Γαμπροί 88 ετών και με αναπηρικό καροτσάκι!  - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Γαμπροί 88 ετών και με αναπηρικό καροτσάκι!

Ους ο δήμαρχος συνέζευξεν… Τα σκαλιά του δημαρχείου Θεσσαλονίκης επιλέγουν να διαβούν αρκετά ζευγάρια προκειμένου να τελέσουν τους γάμους τους και να ενώσουν τις ζωές τους. Γαμπροί και νύφες, όλων των ηλικιών και από δεκάδες χώρες του κόσμου, έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο δημαρχιακό μέγαρο για να ανταλλάξουν βέρες και όρκους “αιώνιας αγάπης”.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου

Οι γάμοι τελούνται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη απόγευμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και το σίγουρο είναι πως οι αντιδήμαρχοι έχουν “αρκετοί δουλειά” καθώς μέσα στο διήμερο προσέρχονται γύρω στα 15 – 18 ζευγάρια μελλόνυμφων. Άλλοι παρουσία συγγενών και φίλων και άλλοι μόνο με τους μάρτυρες. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια ενός χρόνου οι πολιτικοί γάμοι που τελούνται μόνο στον κεντρικό δήμο ξεπερνούν τους 600.

Κάποιες περιπτώσεις και κάποιες ιστορίες αγάπης ξεχωρίζουν. Πριν από λίγες ημέρες, στο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου βρέθηκε ένας 88χρονος άνδρας από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παντρευτεί την “εκλεκτή” της καρδιάς του. Η νύφη ήταν περίπου 20 χρόνια νεότερη και πλέον το ζευγάρι, όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της τελετής, ετοιμάζει ταξίδι στο εξωτερικό για να γνωρίσει ο γαμπρός τους συγγενείς της γυναίκας του.

Ο 88χρονος είναι και ο πιο μεγάλος σε ηλικία γαμπρός που παρουσιάστηκε σε αίθουσα του δημαρχείου για να νυμφευτεί την καλή του, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γραφείο Πολιτικών Γάμων του δήμου Θεσσαλονίκης. Μέχρι τώρα, τα πρωτεία κρατούσε ένας γαμπρός 87 ετών! Όσον αφορά τις νύφες, η μεγαλύτερη σε ηλικία που ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου ήταν γύρω στα 80.

Ωστόσο, υπάρχουν και συγκινητικές ιστορίες αγάπης… καθώς ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών, μετέβη πριν από λίγο καιρό με αναπηρικό καροτσάκι στο δημαρχείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, για να παντρευτεί την καλή του. Το μυστήριο έγινε παρουσία πολλών καλεσμένων, πολλών περισσοτέρων για τα δεδομένα των πολιτικών γάμων, με τη σύζυγο να δηλώνει πως “δεν θα τον αφήσει ποτέ”.

Με βάση τα στατιστικά, περίπου το 70% των γυναικών που παντρεύονται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης (αρκετές από τις οποίες στον τελευταίο μήνα της κύησης). Προηγείται ο πολιτικός και τα περισσότερα ζευγάρια αναφέρουν πως λίγο καιρό αργότερα και μετά τη γέννηση του παιδιού θα προχωρήσουν και σε θρησκευτικό γάμο.  Πάντως, η ηλικιακή ομάδα που υπερτερεί και επιλέγει να παντρευτεί στο δημαρχείο είναι αυτή μεταξύ των 31-40, ενώ ακολουθεί η δεκαετία από 41-50.

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Αβαρλής, ανέφερε πως πέρα από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης διατίθενται για γάμους και άλλες δημοτικές αίθουσες της πόλης, όπως για παράδειγμα η Βίλα Μορντώχ και η Βίλα Μπιάνκα, αρκεί να υπάρχουν ελεύθερες ημερομηνίες και να μπορούν οι αντιδήμαρχοι, λόγω των υποχρεώσεων τους, να τελέσουν τα μυστήρια.

Πρόσθεσε δε ο κ.Αβαρλής πως από τους δεκάδες γάμους που έχει τελέσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι σήμερα, ως μέλος της νέας διοίκησης Ζέρβα, δεν “υπήρξε ούτε ένα ζευγάρι, το οποίο στην ειδική δήλωση επωνύμου, να επιλέξει να πάρει το παιδί που θα γεννηθεί το επίθετο της συζύγου. Το 90% των ζευγαριών επιλέγουν το παιδί τους να πάρει το επώνυμο του άντρα, ενώ ένα μικρό ποσοστό επιλέγει το τέκνο να έχει και τα δύο επώνυμα”.

Πάνω από 5.000 γάμοι σε μια οκταετία

Συνολικά, από το 2012 έως το 2019 τελέστηκαν περισσότεροι από 5.000 πολιτικοί γάμοι στον κεντρικό δήμο, με τους περισσότερους να γίνονται τους καλοκαιρινούς αλλά και τους φθινοπωρινούς μήνες. Μεταξύ αυτών και πολίτες από δεκάδες χώρες του κόσμου, από το Περού, τη Χιλή, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Συνήθως το τελετουργικό κάνει κάποιος αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης, κάθε φορά και άλλος, ο οποίος τονίζει πως το ζευγάρι “από κοινού θα πρέπει να συμβάλλει, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, στα βάρη που συνεπάγονται η έγγαμη συμβίωση και η συντήρηση και προαγωγή της οικογένειας που θα δημιουργηθεί”. Ακολούθως περνάει τις βέρες -εάν οι μελλόνυμφοι το επιθυμούν – και στη συνέχεια διαβάζει το μήνυμα του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Στο μήνυμα του ο δήμαρχος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως “ο γάμος δεν είναι συμβόλαιο, ούτε ανταλλαγή συμφερόντων. Είναι η πράξη της αμοιβαίας εκδήλωσης του υπέρτατου συναισθήματος που γεννά η ερωτική σχέση, της αγάπης. Η αγάπη είναι η χαρά της ένωσης των σωμάτων και των ψυχών για όλη σας τη ζωή. Είναι η λαχτάρα του ενός για τον άλλον, χωρίς υπολογισμό”.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ