Β.Κοντοζαμάνης: Μόνο κέρδος είχαμε την περίοδο της πανδημίας - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Πολιτική Υγεία

Β.Κοντοζαμάνης: Μόνο κέρδος είχαμε την περίοδο της πανδημίας

Της Φιλίππα Βλαστού

 

«Μόνο κέρδος είχαμε την περίοδο της πανδημίας» είπε ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στο πάνελ Covid 19 & Υγεία στις νέες συνθήκες, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, σήμερα.

Τι κέρδισε το σύστημα υγείας

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι κέρδισε η κοινωνία και η ελληνική πολιτεία. Κυρίως γιατί δόθηκε η δυνατότητα να επανακαθοριστεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτείας. Αναδείχθηκε ο ρόλος των ισχυρών κυβερνήσεων και της κεντρικής διαχείρισης της κρίσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που καταδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας είναι ότι περισσότερο η διαχείριση αυτή ήταν θέμα δημόσιας υγείας και μετά ήταν ζήτημα επάρκειας και ενίσχυσης του συστήματος υγείας.

«Εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα υγείας και να το ενισχύσουμε. Πλέον έχουμε δημιουργήσει μια παρακαταθήκη σε σύντομο χρονικό διάστημα». Όπως σημείωσε «ανοίξαμε 160 κλίνες, ενισχύσαμε το σύστημα υγείας σε προσωπικό, προχωράμε σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, χρηματοδοτούμε επαρκώς το ΕΣΥ προκειμένου να ανταποκριθεί, διασφαλίσαμε με επάρκεια τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε μέσα προστασίας, φέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα υπηρεσίες όπως η άυλη συνταγογράφηση». Προσθέτωντας ότι  «Είμαστε έτοιμοι. Υπάρχει σχέδιο» εάν η κατάσταση λόγω του ιού δυσκολέψει.

Ο κ.Κοντοζαμάνης τόνισε ότι η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, όπως η χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων είναι συμπεριφορές που μας έχουν φέρει τα αποτελέσματα τα οποία βλέπουμε. «Είναι αυτές οι μικρές συνήθειες που έχουμε αποκτήσει και πρέπει να τις διατηρήσουμε γιατί η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη», ξεκαθάρισε.

«Τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά όσο τα παρουσιάζει η κυβέρνηση»

Στο πάνελ συμμετείχε και ο πρώην υπουργός υγείας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρεάς Ξανθός. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοϊού το τρέχον διάστημα στη χώρα μας. «Θεωρώ ότι αυτή η επιδεινούμενη κατάσταση είναι ένδειξη ότι τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά όσο τα παρουσιάζει η κυβέρνηση», δήλωσε.

«Τα στοιχεία που πρέπει να προσεχθούν είναι πρώτον ένα πολύ πιο αναβαθμισμένο σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης το επόμενο διάστημα. Να έχει μια αποκεντρωμένη λογική ώστε να παρακολουθούνται καλύτερα η πορεία των πραγμάτων και να γίνονται στοχευμένες και άρα πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις», επεσήμανε.

Η ελληνική παραγωγή θα είναι παρούσα και στην επόμενη φάση

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, μέσω zoom έδωσε και εκείνος το παρόν στο πάνελ λέγοντας πως το θέμα της επάρκειας των φαρμάκων επηρέασε πολύ λιγότερα την Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ελλάδα έχοντας 28 παραγωγικές μονάδες αλλά και θυγατρικές πολλών πολυεθνικών εταιρειών μπορέσαμε και οι δυο πλευρές, ελληνικές εταιρείες και εισαγωγείς, να καλύψουμε σε ικανοποιητικό βαθμό την αγορά. Ειδικά οι ελληνικές εταιρείες καλύψαμε και ανάγκες κάποιον άλλων χωρών π.χ. για ΜΕΘ ή σε φάρμακα χρόνιων παθήσεων». Επίσης, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι «η ελληνική παραγωγή θα είναι παρούσα και στην επόμενη φάση και μάλιστα συμμετέχουμε σε πολλές ιατρικές προσπάθειες για επανατοποθέτηση και επαναστόχευση φαρμάκων για τον covid19».

ΚΙΝΑΛ: Τι δεν έγινε σωστά

Ο εκρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του τι δεν πήγε καλά από την αρχή της κρίσης που έφερε ο covid19. Όπως είπε μερικά από αυτά είναι «η χαμηλή επιδημική ετοιμότητα, υπήρξε έλλειμμα στα μέσα ατομικής προστασίας και στο προσωπικό, απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας υγείας». Με τον ίδιο να προσθέτει πως αυτό που δεν έγινε σωστά μεταξύ του πρώτου κύματος κρουσμάτων και του δεύτερου ήταν πως «από το στάδιο του περιορισμού πήγαμε σε αυτό του εφησυχασμού. Δηλαδή απαιτείτο σταδιακή άρση των μέτρων και συνεχείς αξιολόγηση».

Το νέο εξάμηνο του ΑΠΘ ξεκινάει με μια διαφορετική κανονικότητα

«Με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία όλων όσων βρίσκονται μέσα στα πανεπιστήμια διαχειριστήκαμε την εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνική προσφορά. Έτσι το ΑΠΘ βρέθηκε στην πρωτοπορία και των τριών αυτών παραγόντων. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το εξάμηνο, οι φοιτητές πήραν τα πτυχία τους και μπορούν να συνεχίσουν. Ολοκληρώθηκε και συνεχίζει ένας μεγάλος κύκλος ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία συνέβαλαν και συμβάλουν στην καλύτερη γνώση όλων των παραμέτρων της παθογένειας του κορωνοϊού και παράλληλα συνεχίζουμε με τις κοινωνικές δράσεις», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Μάλιστα, ο ίδιος περιέγραψε πως το νέο εξάμηνο του ΑΠΘ ξεκινάει με μια διαφορετική κανονικότητα. «Προτρέπω λοιπόν και καλώ, τους νέους φοιτητές τηρώντας όλα τα μέτρα να έρθουν στο πανεπιστήμιο. Τα μαθήματα που σχετίζονται με εργαστήρια, κλινικές ή φροντιστήρια θα γίνονται δια ζώσης λαμβάνοντας όλα τα μέτρα. Τα δε θεωρητικά μαθήματα θα γίνονται ηλεκτρονικά, αλλά θα υπάρχει η παρότρυνση από της πρυτανικές αρχές τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερες ομάδες φοιτητών ώστε να μπορούν υπό μορφή φροντιστηρίων να διδάσκονται αυτά που πρέπει», είπε.

Δεν έφερε ο τουρισμός την αύξηση κρουσμάτων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντική η πιστή και συστηματική εφαρμογή των τρεχόντων μέτρων, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.

«Βάση των αριθμών έχουμε πάει πολύ καλά στην πρώτη περίοδο και προσπαθούμε να επαναλάβουμε την ίδια επιτυχία τώρα οι συνθήκες είναι δυσκολότερες, διότι είναι ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε πως είμαστε τυχεροί που αυτή η κρίση μας έτυχε το 2019 και όχι το 2018. Αιτιολογώντας την φράση του αυτή δήλωσε ότι «γιατί το 2019 την κρίση αυτή την διαχειρίστηκε με πολιτική επιλογή η επιστήμη και γιατί ως χώρα βρισκόμασταν σε μια φάση που θα έπρεπε πρώτον να μεταρρυθμίσουμε το 40 ετών ΕΣΥ με όλα του τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε μια πρωτοβάθμια υγεία ανύπαρκτη από δεκαετίες, την ιστορία της οποίας όποιος γράψει σε βιβλίο θα έχει σε κάθε κεφάλαιο μια αποτυχία μεγαλύτερη από του προηγούμενου κεφαλαίου, επιβεβαιώνεται δε ακόμη και με την τελευταία».

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι το άνοιγμα για τον τουρισμό το οποίο κατηγορήθηκε από πολλούς ότι έχει φέρει τα νέα αυξημένα ποσοστά δεν είναι η αιτία. «Η Ελλάδα άνοιξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με ένα πρωτότυπο σύστημα δειγματολειπτικών ελέγχων, οι οποίοι μας απέδωσαν τρία της χιλής θετικά δείγματα επί των τουριστών που ήρθαν στην χώρα. Από αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται ότι δεν ήρθε από εκεί ο κίνδυνος», κατέληξε.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ