«Αστική ευθύνη ένα πολυεργαλείο για κάθε σοβαρό επαγγελματία» - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Αστική ευθύνη ένα πολυεργαλείο για κάθε σοβαρό επαγγελματία»

Γράφει ο Λεωνίδας Ντόβας είναι εξειδικευμένος Ασφαλιστικός Σύμβουλος Διαχείρισης Ασφαλίσιμων Κινδύνων με MSc στην Διοίκηση Υπηρεσιών. ΙRMA IFA ACADEMY

Η αστική ευθύνη είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον κλάδος ασφάλισης που μπορεί να αποτελέσει ναυαρχίδα επαγγελματικής ανάπτυξης και σίγουρα οδηγός πρόληψης ζημιών που μπορεί να συμβούν τόσο στην οικονομική όσο και στην σωματική μας ζωή.

Ας δώσουμε έναν απλό ορισμό της Αστικής Ευθύνης παρότι υπάρχουν διάφοροι. Με πολύ απλά λόγια πρόκειται για την περίπτωση όπου κάποιος προξενεί με πράξη ή παράλειψή του, συνήθως από αμέλεια, σωματική βλάβη ή/και υλική ζημιά σε τρίτο και υποχρεούται να την αποκαταστήσει άμεσα πλέον και βάσει νόμου. Η αποζημίωση αν φθάσει σε δικαστήριο πάντα θα είναι οικονομική και μόνο. Αν ζητηθούν ποινικές ευθύνες (δεν το εξετάζουμε εδώ αυτό αν και υπάρχει λύση) εκεί υπάρχει η πιθανότητα φυλάκισης.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα που αφορούν λάθη από επαγγελματίες ανθρώπους που μπορεί να τα καλύψει ολοσχερώς η Αστική Ευθύνη :

Χειρουργός κάνει λάθος σε μία χειρουργική επέμβαση με συνέπεια να προξενήσει σωματική βλάβη στον ασθενή του. Φαρμακοποιός δίνει λάθος συνταγή φαρμάκων σε ασθενή του με συνέπεια την ζημία που παθαίνει ο ασθενής στην υγεία του. Πολιτικός μηχανικός/ Αρχιτέκτονας βγάζει λάθος μετρήσεις σε μια μελέτη-άδεια με αποτέλεσμα το έργο κατασκευής να έχει μεγάλη οικονομική ζημία για τον ιδιοκτήτη. Ένας Tour Operator (ταξιδιωτικός) ξαφνικά κλείνει και αφήνει εκτεθειμένους πάρα πολλούς ταξιδιώτες και ξενοδοχεία παγκοσμίως (βλ. παράδειγμα Thomas Cook). Ένας λογιστής κάνει λάθος υπολογισμό στην δήλωση εισοδημάτων ενός πελάτη του, με συνέπεια να πληρώσει μεγάλα πρόστιμα στην εφορία κτλ.

Όπως παρατηρούμε είναι πάρα πολλοί οι κίνδυνοι για κάθε επαγγελματία στην σκληρή καθημερινότητα που είναι τόσο έντονη και απαιτητική και χρειαζόμαστε εργαλεία υποστήριξης ενδεχόμενων λαθών που μπορεί να κάνουμε. Αυτά τα εργαλεία θα είναι η υποστήριξη μας σε οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση δημιουργηθεί από τρίτους και η οποία θα μας ζημιώσει εώς και κλείσει, αν δεν έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Επίσης, οικονομικές απαιτήσεις μπορεί να απαιτηθούν από τρίτους εφόσον προκληθούν από τη λειτουργία της επιχείρησής του επαγγελματία κατά τη διάρκεια διαμονής των πελατών του σε αυτή. Και εδώ η Αστική ευθύνη είναι σύμμαχος για την οικονομική αποζημίωση του επαγγελματία προς τον πελάτη του.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι σωματικές βλάβες από οποιοδήποτε ατύχημα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, αθλητικά κέντρα κτλ. Οι καφετέριες και γενικότερα η εστίαση μπορεί να αποζημιώσει ακόμα και τροφική δηλητηρίαση αν συμβεί. Οι σταθμοί αυτοκινήτων μπορεί να προξενήσουν φωτιά από βραχυκύκλωμα ή λάθος χειρισμό υπαλλήλου τους στην προσπάθεια να παρκάρουν τα αυτοκίνητα πελάτων με συνέπεια να προξενήσει υλικές ζημίες. Οι τουριστικές μονάδες και ξενοδοχεία αν συμβεί πνιγμός στην πισίνα ή κολλήσει covid-19 κάποιος πελάτης συνέπεια λάθους ή παράλειψης του ξενοδοχείου υπάρχει οικονομική απαίτηση για σοβαρές σωματικές βλάβες που επήλθαν στους πελάτες τους. Επιπλέον στα κομμωτήρια αν γίνει λάθος και «κάψουν» με μια βαφή τα μαλλιά πελατών ή με το μηχάνημα που τα ζεσταίνουν τότε πρέπει να αποζημιώσουν τον πελάτη τους.

Οι εργοδότες-επιχειρηματίες όμως έχουν και αυτοί λόγο και άρα κάλυψη μέσω της αστικής ευθύνης για εργατικά ατυχήματα σε υπαλλήλους ή εργάτες που απασχολούνται στην επιχείρησή τους. Εδώ μιλάμε μόνο για αποζημίωση σε σωματικές βλάβες.

Κλείνοντας έχουμε και ένα εξαιρετικό ακόμα εργαλείο που είναι η αστική ευθύνη προϊόντος όπου καλύπτεται ο επαγγελματίας εάν είναι κατασκευαστής, εισαγωγέας ή έμπορος, για αποζημιώσεις που θα υποχρεωθεί να καταβάλλει σε τρίτους για σωματικές βλάβες ή/και υλικές ζημιές που θα προκληθούν από τη χρήση ελαττωματικού προϊόντος καθώς και την άμεση ανάκληση του προϊόντος.

Όπως θα καταλάβατε είναι ένας πολύ μεγάλος και ενδιαφέρον τομέας που πρέπει κάθε επαγγελματίας να συμβουλευτεί από πιστοποιημένους Ασφαλιστικούς Συμβούλους για να ενημερωθεί πως μπορεί να προστατεύσει την εικόνα (φήμη) και την βιωσιμότητα της επιχείρησης του. Εμείς ως εξειδικευμένοι σύμβουλοι διαχείρισης Ασφαλιστικών κινδύνων μπορούμε να σταθούμε αρωγοί σε κάθε επαγγελματία αρκεί να έχει τα «ώτα» του ανοικτά για όλες αυτές τις προκλήσεις ειδικά στην σημερινή εποχή.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ