Α.Π.Θ.: Ξεκίνησαν οι απολογίες για την υπέρβαση… 9 εκ. ευρώ στο κόστος ακινήτου - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Α.Π.Θ.: Ξεκίνησαν οι απολογίες για την υπέρβαση… 9 εκ. ευρώ στο κόστος ακινήτου

Ξεκίνησαν σήμερα στην ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης οι απολογίες για την υπόθεση αγοράς ακινήτου από το Α.Π.Θ., το οποίο παρ’ ότι αρχικά είχε κοστολογηθεί στα 3 εκατομμύρια ευρώ, τελικά το κόστος του εκτινάχθηκε στα… 11,9 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα απολογήθηκε πρώην πρύτανης του Α.Π.Θ., ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία εμπλοκή με τις διαδικασίες του ακινήτου, αρμοδιότητες τις οποίες εκχώρησε στους τότε αντιπρυτάνεις.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από τις δικαστικές αρχές όταν υπέβαλαν μήνυση ιδιοκτήτες τριών άλλων κτιρίων που κρίθηκαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έθετε ο διαγωνισμός και θεώρησαν ότι η αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου ήταν προαποφασισμένη, σύμφωνα με τη μήνυση. Το κτίριο είχε προγραμματιστεί να αξιοποιηθεί για ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Α.Π.Θ. Η αγορά εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 13, που επιδοτούνταν κατά 85% από το ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 15% από το δημόσιο. Προϋπόθεση ήταν το κόστος να μην ξεπερνάει 12 εκατομμύρια ευρώ, το κτίριο να καλύπτει επιφάνεια 6.500 τ.μ. και να είναι κατάλληλο για τον σκοπό που προορίζεται.

Πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών αγοράς η πρώτη επιτροπή εκτιμητών, αποτελούμενη από μηχανικούς της Εθνικής Τράπεζας και υπαλλήλους Δ.Ο.Υ. αξιολόγησε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ. Τα μέλη της επιτροπής συμπλήρωσαν την έκθεσή τους με παρατηρήσεις ότι στο εσωτερικό υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις και εκκρεμή πρόστιμα, ενώ και οι χώροι του δεν καλύπτουν την προβλεπόμενη έκταση των 6.500 τ.μ. που αποτελούσε προϋπόθεση του διαγωνισμού. Ωστόσο η έκθεση αυτή πετάχτηκε στα σκουπίδια, καθώς αντικαταστάθηκε η επιτροπή αξιολόγησης που έκρινε ότι το ίδιο ακίνητο κοστολογείται 11,9 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με τους άλλους κατηγορουμένους που αποτελούσαν μέλη επιτροπών που ενέκρινε το δεύτερο σχέδιο και προχώρησε στην αγορά και κατηγορούνται για  απάτη σε βάρος του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηθικής αυτουργίας και συνέργειας στα αδικήματα κατά περίπτωση.

 

Κ.Κ.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ