Αυγενάκης: Αναβαθμίζουμε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις - Karfitsa.gr
Αθλητισμός

Αυγενάκης: Αναβαθμίζουμε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού χαρακτήρισε «αποκαρδιωτική» την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι Ολυμπιακές υποδομές μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι και παρέθεσε αναλυτικά το σοβαρό έργο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους 15 μήνες. Τόνισε δε, ότι αντιμετωπίστηκαν σωρεία χρόνιων προβλημάτων και δόθηκε ξανά ζωή στις εγκαταστάσεις, προχωρώντας με όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό για την αξιοποίησή τους, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας.

Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Αυγενάκη:

«Δυστυχώς, οι περισσότερες Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, μαραζώνουν. Για πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις αυτές, ενώ πολλές έχουν γίνει αντικείμενο λεηλασίας και δολιοφθοράς. Το πρώτο διάστημα της ανάληψης των καθηκόντων μου, έκανα αυτοψία σε όλες μας τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να έχω προσωπική εικόνα και αντίληψη. Δεν διστάζω να μοιραστώ μαζί σας ότι ένιωσα θλίψη, σοκ και απογοήτευση με τις εικόνες που αντίκρισα.

– Στο ΟΑΚΑ, που έπρεπε να είναι ένα πραγματικό στολίδι, υπήρχε εικόνα εγκατάλειψης. Σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα παντού, εμφανή σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, καμία εργασία συντήρησης. Τεράστιες ανάγκες συντήρησης, εμφανής η παραμέληση.

– Ανάλογη η εικόνα και στο ΣΕΦ. Σημαντικές ελλείψεις σε καθαριότητα, ασφάλεια, ταβάνια που έσταζαν.

– Άγιος Κοσμάς: κι εκεί σοβαρά προβλήματα συντήρησης και τρομακτικές ελλείψεις.

– Ολυμπιακό χωριό: εικόνα εγκατάλειψης. Η μόνη συντήρηση που γινόταν ήταν από τη φιλοτιμία των ερασιτεχνικών σωματείων που χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις, ενώ μέχρι πριν από τέσσερις μήνες ανήκε στον ΟΑΕΔ.

– Στο Βύρωνα, το Σκοπευτήριο είχε εγκαταλειφθεί, όχι μόνο δεν υπήρχε συντήρηση, αλλά υπήρχαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και προβλήματα χρήσης. Δεν υπήρχε καν διοίκηση.

– Αθλητικό Κέντρο Άνω Λιοσίων: καμία συντήρηση για χρόνια, εγκατάλειψη στις περισσότερες εγκαταστάσεις.

– Παιανία – «Σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ»: πλήρης εγκατάλειψη. Δολιοφθορές, λεηλασία, είχαν ξηλωθεί τα πάντα, μέχρι και τα καλώδια!

– Σχιστό: παρέμενε αναξιοποίητη και σε πλήρη μαρασμό όλη αυτή η έκταση.

Δυστυχώς, η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης και της απαξίωσης δεν ήταν μόνο στις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις. Ανάλογη εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού είχαμε και στα Εθνικά Αθλητικά μας Κέντρα, αλλά και σε άλλες μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάγονται σε άλλους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ειλικρινά και κυριολεκτικά, δεν ξέραμε από πού να ξεκινήσουμε. Ήταν δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες, αφού η εικόνα ήταν τόσο άσχημη, που όλες οι εργασίες σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν επείγουσες και αναγκαίες. Δεν μεμψιμοιρώ, αλλά θέλω να σας δώσω την πραγματική εικόνα της κατάστασης που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη μέρα. Η εικόνα αυτή ήταν τουλάχιστον απογοητευτική! Ήταν μια εικόνα που δεν αξίζει στην αθλητική μας οικογένεια, στην κοινωνία μας, στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ελλάδα του 2004, στις θυσίες των Ελλήνων και κυρίως στα παιδιά μας.

Αυτή η εικόνα, αν και προσέδιδε περισσότερο βάρος στις ευθύνες μας, μας πείσμωσε. Και μας έδωσε δύναμη να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για να μπει τάξη, για να νοικοκυρέψουμε, για να κάνουμε πάλι ασφαλείς σύγχρονες και λειτουργικές τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, στη διάθεση όλης της αθλητικής οικογένειας.

Με αυτό το πείσμα, λοιπόν, με αυτή την ασφυκτική πίεση του χρόνου, με σκληρή δουλειά, καταφέραμε μέσα σε 15 μόλις μήνες, να αντιμετωπίσουμε σωρεία χρόνιων προβλημάτων. Καταφέραμε να δώσουμε ξανά ζωή στις αθλητικές μας υποδομές και προχωράμε με όραμα, με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις μας. Έχουμε παράξει έργο, που δεν είχε γίνει για πολλά χρόνια πριν.

Και στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Υπηρεσίας, τις διοικήσεις που εργάζονται αμισθί αλλά με φοβερή ευσυνειδησία, το προσωπικό των αθλητικών κέντρων, αλλά και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύτιμη βοήθειά τους, ώστε να έχουμε κάνει αυτή την πρόοδο.

Για να μιλήσω με αθλητικούς όρους, είμαστε σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου, σε ένα μαραθώνιο όπου τρέχουμε με σπριντ. Κι έχουμε κάνει αλματώδη πρόοδο για την ανάδειξη των Ολυμπιακών μας ακινήτων:

Στο ΟΑΚΑ:

– Απομάκρυνση σκουπιδιών ετών, από το 2004, και καθαρισμός αποθηκών και χώρων που είχαν εγκαταλειφθεί, όσο και του περιβάλλοντα χώρου.

– Συντήρηση και αποκατάσταση αθλητικών υποδομών του Ολυμπιακού Συγκροτήματος «Σπύρος Λούης», αντικατάσταση φθαρμένου υλικού του συνόλου των εγκαταστάσεων, αποκατάσταση φθαρμένων υποδομών. Έχει ήδη υλοποιηθεί η Α’ φάση και βρισκόμαστε ήδη στη Β’ φάση.

Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη:

– Εργασίες ανακατασκευής υποδομής και ταρτάν των κουλουάρ του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου και των δύο ανοιχτών βοηθητικών προπονητηρίων Κ1 και Κ2.

– Εργασίες ανακατασκευής της μόνωσης στις στέγες του Κλειστού Κολυμβητηρίου και του Κλειστού Γυμναστηρίου «Νίκος Γκάλης».

– Ανακατασκευή και ενίσχυση περίφραξης και θυρών εισόδου/εξόδου

– Ενεργειακή αναβάθμιση, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων του Ολυμπιακού Συγκροτήματος.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έχουν ήδη υλοποιηθεί τα έργα:

– Ανακατασκευή συνεδριακής αίθουσας και δημιουργία νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

– Δημιουργία δύο νέων γηπέδων τένις.

– Μεταφορά φυλακίου λίμνης, τοποθέτηση νέων μπαρών κυκλοφορίας στην κεντρική είσοδο και στο χώρο στάθμευσης των 9 στρεμμάτων.

– Δημιουργία νέας, σύγχρονης παιδικής χαράς στον περιβάλλοντα χώρο.

– Τοποθέτηση σκιάστρων, για εξοικονόμηση ενέργειας και αισθητική αναβάθμιση, στους υαλοπίνακες περιμετρικά στην κεντρική αρένα καθώς και αντικατάσταση και αναβάθμιση σε σύγχρονο περιβαλλοντικά φιλικό φωτισμό LED στις προπονητικές αίθουσες 5 και 6.

Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη:

– Ανάπλαση καναλιού (τοποθέτηση φωτισμού στα γεφυράκια, ελαιοχρωματισμοί εκατέρωθεν του καναλιού, τοποθέτηση νέου φωτισμού, τοποθέτηση παγκακιών κλπ).

– Εργασίες αναβάθμισης των χωρών στάθμευσης (διαγράμμιση θέσεων, τοποθέτηση μπαρών ελέγχου κυκλοφορίας κλπ).

– Εργασίες συντήρησης και ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο, που ήταν παρατημένο, μια χωματερή δίπλα στη θάλασσα.

Στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά:

– Εργασίες καθαρισμού και επισκευής των υδρορροών στέγης του κλειστού προπονητηρίου ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, καθώς και εργασίες επαναχρωματισμού κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και υποστηρικτικών χώρων.

– Εργασίες μόνωσης ταρατσών ανά τετράδες ξενώνων (16 ξενώνες).

– Εργασίες αποκατάστασης φθορών για την ασφαλή λειτουργία της ανοικτής κολυμβητικής δεξαμενής.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ