Αυθεντική πόλη μέχρι το 2021 η Θεσσαλονίκη- Το πρόγραμμα που μπαίνει στη ζωή των κατοίκων της - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Αυθεντική πόλη μέχρι το 2021 η Θεσσαλονίκη- Το πρόγραμμα που μπαίνει στη ζωή των κατοίκων της

Της Φιλίππα Βλαστού

To πρόγραμμα AUTHENTICITIES μπαίνει στις ζωές των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Από σήμερα  ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι φορείς της πόλης, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα συνεργαστούν για να αναδείξουν και να πιστοποιήσουν την πόλη ως «αυθεντική/authenticity», στο πλαίσιο του προγράμματος AUTHENTICITIES.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει την προσπάθεια πάταξης των αρνητικών επιπτώσεων της παραποίησης/απομίμησης στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες προκειμένου να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η ευρωπαϊκή οικονομία.

Από σήμερα λοιπόν και για δυο χρόνια η Θεσσαλονίκη θα συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα. Μάλιστα, σήμερα στο δημαρχείο της πόλης έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση. Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Παναγιώτης Κανελλόπουλος εξήγησε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη που ηγείται των αυθεντικών πόλεων, ενός έργου το οποίο προϋπήρχε με μια άλλη μορφή, αλλά πλέον είναι υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού γραφείου διανοητικής ιδιοκτησίας». Ο ίδιος τόνισε ότι μέχρι του 2021 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια αυθεντική πόλη. «Από σήμερα και κατά την διάρκεια του επόμενου ενάμιση χρόνου το κοινό της πόλης θα ευαισθητοποιείται στην κουλτούρα της αγοράς μόνο αυθεντικών και όχι παραποιημένων προϊόντων», τόνισε ο κα Καννελόπουλος κάνοντας αναφορά στις μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην οικονομία η πειρατεία και τα απομιμητικά προϊόντα, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο «έχουν κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ και στην χώρα μας, ενώ η απώλεια στις θέσεις εργασίας ανέρχεται στις 600.000 στην Ευρώπη και περίπου στερεί 20.000 θέσεις στην Ελλάδα».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο στοιχείο αυτή της συντονισμένης πανευρωπαϊκής προσπάθειας δεν εντοπίζεται μόνο σε συμβολικό επίπεδο, αλλά αφορά, οργανώνει και ρυθμίζει ζητήματα αμιγώς οικονομικά, που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία, την κατανάλωση, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης σε θέματα που αφορούν την καταπολέμηση των παρεμπορίου» και πρόσθεσε ότι το αυθεντικό παράγει υπεραξία και αυτή διαχέεται με την σειρά της στην οικονομία και στην κοινωνία.

Η πρωτοτυπία της Θεσσαλονίκης

Οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν ένα «όπλο» κατά του παρεμπόριου. Αυτό θα είναι το mobile application “Authenticity Thes” και θα δίνει την δυνατότητα στον πολίτη να καταγράφει ένα συμβάν παρεμπορίου που θα γίνεται ενώπιον του. Ο χρήστης του app θα δίνει το γεωγραφικό στίγμα που γίνεται η παράνομη πράξη, ώστε να επιληφθεί η δημοτική αστυνομία και οι αρμόδιε διωκτικές αρχές.

Σε ερώτηση της karfitsa πώς ακριβώς θα βοηθήσει τις Αρχές αυτή η εφαρμογή ο κ.Καννελόπουλος απάντησε ότι «η εφαρμογή αυτή θα καταγράφει τις καταγγελίες- αναφορές και μέσω email θα ενημερώνεται η δημοτική αστυνομία και κατ’ επέκταση οι διωκτικές αρχές σε ποιο σημείο έλαβε χώρα το συμβάν». Το app, που είναι μια πρωτοτυπία που ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, είναι σύντομα θα είναι στον «αέρα» των smart phone, διαθέσιμο σε Android και iOS.

Αυτόματοι μηχανισμοί θα ελέγχουν τα φορτηγά

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε το παρόν στην εκδήλωση και ανακοίνωσε, ότι εγκαθιδρύονται έξι αυτόματοι μηχανισμοί ελέγχου της διακίνησης των προϊόντων σε όλη την Εγνατία Οδό, από την Αλεξανδρούπολη έως και την Ηγουμενίτσα, με τον πρώτο μηχανισμό να έχει τοποθετηθεί ήδη στον κάτω άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίου. «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ελέγχουμε τα φορτηγά τί διακινούν ώστε να μην μπορεί να περνάει κανένα απομιμητικό προϊόν από αυτόν τον μεγάλο άξονα» ανέφερε και γνωστοποίησε ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα τοποθετηθεί και σε άλλες μεγάλες Εθνικές Οδούς.

Ο κ.Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις δράσεις του υπουργείου για την πάταξη του παρεμπορίου, το τελευταίο έναν χρόνο, λέγοντας ότι έχουν γίνει 30.000 έλεγχοι, έχουν επιβληθεί πάνω από 2 εκατ. ευρώ πρόστιμα και έχουν κατασχεθεί τόνοι παράνομων προϊόντων.

Μακεδονία – Θράκη μήτρα καινοτομίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Μήτρα της καινοτομίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης χαρακτήρισε την Μακεδονία και την Θράκη ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος  Καράογλου και πρόσθεσε ότι οι δυο περιοχές «δένονται με ένα αναπτυξιακό νήμα το οποίο διαπερνάει κάθε οικονομική δραστηριότητα με αυθεντικά προϊόντα και υπηρεσίες, διαφανείς και ασφαλείς εμπορικές συναλλαγές, πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής αγαθών, μακρυά από φαινόμενα παραποίησης, αντιγραφής και πειρατείας, γιατί μόνο έτσι μπορεί να καλλιεργηθεί το έδαφος για κερδοφόρα οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας».

Στην συστηματική προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην προώθηση, με στοχευμένες δράσεις των ποιοτικών τοπικών προϊόντων στην εγχώρια και στις ξένες αγορές με έμφαση στο branding, την ταυτότητα και στην ονομασία προέλευσης τους, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Γιουτίκας Κωνσταντίνος.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την έναρξη του προγράμματος AUTHENTICITIES στη Θεσσαλονίκη στην υλοποίηση του θα συμμετάσχουν και η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό, το Οικονομικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ