Βρετανία: Πιέσεις στο Εργατικό Κόμμα να προτείνει δημοψήφισμα για τις ευρωεκλογές - Karfitsa.gr
Διεθνή Επικαιρότητα

Βρετανία: Πιέσεις στο Εργατικό Κόμμα να προτείνει δημοψήφισμα για τις ευρωεκλογές

Να στηρίξει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα επιβεβαιώνει οποιοδήποτε αποτέλεσμα για το Brexit, στο μανιφέστο που θα παρουσιάσει το Εργατικό κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών προτρέπουν με επιστολή τους τα μέλη της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής (NEC) του κόμματος, που θα συνεδριάσουν αύριο, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος και υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές.

Περίπου 115 βουλευτές και 22 από τους 70 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος (12 εκ των οποίων είναι ήδη εκλεγμένοι στο ευρωκοινοβούλιο) υπογράφουν την σχετική επιστολή, ενώ οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές δεσμεύονται επίσης να κάνουν εκστρατεία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να στηρίξουν τις προσπάθειες για παραμονή στην ΕΕ, άσχετα από την απόφαση του κόμματος.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Τομ Γουότσον, που σε μήνυμά του στο twitter καλεί τους υποστηρικτές των Εργατικών να ασκήσουν πιέσεις υπέρ του δημοψηφίσματος. Μέχρι στιγμής το Εργατικό κόμμα και ο επικεφαλής του Τζέρεμι Κόρμπιν, αποφεύγουν να στηρίξουν ξεκάθαρα την επιλογή αυτή, η οποία θα προκαλούσε αντιδράσεις από την πλευρά των ψηφοφόρων που επιθυμούν και ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Αύριο, στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων, καθώς σε αυτή θα συμμετάσχουν πολιτικά πρόσωπα και φορείς με διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα, όπως βουλευτές, ευρωβουλευτές, συνδικάτα και ομοσπονδίες εργαζομένων (π.χ. Unison, GMB, USDAW), εκπρόσωποι εκλογικών περιφερειών.

Η επιστολή και η στάση των βουλευτών και υποψήφιων ευρωβουλευτών είναι ένα ακόμη μέσο πίεσης προς την υιοθέτηση από την Εκτελεστική Επιτροπή, αύριο, ενός επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος, ως βάση του μανιφέστο των Εργατικών για τις ευρωεκλογές, ωστόσο, λέγεται ότι ηγετικά στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Τζέρεμι Κόρμπιν, θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την υιοθέτηση μίας τέτοιας απόφασης. Αντίθετα θα επιδιώξουν μία επανάληψη της της θέσης που υπήρξε στο συνέδριο του κόμματος, δηλαδή δημοψήφισμα μόνο ως τελευταία επιλογή, σε περίπτωση που υπάρξει ένα Brexit των Συντηρητικών.

Το ζήτημα του ενδεχόμενου να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, επηρεάζει και τις συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν οι Εργατικοί με την κυβέρνηση για την εξεύρεση μίας συναίνεσης στο θέμα του Brexit, καθώς σε αυτές, η αντιπολίτευση δεν συμπεριλαμβάνει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ως προϋπόθεση για μία συμφωνία με την κυβέρνηση, εάν υπάρξουν και από την πλευρά της συμβιβασμοί στα θέματα που θέτουν οι Εργατικοί ως προτεραιότητα (π.χ. τελωνειακή ένωση με την ΕΕ).

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ