Α. Σαββάκης, πρόεδρος ΣΒΕ: Προτεραιότητα η ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Α. Σαββάκης, πρόεδρος ΣΒΕ: Προτεραιότητα η ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) μετονομάζεται σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και μαζί με το όνομα του αλλάζει και ο ρόλος του, αφού πλέον θα αποτελείται από βιομηχανίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα. Ο πρόεδρός του Αθανάσιος Σαββάκης ανοίγει τα χαρτιά του στην Karfitsa και μιλά για την επόμενη ημέρα του ΣΕΒ.

Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Με την μετονομασία από ΣΒΒΕ σε ΣΒΕ ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη συμμετοχή  νέων μελών;

Προφανώς, αφού ο Σύνδεσμος πλέον είναι φορέας εθνικής εμβέλειας. Ο ΣΒΕ πλέον αλλάζει, μόνο που δεν αλλάζει στα χαρτιά, δηλαδή με την απλή τροποποίηση ενός καταστατικού. Αλλάζει γενόμενος από περιφερειακός σύνδεσμος βιομηχανιών, σε εκπρόσωπο των βιομηχανιών της ελληνικής περιφέρειας. Από ένας σημαντικός αναπτυξιακός φορέας της Βόρειας Ελλάδας, γίνεται πλέον συνδιαμορφωτής της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος μπορούν να εγγραφούν μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα ολόκληρη τη χώρα. Όραμά μας είναι η έμπρακτη υποστήριξη της υγιούς μεταποιητικής επιχειρηματικότητας με έδρα στην ελληνική περιφέρεια, που θα μπορεί να αναπτύσσεται σε ένα φιλικό περιβάλλον δραστηριοποίησης, που θα συνδιαμορφώνει ο ΣΒΕ. Καθημερινή μας μέριμνα είναι η συμβολή μας, με κάθε πρόσφορο μέσον, της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας, προβάλλοντας διαρκώς τη θετική συμβολή του θεσμού της ιδιωτικής επιχείρησης, στα πλαίσια μιας ελεύθερα αναπτυσσόμενης κοινωνίας και οικονομίας. Γι’ αυτό και η αποστολή μας, από τώρα και στο εξής, βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

  • Συνέπεια στην εκπροσώπηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας, στα όργανα της δημόσιας διοίκησης.
  • Διαμόρφωση τεχνοκρατικά τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων, για τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων μελών του.
  • Δικτύωση των μελών του και παροχή πρόσβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
  • Προάσπιση των συμφερόντων των μελών του, με προσφυγή στις αρχές της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του ΣΒΕ;

Το επόμενο μεγάλο βήμα του ΣΒΕ θα είναι η ειλικρινής συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για την έμπρακτη υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ο οποίος είναι ο μοναδικός που μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και αναπτυσσόμενος θα βοηθήσει στην ανάπτυξη συνολικά της πατρίδας μας. Για μας όμως, είναι αυτονόητο ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με όλους ανεξαιρέτως τους κοινωνικούς εταίρους, προτεραιότητα θα αποτελέσει η στρατηγική για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην πατρίδα μας και ειδικά αυτής που έχει έδρα την περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι ο ΣΒΕ δεν ήταν ποτέ μέλος του ΣΕΒ διότι ποτέ ο ΣΕΒ δεν έκανε αποδεκτή την πρότασή του για τη δημιουργία συνομοσπονδίας που θα εκπροσωπεί τη βιομηχανία. Η δημιουργία συνομοσπονδίας είναι μια πρόταση του ΣΒΕ την οποία έχουμε επανειλημμένα συζητήσει με τον ΣΕΒ, τα τελευταία 40 χρόνια. Υπήρχε σταθερή άρνηση, επειδή ο ΣΕΒ δεν ήταν πρόθυμος, ή έτοιμος, να τροποποιήσει το καταστατικό του και να μετεξελιχθεί σε μια τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση για τη βιομηχανία. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό διότι σε μια συνομοσπονδία συμμετέχουν αποκλειστικά δευτεροβάθμιοι σύνδεσμοι και δεν επιτρέπεται αυτή να έχει μέλη επιχειρήσεις. Για μας αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: η απουσία συνομοσπονδίας εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, η οποία θα εκπροσωπεί τη βιομηχανία και τη μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας μας, δημιουργεί μια ουσιαστική στρέβλωση στον κοινωνικό διάλογο. Αυτή είναι και η επόμενη μεγάλη πρόκληση για όλους μας.

Ως  κοινωνικός εταίρος στο εξής, θεωρείτε ότι οι ευθύνες μεγαλώνουν;

Η απάντηση είναι προφανώς καταφατική. Ο ΣΒΕ αλλάζει. Ξεκινάει μία νέα, σύγχρονη εποχή ανάπτυξης για τον Σύνδεσμό μας.

  • Το κύρος του ΣΒΕ
  • Η διαχρονική σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των αναπτυξιακών θεμάτων
  • Η συνεπής του στάση να υποστηρίζει διαχρονικά την ανάπτυξη της Βιομηχανίας/ της μεταποίησης και μόνον
  • Η άοκνη προσπάθειά του για την επίτευξη της περιφερειακής ανάπτυξης και της περιφερειακής σύγκλισης,

αναγνωρίσθηκαν έμπρακτα από την κυβέρνηση, κι έτσι ο ΣΒΕ εδώ και λίγους μήνες είναι Εθνικός Κοινωνικός Εταίρος. Αντικειμενικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του Συνδέσμου μας. Η επιτυχία όμως ήρθε μετά από σκληρή δουλειά, την υπέρβαση απρόβλεπτων εμποδίων και μετά από την αντιμετώπιση διαρκούς υπονόμευσης, λασπολογίας και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και χυδαιότητας. Επειδή λοιπόν ο ΣΒΕ πλέον ως Κοινωνικός Εταίρος εκπροσωπεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας πράγματι οι ευθύνες μεγαλώνουν και μάλιστα στο πεδίο της μεταφοράς των προβλημάτων αυτών των ξεχασμένων από τις κυβερνήσεις επιχειρήσεων προς το κέντρο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ