Βοήθεια, σώστε τον Θερμαϊκό! - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

Βοήθεια, σώστε τον Θερμαϊκό!

Τα τέλη της δεκαετίας του ‘40, ο πατέρας μου, παιδάκι όντας, κολυμπούσε μπροστά από τον Λευκό Πύργο, στο ύψος του Βασιλικού Θεάτρου. Σήμερα, κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο.

Του ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Τα χρόνια που πέρασαν, η κατάσταση στον Θερμαϊκό Κόλπο έχει χειροτερεύσει με ραγδαίους ρυθμούς. Η συνεχής ροή ρύπανσης που καταλήγει στον Θερμαϊκό μας έχει φέρει σταδιακά στη τωρινή πραγματικότητα. Το φαινόμενο της ερυθρής παλίρροιας, κατά τη διάρκεια του οποίου τα νερά στον κόλπο γίνονται κόκκινα και αφρώδη, πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80 και δεν έχει σταματήσει από τότε.

Τα τελευταία χρόνια η καταστροφή απέκτησε νέα πτυχή, καθώς αυξανόμενες ποσότητες στερεών αποβλήτων καταλήγουν και αυτές στη θάλασσα, κολλώντας στον πυθμένα. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να παρθεί δράση άμεσα, ώστε να μην υποστούμε για άλλη μια φορά τη μπόχα που κατακλύζει τις παραθαλάσσιες περιοχές της πόλης κάθε καλοκαίρι. Σε κανέναν μας δεν αρέσει αυτή η φρικτή εικόνα, αλλά από τις συνέπειες φαίνεται πως δεν έχουν παρθεί αρκετά μέτρα για την αποφυγή της.

Πριν από λίγο καιρό ο συνδυασμός του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα «Ναι στη Θεσσαλονίκη», πήρε τη πρωτοβουλία να διοργανώσει εθελοντικό καθαρισμό του Κελλάριου Όρμου, της μοναδικής φυσικής παραλίας της πόλης. Τελευταία φορά που υπήρξε καθαρισμός ήταν επί αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του κυρίου Ζέρβα μερικά χρόνια πριν, διάστημα στο οποίο ο όρμος γέμισε ήδη ξανά με σκουπίδια. Από αυτό καταλαβαίνουμε πως τέτοιες δράσεις πρέπει να διεξάγονται σε τακτική βάση όπου υπάρχει πρόβλημα για να φανεί σταθερό αποτέλεσμα. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι έχουμε δείξει πως είμαστε πρόθυμοι να αγνοήσουμε το πρόβλημα όταν δεν φαίνεται ή όταν δεν μας επηρεάζει άμεσα· αυτό πρέπει να αλλάξει.

Η αφαίρεση των αποβλήτων από τον πυθμένα του κόλπου, τα οποία τον νεκρώνουν, είναι ζήτημα που δεν πρέπει να απασχολεί μόνο τη κεντρική διοίκηση και το δήμο, αλλά επίσης  τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Είτε συμμετέχοντας σε καθαρισμούς, είτε φροντίζοντας να ακουστεί η φωνή μας στους αρμόδιους παράγοντες, ο καθένας μας μπορεί να συνεισφέρει στη καθαριότητα και την αναζωογόνηση του Θερμαϊκού.

* Ο Αλέκος Παπαδόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κωνσταντίνου Ζέρβα «Ναι στη Θεσσαλονίκη»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ