Α. Ευθυμίου: Δεν βαδίζουμε στα χνάρια τους στο προσφυγικό - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Α. Ευθυμίου: Δεν βαδίζουμε στα χνάρια τους στο προσφυγικό

“Η Θεσσαλονίκη έχει απεριόριστες δυνατότητες και μπορεί να γίνει πιο σύγχρονη και εξωστρεφής  με δημιουργία θέσεων εργασίας εάν υλοποιηθούν μεγάλα έργα, αναβαθμιστούν συγκοινωνίες, αναδειχθεί ο ιστορικός  της πλούτος, ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός’’ δήλωσε σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Karfitsa, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου. Ως μια ευχάριστη έκπληξη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σχολίασε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο,ενώ για το προσφυγικό, είπε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ολοκληρωμένη  πολιτική και  δεν βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης.

Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Φουντώνει το προσφυγικό- μεταναστευτικό και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν ήταν έτοιμη. Θεωρείτε ικανοποιητική τη διαχείριση της;

Αυτοί που σήμερα μας κάνουν κριτική, είναι οι ίδιοι που εφάρμοσαν την πολιτική των «ανοιχτών θυρών». Άλλωστε, ήμουν αυτόπτης μάρτυρας των συνεπειών της πολιτικής αυτής όταν επισκέφτηκα την Ειδομένη, ως Προέδρος της κοινωνικής οργάνωσης Ν.Ε.Ο.Ι., για να μοιράσουμε τρόφιμα και ρούχα στα ανήλικα προσφυγόπουλα. Ενδεικτικά νούμερα αρκούν, για να κατανοήσει κάποιος την ανεπαρκή πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης: Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα και άφησαν σε εκκρεμότητα περίπου 70.000 αιτήσεις ασύλου. Δεν βαδίζουμε στα χνάρια τους. Αλλάζουμε μονοπάτι, αλλάζουμε πολιτική. Η χώρα μας αποκτά προσφυγική – μεταναστευτική πολιτική. Το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο βελτιώνεται ο μηχανισμός εντοπισμού και ελέγχου των αιτούντων άσυλο, επιταχύνοντας τις απαραίτητες διαδικασίες. Περαιτέρω, προχωρούμε με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση του προσφυγικού, που στοχεύει στην αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων, τις επαναπροωθήσεις όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μετακίνηση προσφύγων στην ενδοχώρα με σεβασμό στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν θα γίνει καμία μετακίνηση προσφύγων χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων και συνθηκών για τη μετεγκατάσταση τους.

Δίνει “ανάσα” στη μεσαία τάξη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που υποφέρουν από την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών. Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα σε άλλου είδους πολιτικές, που οδηγούσαν στην αύξηση της φορολογίας. Για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα δουν τους φόρους εισοδήματος να μειώνονται, αντί να αυξάνονται. Η επιχειρηματικότητα επιβραβεύεται προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, αλλά και προς όφελος των εργαζομένων, με παροχές που προβλέπονται υπέρ τους. Ανοίγουμε το δρόμο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, αντί να τους διώχνουμε, δίνοντάς τους κίνητρα. Με λίγα λόγια, κάνουμε πράξη αυτά που λέγαμε προεκλογικά για σταδιακή μείωση φόρων για όλους τους πολίτες και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι είχαμε δεσμευτεί.

Ένα σύγχρονο Δημόσιο χωρίς γραφειοκρατία και αγκυλώσεις οραματίζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Είναι εφικτό το άλμα στη νέα εποχή;

Η είσοδος της χώρας μας στη νέα εποχή είναι μονόδρομος. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης: Να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας πιο εύκολη. Διαθέτουμε πλέον τα θεσμικά και νομοθετικά εργαλεία, καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό για να πολεμήσουμε το «τέρας» της γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρεί τόσο τους πολίτες, όσο και τα στελέχη του Δημοσίου. Μέσα από τις δράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις, πιστοποιητικά και εκατοντάδες άλλες υπηρεσίες που απαιτούσαν τη φυσική μας παρουσία μέχρι σήμερα στα ΚΕΠ, σε λίγο καιρό θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, όποτε και όπως επιθυμεί ο καθένας, από τον υπολογιστή, το κινητό, το tablet. Σε ό,τι με αφορά, είμαι ένθερμη υποστηρικτής των νέων τεχνολογιών, καθόσον διετέλεσα και αναπληρώτρια γραμματέας νέων τεχνολογιών της ΝΔ, και πιστεύω πως η πλήρης αξιοποίηση τους με τη χρήση έξυπνων εφαρμογών θα συνδράμει αποφασιστικά στην πάταξη της γραφειοκρατίας και την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο ΟΑΣΘ παραμένει μεγάλη “πληγή” για τη Θεσσαλονίκη. Πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση;

Το μοντέλο της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ απέτυχε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες δεν εξυπηρετούνταν κι εμείς καλούμαστε τώρα να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Η νέα κυβέρνηση επιδίωξε να αλλάξει την κατάσταση, προσθέτοντας αρχικά 100 λεωφορεία στο στόλο των οχημάτων του ΟΑΣΘ. Ωστόσο, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, σημαντική βελτίωση στο ζήτημα των μεταφορών πρόκειται να γίνει εμφανής με το νέο έτος, οπότε και θα ξεκινήσει η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ. Επίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιλύσει το θέμα εργαζομένων και μετόχων, ώστε να επικρατεί εργασιακή ειρήνη, διότι υπήρχαν πολλοί που υπέστησαν εργασιακό bullying από την προηγούμενη διοίκηση. Τόσο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός όσο κι εγώ ως βουλευτής, στο βαθμό που μου αναλογεί, εξετάζουμε διεξοδικά το θέμα, προκειμένου οι Θεσσαλονικείς να αποκτήσουν ένα σύγχρονο και αξιόπιστο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Ποιο είναι το όραμά σας για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας;

Η Θεσσαλονίκη, είναι μια πόλη με απεριόριστες δυνατότητες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν αξιοποιηθεί, τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήταν απαραίτητο, ώστε να βελτιωθεί και το βιοτικό επίπεδο, αλλά και η καθημερινότητα των κατοίκων της. Αυτό είναι και το όραμά μου: Να καταστεί η πόλη μας μια πόλη σύγχρονη, ευρωπαϊκή, πολυπολιτισμική και εξωστρεφής. Κι αυτό, πιστεύω, είναι εφικτό όταν υπάρχει πολιτική βούληση κι επιτυγχάνεται μέσα από σκληρή δουλειά και καινοτόμες δράσεις, στα οποία στοιχίζομαι. Προσωπικά, θα συνδράμω τα μέγιστα στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την πόλη μας ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάδειξη της πόλης μας ως τουριστικού προορισμού. Η υλοποίηση μεγάλων έργων, η αναβάθμιση του δικτύου συγκοινωνιών, η ανάδειξη του ιστορικού και αρχιτεκτονικού πλούτου, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εξαγωγών είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να αναδείξουν την πόλη μας σε τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. Τέλος, μέσα από τις δράσεις μου και τοποθετήσεις μου ως διατελέσασα δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχω διατυπώσει την πεποίθηση μου ότι η Θεσσαλονίκη με τη χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να γίνει μια «έξυπνη» πόλη και ένας κόμβος καινοτομίας σε όλα τα Βαλκάνια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ