Βασίλης Ρόκος: Πολιτική στην υπηρεσία της κοινωνίας - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Βασίλης Ρόκος: Πολιτική στην υπηρεσία της κοινωνίας

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Ρόκος με σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μεταπτυχιακό στο International Management, στο Royal Holloway του Λονδίνου, βρίσκεται ενεργά στον χώρο της αγοράς, έχοντας αναλάβει μαζί με τον αδερφό του την οικογενειακή επιχείρηση. Ταυτόχρονα, όμως, συμμετέχει ενεργά στην «Ιπποστήριξη», ένα κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Η καθημερινή τριβή του με τα προβλήματα της κοινωνίας, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, δεν μπορούσαν να τον αφήσουν ασυγκίνητο. Για το λόγο αυτό επέλεξε να συνεισφέρει ουσιαστικά στα κοινά και μέσω της πολιτικής. Όπως λέει και ο ίδιος, η πολιτική είναι απλά ένα μέσο για να βελτιώσουμε την κατάσταση του συνόλου της κοινωνίας.

Έτσι θα έπρεπε να είναι η πολιτική και στόχος του είναι, όπως λέει, να αλλάξει τα εδραιωμένα πρότυπα που έχει ο κόσμος για τους πολιτικούς, και για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα μόνο πράγμα: οι πράξεις.

Ο Βασίλης Ρόκος συμπορεύτηκε με το ΜέΡΑ25, διότι όπως χαρακτηριστικά μας λέει, ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών όταν ο ελληνικός λαός είπε «το Μεγαλειώδες ΟΧΙ» και ενώ θα μπορούσε να συνθηκολογήσει διατηρώντας μια θέση εξουσίας και κερδίζοντας διεθνή αναγνωρισιμότητα, επέλεξε να αποχωρήσει διατηρώντας το κύρος και την υπόσχεση που έδωσε στον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΜέΡΑ25 έχοντας ένα συνεκτικό, μετριοπαθές και απόλυτα εφαρμόσιμο πρόγραμμα είναι «η μόνη διέξοδος από την συνεχιζόμενη κρίση» και το μόνο κόμμα το οποίο έχει ως κύριο μέλημά του «την ανάκτηση της χαμένης αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας του ελληνικού λαού». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι 7 τομές που προτείνει το ΜέΡΑ25 είναι μόνο ένα κομμάτι του συνολικού προγράμματός του, το οποίο μπορεί με ασφάλεια να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη.

Στα μέτρα που προτείνει το ΜέΡΑ25 συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων:

  • Η μείωση του μέγιστου συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 15% και 18%, ανάλογα με το αν οι πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά/με κάρτα (15%) ή με μετρητά (18%)
  • Προοδευτικός φόρος επιχειρήσεων με μείωση του φόρου των (λίγων) μεγάλων επιχειρήσεων από 29% σε 26%, των μεσαίων επιχειρήσεων  σε 20% και των μικρών σε 15%
  • Η σταδιακή κατάργηση της προπληρωμής φόρων (με πλήρη κατάργηση εντός 3ετίας)
  • Η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30.000€, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 12.000€ έως 15.000€

Σύμφωνα με τον κ. Ρόκο, αυτά είναι μερικά μόνο από τα άμεσα μέτρα που προτείνει το ΜέΡΑ25, τα οποία θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης και τον περιορισμό των υφεσιακών πιέσεων, ενώ η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις θα τους δώσει ανάσα ρευστότητας και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις. Ο ίδιος αναφέρει ακόμα πως «ο σεβασμός στη μισθωτή εργασία και την δημιουργική επιχειρηματικότητα είναι αδιαπραγμάτευτες σταθερές για το ΜέΡΑ25». Σε αυτό το πλαίσιο, το ΜέΡΑ25 προτείνει την:

  • άμεση  και υποχρεωτική  ένταξη στο ΙΚΑ όσων  μισθωτών απασχολούνται  πάνω από οχτώ (8) ώρες  την εβδομάδα
  • νομοθέτηση  πλαισίου ευέλικτων  συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • κατάργηση  των πρόσφατων  ρυθμίσεων που, ουσιαστικά,  απαγορεύουν στην πλειοψηφία  των μελών ενός συνδικάτου να  αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση

Για την δημιουργική επιχειρηματικότητα, σε μια χώρα όπου το 75% με 80% των κερδών  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατευθύνεται σε φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, η ανάκαμψη είναι «όνειρο θερινής νυκτός», όπως σημειώνει ο κ. Ρόκος. Το ΜέΡΑ25 προτείνει, πέραν της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση της προπληρωμής φόρων:

  • «ταβάνι» για το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων το 50% των κερδών τους.
  • για τις νεότευκτες  μικρές επιχειρήσεις  (start-­ups), φορολογική  και ασφαλιστική ασυλία για πέντε (5) έτη.

«Το ΜέΡΑ25 είναι η μοναδική ρεαλιστική και υπεύθυνη λύση εξόδου από τα δεσμά του χρέους που μας έχουν επιβάλλει οι δανειστές μας. Γι’ αυτό και καλούμε όλους του πολίτες να ενημερωθούν για το πρόγραμμά μας στην ιστοσελίδα www.mera25.gr και να συμπορευθούν μαζί μας στην προσπάθεια για ανάκτηση της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας και της ζωής μας», καταλήγει ο κ. Ρόκος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ