βάρος του κατηγορούμενου και άλλων κτηνοτρόφων.

Στο περιβάλλον της δίκης, που συνεχίζεται εδώ και ημέρες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης και διακόπηκε για την προσεχή Δευτέρα, τα όσα συνέβαιναν στις φάρμες των ζώων για την απόσπαση μεγάλων ποσών αποζημιώσεων, αποτελούν πλέον μόνιμο θέμα συζήτησης, αλλά και καταθέσεων. Όπως και το γεγονός ότι δύο κτηνίατροι καταγγέλθηκαν από τον κατηγορούμενο για χρηματισμό, συνελήφθησαν από τις εσωτερικές υποθέσεις το 2013 και τελικά αθωώθηκαν. Υποστηρίζουν ότι τους παγίδευσε «φυτεύοντας» προσημειωμένα χαρτονομίσματα σε μία τσάντα επειδή αποκάλυψαν ότι μεθόδευε να εμφανίσει μεγάλο αριθμό ζώων σαν άρρωστα.

Η έρευνα για την εξαφάνιση του 47χρονου κτηνοτρόφου, που οδήγησε στην αποκάλυψη του χώρου όπου θάφτηκε ο ίδιος και δίπλα το αυτοκίνητό του, ακολούθησε και μία παράλληλη πορεία. Ευρήματα που αφορούν τέτοια τεχνάσματα και μεθοδεύσεις για αποζημιώσεις μεγάλων χρηματικών ποσών, παραδόθηκαν στον εισαγγελέα. Διατάχθηκε ξεχωριστή προκαταρκτική εξέταση και τελικά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο χωρίς να ασκηθούν διώξεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη δικογραφία περιλαμβάνονται συνομιλίες που καίνε. Κτηνοτρόφος συζητά με συνάδελφό του για να καλέσουν τον κατηγορούμενο, αναφέροντας ότι γνωρίζει όσο κανείς άλλος τον τρόπο για να εμφανίσει τα ζώα του κοπαδιού σαν άρρωστα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι καταγράφηκαν συζητήσεις που περιγράφουν «εμβολιασμό» ζώων κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να πρήζονται συγκεκριμένα σημεία των σωμάτων τους και να δείχνουν άρρωστα. «Φαίνεται ότι τους λέει πως πρέπει να βάλουν συγκεκριμένες ενέσεις στα ζώα, στα ίδια σημεία όπου έβαλαν προηγουμένως οι κτηνίατροι για να τεστάρουν αντισώματα. Με τα πρόσθετα «εμβόλια» το σημείο πρηζόταν και έτσι οι κτηνίατροι νόμιζαν πως το ζώο είναι πράγματι άρρωστο. Και έτσι ξεκινούσε η διαδικασία των αποζημιώσεων, της σφαγής τους και της αποζημίωσης.

Όμως οι μεθοδεύσεις δεν πετύχαιναν πάντα. Στους κύκλους των κτηνιάτρων η «τεχνική» του εμπόρου κρεάτων είχε γίνει γνωστή, ειδικά όταν διαπίστωσαν πως σε ορισμένα κοπάδια τα ζώα είχαν πρηστεί από άλλη πλευρά απ’ αυτή που έβαλαν ενέσεις για αντισώματα. Κάποιοι μέσα στη νύχτα έκαναν λάθος… υπολογισμούς. Τότε οι κτηνίατροι άρχισαν να υποπτεύονται πως κάτι συνέβαινε.

 

Οι καταγγελίες για τους κτηνίατρους 

 

Η υπόθεση του 2013, όταν τρεις κτηνίατροι συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελία του κατηγορούμενου για τη δολοφονία Γραικού ότι χρηματίστηκαν για να του δώσουν βεβαιώσεις για τη θανάτωση 119 ζώων του, έχει συζητηθεί έντονα στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσα αναφέρονται στην αθωωτική απόφαση για τους δύο κτηνίατρους, καθώς ο τρίτος είχε απαλλαγεί ήδη με βούλευμα και δεν παραπέμφθηκε σε δίκη, ήδη αναπτύσσονται στο Κακουργιοδικείο στη δίκη για τη δολοφονία. «Καταδεικνύει ότι ο έμπορος κρεάτων δεν έχει αναστολές στο να μετέλθει ακραία μέσα (τεχνάσματα) που στηρίζονται στη σκηνοθεσία υποτιθέμενων αξιόποινων πράξεων», σημειώνεται ακριβώς στην υπόθεση των κτηνιάτρων όπου ο σημερινός κατηγορούμενος είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας.

Η δίκη των κτηνιάτρων θα επαναληφθεί στις αρχές του επόμενου μήνα στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, καθώς παρά την αθώωση, εισαγγελέας άσκησε έφεση θεωρώντας λανθασμένη την απόφαση. Ωστόσο οι συνήγοροί τους πιστεύουν ότι μετά τις αποκαλύψεις για τη δολοφονία, αλλά και τη μεθόδευση που ακολούθησε για την εξαφάνιση της σορού του κτηνοτρόφου όπως και του αυτοκινήτου του, η θέση των κτηνιάτρων ότι παγιδεύτηκαν είναι ενισχυμένη. Άλλωστε το πρωτόδικο δικαστήριο σκιαγραφεί τον χαρακτήρα του εμπόρου κρεάτων στη συγκεκριμένη υπόθεση. «Η συμπεριφορά του υπήρξε έντονα παραβατική. Πέραν της μη τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας, προβαίνει σε παράνομες μετακινήσεις ζώων ακόμη και διαρκούντος του προγράμματος εκρίζωσης, σε παράνομη απομάκρυνση ασθενών ζώων, σε κλοπές ενωτίων, σε παράνομη διάθεση γάλακτος για ανθρώπινη κατανάλωση άρρωστων ζώων, σε ψευδείς καταγγελίες για δήθεν σε βάρος του ζωοκλοπές», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ