Γέμισαν την Ελλάδα με χασισοφυτείες Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Γέμισαν την Ελλάδα με χασισοφυτείες Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών

Του Κώστα Καντούρη

 

Φυτείες μεγάλες, φυτείες σύγχρονες και με παραγωγή ιδιαίτερα ποιοτική, εγκαθιστούν στην Ελλάδα, κυρίως σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, κυκλώματα Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών. Ο εντοπισμός δύο μεγάλων φυτειών σε Γρεβενά και Πρέβεζα προκαλεί προβληματισμό στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. «Είναι φανερό ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού, αλλά και τα μέτρα στα σύνορα, οδήγησαν στην ανάπτυξη ντόπιων φυτειών», επιβεβαίωσε μιλώντας στην Karfitsaαξιωματικός της αστυνομίας.

Η καλλιέργεια χασίς εντός του ελλαδικού χώρου έχει μία σειρά από πλεονεκτήματα για τους εμπόρους ναρκωτικών που χρόνια δραστηριοποιούνται στον χώρο. Δεν έχουν το πρόβλημα του ελέγχου των συνόρων για τη μεταφορά των μεγάλων ποσοτήτων, διακινούνται εντός της ελληνικής επικράτειας πιο εύκολα. Από την Ελλάδα είναι ευκολότερη, λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διακίνηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης η ποιότητα του χασίς από τα ελληνικά εδάφη  θεωρείται πολύ καλύτερη. Ενδεικτικό είναι ότι όταν το χασίς που εισάγεται παράνομα από την Αλβανία διακινείται σε τιμές από 500 έως 1.000 ευρώ το κιλό, η ντόπια παραγωγή εκτινάσσεται από 3.500 έως 4.000 ευρώ. «Η διαφορά διακρίνεται ακόμη και από τη μυρωδιά», παρατηρεί Έλληνας αστυνομικός, ειδικός στη διαχείριση υποθέσεων ναρκωτικών.

Την περίοδο αυτή, που έχει αρχίσει η συγκομιδή και τα χασισόδεντρα έχουν πάρει μεγάλο ύψος, σε όλη την επικράτεια γίνονται έρευνες από αέρος. Είτε με ελέγχους από τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., είτε επιπρόσθετα με drones που διαθέτουν οι διωκτικές αρχές. Με τον τρόπο αυτό έχουν εντοπιστεί αρκετές μεγάλες φυτείες χασίς.

Η περίπτωση όμως των 3.445 δενδρυλλίων χασίς που ήταν φυτεμένα σε περιοχή της Πρέβεζας δεν ήταν τόσο εύκολη. Οι καλλιεργητές – έμποροι ναρκωτικών, γνώριζαν καλά πώς γίνονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. Επέλεξαν μία δεντρόφυτη περιοχή και αποψίλωσαν όλα τα εσωτερικά κλαδιά. Με τον τρόπο αυτό η φυτεία καλύφτηκε οπτικά από τον ουρανό και έτσι ήταν αδύνατος ο εντοπισμός από ελικόπτερα ή drones. Οι χασισοκαλλιεργητές διαμόρφωσαν το έδαφος και εκμεταλλευόμενοι το νερό ρεμάτων που διασχίζουν την περιοχή έστησαν μία οργανωμένη καλλιέργεια. Η φυτεία εντοπίστηκε ύστερα από πληροφόρηση που είχαν οι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρακολουθούσαν το τελευταίο δίμηνο τις κινήσεις τους.

Η αποκάλυψη της φυτείας εξέπληξε ακόμη και τους πολύπειρους σε υποθέσεις ναρκωτικών αστυνομικούς της δίωξης Θεσσαλονίκης. Πλαστικοί σωλήνες και μία μηχανή δημιουργούσαν ένα σύστημα άρδευσης της καλλιέργειας, ενώ είχε εγκατασταθεί και ένα ηλιακό πάνελ για την εξασφάλιση των αναγκών για ρεύμα. Για την υπόθεση συνελήφθησαν οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων οι έξι αλβανικής καταγωγής. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές πάλι για υποθέσεις ναρκωτικών.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών διοχετεύονταν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ακόμη και προς την Τουρκία. Εκτός των περίπου 3.500 δενδρυλλίων που ξεριζώθηκαν βρέθηκαν και 4,5 κιλά χασίς, από τη συγκομιδή, ενώ κατασχέθηκαν 44 σακούλες τροφίμων,  που θα χρησιμοποιούνταν για τη συσκευασία των ποσοτήτων.

 

Φυτεία – ρεκόρ στα Γρεβενά 

Το γεγονός ότι κυκλώματα Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών έχουν μεταφέρει τις φυτείες τους σε ελληνικό έδαφος, επιβεβαιώνεται και από αυτή που αποκαλύφτηκε σε δύσβατη περιοχή των Γρεβενών και είναι η μεγαλύτερη φυτεία που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών της ασφάλειας Γρεβενών παρακολουθώντας τις κινήσεις εμπόρων βρέθηκαν σε φυτεία οκτώ στρεμμάτων με 13.852 δενδρύλλια χασίς, ύψους που ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο το καθένα. Οι καλλιεργητές χασίς είχαν επιλέξει ένα ξέφωτο και κοντά στον Βενέτικο ποταμό είχαν εγκαταστήσει ένα  πλήρες αρδευτικό σύστημα με λάστιχα ποτίσματος μήκους δέκα χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα είχαν τοποθετήσει στο ποτάμι αντλία νερού και με πετρελαιομηχανές αντλούσαν το νερό το οποίο έφτανε στο αρδευτικό σύστημα με μία σωλήνα. Το ρεύμα για τις ανάγκες των μελών του κυκλώματος που ζούσαν εκεί, το διασφάλιζαν από σύστημα ηλιακών πάνελ. Οι αστυνομικοί της δίωξης  βρήκαν αυτοσχέδιες κατασκευές – παράγκες, καθώς οι καλλιεργητές έμεναν εκεί τόσο για να φροντίζουν τη φυτεία, όσο και για να επιτηρούν την περιοχή.

Οι δύο μεγάλες φυτείες ακολουθούν αρκετές άλλες που έχουν αποκαλυφτεί το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία των αστυνομικών ότι πολλές καλλιέργειες χασίς έχουν μεταφερθεί στον ελληνικό χώρο, κυρίως από Αλβανούς. Τα μέτρα για την πανδημία θεωρείται πως αποτελούν τον κύριο λόγο για τη συγκεκριμένη… μετακόμιση. «Με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα σύνορα, τον περιορισμό γενικότερα της κυκλοφορίας,  οι έλεγχοι σε συνοριακές περιοχές είναι πιο επισταμένοι, επομένως ακόμη πιο δύσκολο να περάσουν από τα μπλόκα», εξηγούσε στην Karfitsa αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών. Παράλληλα , τροχοπέδη στα σχέδια των εμπόρων ναρκωτικών από τη γειτονική χώρα έχουν γίνει οι αυξημένες περιπολίες στα σύνορα, λόγω και της αύξησης της διακίνησης  μεταναστών από την Ελλάδα προς την Αλβανία.

 

  • Από την έντυπη έκδοση
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ