Α. Τσίπρας: Θα υλοποιήσουμε όλα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ - Karfitsa.gr
Ειδήσεις Πολιτική Ροή

Α. Τσίπρας: Θα υλοποιήσουμε όλα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ

Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Εθνική Αντιπροσωπεία, προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ενώ τόνισε πως όχι μόνο δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, αλλά 500.000 συνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα δουν αυξήσεις της τάξης των 20 ευρώ μηνιαίως.

Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε «και τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους;». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είχα μία αμυδρή ελπίδα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν αρκετά θαρραλέος να έρθει στη Βουλή, προτιμά όμως πιο ασφαλείς επιλογές γιατί στην οικονομία τελείωσε η καταστροφολογία».

«Ψάχνουμε να βρούμε πού πήγε αυτό το τέταρτο μνημόνιο που λέγατε ένα χρόνο ότι θα έρθει», τόνισε ενώ επεσήμανε ότι «και από τα μνημόνια βγήκαμε, και τις συντάξεις σώζουμε, και τις αδικίες αποκαθιστούμε, και τα αναδρομικά δίνουμε, και το κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσουμε». Όπως σημείωσε, «θα υλοποιηθούν ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ».

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, είπε ότι έρχεται να κάνει μια πολύ ουσιαστική διόρθωση, ενώ στάθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όπως τόνισε, στόχος είναι ένα υγιές και βιώσιμο δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Ανέφερε εξάλλου ότι «κανείς δεν θα ξεχάσει τις μέρες του 2014, όταν η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στο 27%. Σήμερα έχουμε μια μείωση της τάξης του 8%».

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι «τα προηγούμενα χρόνια, με τις απόπειρες αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος, ήθελαν να μας πείσουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο ασφαλιστικό που να μην είναι άδικο για τους ασφαλισμένους». Συμπλήρωσε εξάλλου ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο ΕΦΚΑ κατέστη πλεονασματικός. Όπως επέμεινε, μόλις τρία χρόνια μετά τη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, έχουμε πλέον ένα νέο πλεονασματικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δομική μεταρρύθμιση του συστήματος, με σύνδεση για πρώτη φορά των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων των μη μισθωτών με τις εισφορές τους. «Θεσπίζουμε ένα καθεστώς όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερα, έχοντας εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», συνέχισε. «Αυτά που ανακοινώνουμε δεν είναι παροχές, δεν είναι «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα»», σημείωσε.

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ