Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για περιστατικά βίας στην καραντίνα - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για περιστατικά βίας στην καραντίνα

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία, από την τηλεφωνική γραμμή SOS 1500 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τα περιστατικά κατά τη διάρκεια της άνοιξης τετραπλασιάστηκαν.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

Γυναίκες, ελληνίδες σε ποσοστό περίπου 80%, ηλικίας μεταξύ 40 και 55 ετών, έγγαμες με παιδιά τηλεφώνησαν σε γραμμή υποστήριξης προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια, νομική ή ψυχολογική, αλλά και να απευθύνουν αίτημα για φιλοξενία σε ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.

Κάποιες φορές το να μιλήσει μία γυναίκα για την κακοποίηση που υφίσταται από τον σύζυγο – σύντροφο, πρώην σύζυγο – πρώην σύντροφο, πατέρα ή αδέλφια είναι το πρώτο βήμα… Σε αυτή την προσπάθεια να «απεγκλωβιστούν» από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα δημιουργήθηκε και η εθελοντική δράση «Λύσε τη Σιωπή», που δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή 2313322006 και να ενημερώνονται για τις μετέπειτα κινήσεις.

«Οι γυναίκες που δέχτηκαν τη βοήθεια εξαιτίας της συγκεκριμένης δράσης είναι αρκετές ώστε να μας δείχνουν τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό», δήλωσε στην εφημερίδα «Karfitsa» η εμπνεύστρια του «Λύσε τη Σιωπή», Ανατολή Κωνσταντινίδου, δημοτική σύμβουλος του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Η τηλεφωνική γραμμή υποστηρίζεται από τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και παρέχει συμβουλευτική νομική στήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση. «Μας τηλεφώνησε γυναίκα που έφυγε από το σπίτι της γιατί φοβόταν τον άντρα της. Με παρέμβαση της δικηγόρου που υπάρχει στην ομάδα και συμμετέχει στη δράση την βοηθήσαμε να ξεφύγει και να πάει σε ξενώνα φιλοξενίας», είπε η κ.Κωνσταντινίδου αναφερόμενη σε τηλεφώνημα.

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και το «Λύσε τη Σιωπή» διοργάνωσε τα προηγούμενα χρόνια καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης απέναντι στην κακοποίηση. Φέτος, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό η καμπάνια θα «τρέξει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε γυναίκες που θα συμμετέχουν σε έναν ξεχωριστό διαγωνισμό θα χαριστούν μάσκες με το λογότυπο «Λύσε τη Σιωπή», οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να στείλουν μία δική τους φωτογραφία με τη μάσκα και ένα δικό τους μήνυμα ενάντια στην κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία.

 

Η πορεία της δράσης «Λύσε τη Σιωπή»

Η εθελοντική δράση δημιουργήθηκε το 2015 με σκοπό να βοηθήσει γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιας μορφής βία αλλά και να συμβάλει στην πρόληψη μελλοντικών αντίστοιχων συμπεριφορών στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον.

Η πρώτη εκστρατεία ενημέρωσης περιελάμβανε φωτογράφηση με τη συμμετοχή γυναικών δημοσιογράφων από τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2016 ακολούθησε και η προσθήκη βίντεο από γυναίκες διαφόρων επαγγελματικών χώρων. ‘Ενα χρόνο αργότερα, η δράση θέλοντας να τονίσει την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης των δύο φύλων πραγματοποίησε βίντεο και φωτογράφηση «φωτίζοντας» και την περίπτωση της βίας κάποιων ανδρών λόγω της οικονομικής κρίσης που δέχονται από τις γυναίκες συντρόφους τους.

Παράλληλα, υπήρξε συνεργασία με συλλόγους και φορείς για την υλοποίηση ενημερωτικών ημερίδων για το θέμα της βίας με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και αξιόλογων ομιλητών από τον χώρο της πολιτικής, του αθλητισμού κ.α. Στην ομάδα συμμετέχουν δικηγόροι, ψυχολόγοι και ιατροδικαστής.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ