Βενεζουέλα: Πού «κόλλησε» η «Επιχείρηση Ελευθερία» - Karfitsa.gr
Διεθνή Επικαιρότητα

Βενεζουέλα: Πού «κόλλησε» η «Επιχείρηση Ελευθερία»

Παρά το ότι τον έχουν αναγνωρίσει σχεδόν 50 χώρες, ο αυτόκλητος πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τη δυναμική του, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να πείσει τον στρατό να συνταχθεί μαζί του.

Το κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης στους οπαδούς του να συγκεντρωθούν έξω από τις στρατιωτικές βάσεις, για να πείσουν τους ένστολους να αλλάξουν στρατόπεδο, αποδείχθηκε τελικά μόνο συμβολική κίνηση. Μόλις μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του βρέθηκαν έξω από τη βάση της Λα Καρλότα και το αρχηγείο της Μπολιβαριανής Εθνοφρουράς, όπου περιορίστηκαν στο να παραδώσουν ένα ψήφισμα-έκκληση στις ένοπλες δυνάμεις, απογοητεύοντας τον Γκουαϊδό, που «πόνταρε» στη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών για τους πενιχρούς τους μισθούς.

Απεναντίας, το μήνυμα του Νικολάς Μαδούρο στις ένοπλες δυνάμεις για πίστη στην πατρίδα και απέναντι στον κίνδυνο στρατιωτικής επέμβασης των Αμερικανών στη Βενεζουέλα, την οποία δεν απέκλεισε και ως λύση με συνέντευξή του στη «Washington Post» ο ίδιος ο Γκουαϊδό φαίνεται πως βρήκε μεγαλύτερη απήχηση στα στρατόπεδα.

Ο Χουάν Γκουαϊδό έχει πλέον να αντιμετωπίσει δύο κινδύνους. Ο πρώτος προέρχεται από την ίδια την κυβέρνηση Μαδούρο, που, παρά την κρίση, εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο του στρατού και δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραχωρήσει ούτε ένα μικρό κλάσμα από την εξουσία. Ο Γκουαϊδό αποκλείει κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τον Μαδούρο, ο οποίος θέλει να εμφανιστεί προς τα έξω ως εκείνος που προσφέρει τον κλάδο ελαίας, χωρίς βέβαια να κάνει κουβέντα για παραίτηση ή εκλογές. Η αντιπολίτευση απορρίπτει το να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Μαδούρο, λέγοντας πως αυτό έγινε το 2014, το 2016 και το 2017. «Το τέλος του σφετερισμού είναι η μόνη προϋπόθεση για οποιονδήποτε αναγκαίο διάλογο», ξεκαθαρίζουν.

Ο δεύτερος και μεγαλύτερος κίνδυνος για τον φιλόδοξο αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο είναι η κόπωση και απογοήτευση των οπαδών του, έπειτα από τρεις μήνες κινητοποιήσεων. Η εξαθλίωση χιλιάδων κατοίκων της Βενεζουέλας, που δεν έχουν ρεύμα, τρόφιμα ή και νερό, εν μέσω συνεχών συγκρούσεων στους δρόμους, τείνει να μετατραπεί στον μεγαλύτερο εχθρό του σχεδίου για ανατροπή του καθεστώτος.

Ο Γκουαϊδό εμφανίζεται πλέον να κλίνει όλο και περισσότερο στην έξωθεν βοήθεια και για τον λόγο αυτόν δεν διστάζει δημόσια να ευχαριστεί τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον για τη βοήθεια που παρέσχε στον δίκαιο σκοπό τους.

Η επονομαζόμενη «Επιχείρηση Ελευθερία» παραμένει ακόμη κυρίαρχο σύνθημα, αλλά την ίδια ώρα ο «τσαβισμός» αποδεικνύει πως έχει βαθιές ρίζες.

Γ. Μ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ