, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αύριο οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους των αναδρομικών

Αύριο Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 ξεκινάει από τους συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των Ταμείων των τραπεζών και του ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε μονό αριθμό, η καταβολή των αναδρομικών για το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.
Οι πληρωμές θα γίνουν σε 4 χρόνους, έως τις 29 Οκτωβρίου μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου, και θα αφορούν αρχικά περίπου 973.000 δικαιούχους κύριων συντάξεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Βάσει των όσων έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να πληρωθούν και οι κληρονόμοι των 172.222 θανόντων συνταξιούχων, που ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 αλλά απεβίωσαν στη συνέχεια.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω των οποίων θα γίνουν αιτήσεις από τους νόμιμους κληρονόμους, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο κύριος όγκος των δικαιούχων, συνταξιούχοι που λάμβαναν ήδη σύνταξη τον Ιούνιο του 2015 και είναι σήμερα εν ζωή, θα πληρωθεί μεταξύ 23 – 29 Οκτωβρίου, εφόσον βέβαια το 2012 είχαν κύρια σύνταξη (ή εισόδημα από κύριες συντάξεις) άνω των 1.000 ευρώ.
Αναλυτικά:

  • Αύριο Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στα ATM και στα γκισέ των τραπεζών, θα πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι από τα τέως Ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
  • Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου πληρώνονται οι συνταξιούχοι Δημοσίου, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Στις πληρωμές αυτές ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης πριν ή κατά τη διάρκεια του 11μήνου.
Αυτοί θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, απευθείας στους λογαριασμούς τους, χωρίς να υποβάλουν αίτηση.

Τι πρέπει να κάνουν οι νόμιμοι κληρονόμοι

Οι νόμιμοι κληρονόμοι συνταξιούχων που ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 και απεβίωσαν μετά τις 12 Μαΐου του 2016 θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις.
Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών, με αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία. Παράλληλα, βέβαια, θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.
Στην περίπτωση που ο δικαιούχος συνταξιούχος απεβίωσε εντός τους κρίσιμου 11μήνου, οι κληρονόμοι του θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στους μήνες που εκείνος ήταν εν ζωή, υποβάλλοντας την ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ. Η διαδικασία για να λάβουν οι κληρονόμοι τα αναδρομικά είναι η ίδια, δηλαδή με αίτηση στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Να σημειωθεί ότι αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η σύνταξή του είχε ήδη μεταβιβαστεί μέχρι τις 11 Ιουνίου του 2015 στη χήρα ή στον χήρο σύζυγο, τότε δεν τίθεται ζήτημα κληρονομικού δικαιώματος επί των αναδρομικών. Εάν η σύνταξη χηρείας που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος ήταν πάνω από 1.000 ευρώ με αποτέλεσμα να υποστεί εξ ιδίου δικαιώματος τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, τότε δικαιούται αναδρομικά, τα οποία και θα πληρωθεί μαζί με τη σύνταξή του, όπως και οι υπόλοιποι δικαιούχοι, χωρίς αίτηση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.