Β. Νάκου: Μια διαφορετική πολιτικός - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Β. Νάκου: Μια διαφορετική πολιτικός

Τη δική της «μάχη» για τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα για τις δυτικές συνοικίες της πόλης, είναι αποφασισμένη να δώσει η Βίκυ Νάκου, υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέντευξή της μιλάει για την τιμή που της έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τις εμπειρίες της από τη διοργάνωση των μεγάλων συλλαλητηρίων του 1992 και 1994 για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά και για το ατύχημα που είχε πρόσφατα και την έφερε αντιμέτωπη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες.

Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΑΦΓΑΤΗ

Το όνομά σας ήταν από τα πρώτα των υποψηφίων στις βουλευτικές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, και το πρώτο που ανακοινώθηκε για το κόμμα του στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πώς εκλαμβάνετε την κίνηση αυτή;

Η επιλογή και η εμπιστοσύνη του Κυρ. Μητσοτάκη αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη ευθύνη συνάμα. Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ σηματοδοτεί τη στήριξη του προέδρου μας στη μεσαία τάξη και στους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. Δεν είμαι γόνος πολιτικής οικογένειας και δεν προέρχομαι από κομματικά «σπάργανα». Το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερο πρόσημο στην προσπάθεια και τον αγώνα που κάνω.

Μεγαλώσατε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όμως επιλέξατε να ζείτε στα δυτικά. Πόσο εύκολο είναι για ένα «παιδί του κέντρου» να ζει στις δυτικές συνοικίες;

Όσοι μεγαλώσαμε στο κέντρο δεν είχαμε ιδέα που βρίσκονταν οι δυτικές συνοικίες. Πριν 18 χρόνια, όμως επέλεξα να αγοράσω με δάνειο ένα μικρό διαμέρισμα στις Συκιές και δεν το μετάνιωσα. Βρέθηκα σε μια περιοχή με ωραίους και χαμογελαστούς ανθρώπους. Επέκτεινα τις φιλίες μου και ανακάλυψα μια «άλλη Θεσσαλονίκη», εξίσου όμορφη. Ακούγεται ωραία να λέμε εμείς οι πολιτικοί εδώ ότι θα κάνουμε πράγματα για τις δυτικές συνοικίες, χωρίς κανείς τους να ζει εκεί! Εγώ επέλεξα να ζω εδώ και πονώ τους ανθρώπους και τον τόπο. Η αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι το προσωπικό μου στοίχημα.

Τι σημαίνει για εσάς Ήπειρος και τι Μακεδονία;

Η μητέρα μου είναι από τις Παπαδάτες Λάκκα Σουλίου και ο πατέρας μου ήταν από τα Τζουμέρκα της Άρτας. Η Ήπειρος είναι ο τόπος καταγωγής μου, οι ρίζες μου, οι πρόγονοί μου και το παρελθόν μου. Η Μακεδονία είναι η επιλογή των γονιών μου. Ο τόπος που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ριζώσαμε. Εδώ αναπνέω όλη μου τη ζωή και αγωνιώ να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις. Αυτής της μεγάλης πατρίδας, της Μακεδονίας, δεν της πρέπει η παραχάραξη της Ιστορίας. Τιμώ τις δυο υπέροχες πατρίδες μου.

Πρωτοστατήσατε στη διοργάνωση των μεγάλων συλλαλητηρίων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, το 1992 και το 1994. Μιλήστε για την εμπειρία σας.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πίεση των Σκοπίων το 1991 να αναγνωριστούν ως «Μακεδονία» ήταν πολύ σοβαρό και ξεσήκωσε τεράστια κύματα διαμαρτυρίας από όλους τους Έλληνες. Τότε ο μακαριστός δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ντίνος Κοσμόπουλος ανέλαβε μαζί με επιφανείς Θεσσαλονικείς την πρωτοβουλία συλλαλητηρίου, ώστε να προβληθεί το μείζον αυτό θέμα διεθνώς αλλά και η ιστορική αλήθεια, που ήθελαν να σφετεριστούν οι Σκοπιανοί. Ήταν τιμή μου που είχα την ευθύνη, ως υπεύθυνη του γραφείου Εθνικών Θεμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, να οργανώσω και να συντονίσω αυτή την μεγαλειώδη προσπάθεια, που έγινε δύο φορές, το 1992 και το 1994. Είμαι πολύ υπερήφανη για αυτήν την πολύ σπουδαία εμπειρία. Όμως μεγαλύτερη τιμή, για μένα αποτελούν τα λόγια του Ντίνου Κοσμόπουλου, όταν μου είπε: «Σου ανέθεσα τον συντονισμό του συλλαλητηρίου παιδί μου κι εσύ το έκανες προσωπική σου υπόθεση. Υπόθεση της ψυχής σου. Σ’ ευχαριστώ πολύ». Η Θεσσαλονίκη που γνώρισα είχε σπουδαίες προσωπικότητες, που με δίδαξαν πώς να πολιτεύομαι και να είμαι αξιοπρεπής και σταθερή στις επιλογές και στις αποφάσεις μου.

Τι σημαίνουν για εσάς οι λέξεις «αγάπη», «αλτρουϊσμός», «αλληλεγγύη»;

Για μένα σημαίνουν ανθρωπιά. Σημαίνουν να βάζεις πάνω από το εαυτό σου την ανάγκη του συνανθρώπου σου και να θυσιάζεσαι. Η αγάπη μόνο όταν έχει την έννοια της θυσίας υπερβαίνει τους συμβατικούς όρους.

Πρόσφατα είχατε ένα ατύχημα. Σας βλέπουμε όμως μαχητική… Ήσασταν πάντοτε έτσι;

Πολύ νωρίς στη ζωή μου –λίγο πριν γίνω 6 χρόνων– είχα ένα πολύ δύσκολο αυτοκινητικό ατύχημα, όταν ένας μεθυσμένος οδηγός «έπεσε» επάνω μου και παρέμεινα σε κώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ευτυχώς, κατάφερα να «ξυπνήσω» και να ζήσω ξεπερνώντας σταδιακά τα προβλήματά μου. Αργότερα εργάστηκα σε δύσκολα εργασιακά περιβάλλοντα και απέδειξα, ότι μπορούσα να ανταπεξέλθω. Πρόσφατα είχα ένα σοβαρό ατύχημα στην υπηρεσία, με αποτέλεσμα να υποστώ συντριπτικό κάταγμα σε 6 σημεία στην ποδοκνήμη και στον αστράγαλο, που αντιμετωπίστηκε με διπλό χειρουργείο. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και τώρα βρίσκομαι στο τελικό στάδιο ανάρρωσης, που όμως με έφερε αντιμέτωπη με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες, αφού για ένα μεγάλο διάστημα κινήθηκα με αμαξίδιο και εξακολουθώ να βαδίζω με υποστήριξη (πατερίτσες). Έχω αισιοδοξία για την ζωή και αγωνίζομαι με χαμόγελο χωρίς να χάσω το χιούμορ μου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ