Γιάννης Παπαγεωργίου: Νέος, άφθαρτος και ορεξάτος - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη Πολιτική

Γιάννης Παπαγεωργίου: Νέος, άφθαρτος και ορεξάτος

Το ενδιαφέρον του 28χρονου Γιάννη Παπαγεωργίου για την πολιτική, δημιουργήθηκε από τις δυσκολίες που βιώνει η γενιά του στα χρόνια της κρίσης. Από την αδιαφορία και την αποστροφή για την πολιτική που είναι διάχυτη στην κοινωνία, ο ίδιος προτίμησε την ενεργό συμμετοχή.  Ο νεαρός οικονομολόγος-τραπεζικός υπάλληλος, είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και διεκδικεί μια θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια, στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης . Είναι γενικός διευθυντής του κεντροδεξιού think – tank »Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης» από το 2015. Θεωρεί, ότι οι  σημερινοί κυβερνώντες αντιμάχονται τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και δεν προσπαθούν να συνδέσουν  την αγορά εργασίας με το εκπαιδευτικό σύστημα  προκειμένου να σταματήσει η φυγή των νέων  στο εξωτερικό.

Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου

Mεγάλο τμήμα της νεολαίας γυρίζει την πλάτη στην πολιτική. Εσείς, είστε νέος και κόντρα στο ρεύμα σκοπεύετε να εισέλθετε στην πρώτη γραμμή της μάχης, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών στην Α΄Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Τι θα πείτε στους νέους για να τους πείσετε;

Στην Ελλάδα, ειδικότερα μετά την κρίση, κυριαρχεί η αντίληψη πως οι πολιτικοί και τα κόμματα δεν μπορούν να αλλάξουν δραστικά την καθημερινότητα των πολιτών και πως η οικονομική κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Ως νέος, που ασχολούμαι με την πολιτική με διάθεση για προσφορά και θέλω να διεκδικήσω μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην ‘Α Θεσσαλονίκης, εφόσον ο Πρόεδρος και τα κομματικά όργανα συμφωνήσουν, προσπαθώ να αποδείξω έμπρακτα πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και πως δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Λόγω της ηλικίας μου, αλλά και του γεγονότος ότι εργάζομαι από 18 χρονών, μπορώ να κατανοήσω τα προβλήματα της γενιάς μου, της γενιάς της κρίσης και να προτείνω λύσεις σε ένα εμπόδιο που βιώνω και εγώ. Οι νέοι πρέπει να καταλάβουμε πως η πολιτική, κάθε απόφαση στο ευρύτερο πεδίο, επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας περισσότερα απ΄ όσο νομίζουμε. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως τα παιδιά 17 ετών πλέον έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Το δε δικαίωμα του εκλέγεσθαι παραχωρείται από τον συνταγματικό νομοθέτη από τα 25 έτη. Η πρόνοια αυτή αφορά την ανάγκη εκπροσώπησης όλων των μελών της κοινωνίας από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της. Θέλω, πραγματικά, να ακουστεί δυνατά η φωνή της γενιάς μας.

Είστε οικονομολόγος. Τι σημαίνει έξοδος από τα μνημόνια; Πότε θα βγούμε στις αγορές;

Πραγματική έξοδος από το μνημόνιο -και όχι απλά ημερολογιακή λήξη μίας συγκεκριμένης σύμβασης- θα σήμαινε μία καινούργια εθνική πορεία, ένας ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, ένα λιτό χωρίς γραφειοκρατία και αποτελεσματικό κράτος, χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και βιώσιμη ανάπτυξη, που αφορά την οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Όμως τελείωσαν πραγματικά τα μνημόνια; Με μειωμένες συντάξεις από 1.1.2019, με μείωση του αφορολογήτου από 1.1.2020, με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022, ποιος μπορεί πραγματικά να πανηγυρίζει; Το δε επιτόκιο δανεισμού μας μέχρι τώρα αφορούσε μόλις το 0,9% ενώ οι αγορές, οι σκληρότερες και πιο απαιτητικές αγορές μετά βίας κατεβαίνουν ως το 4% ως προς τα κρατικά μας ομόλογα.   Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος αλλά αναλύοντας επιστημονικά την κατάσταση της οικονομίας, βραχυπρόσθεμα και μακροπρόσθεμα αδυνατώ να εκφράσω θετικές κρίσης χωρίς αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Τι πρέπει να γίνει τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία;

Οι πρώτες 100 μέρες κάθε κυβέρνησης ήταν, μέχρι σήμερα, ο »μήνας του μέλιτος» για τη σχέση τους με τους πολίτες. Η καταστροφή πλέον είναι τόσο εκτεταμένη, που οι πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από δραστικές αλλαγές, μεταρρυθμιστική τόλμη και γρήγορους ρυθμούς κυβερνητικού έργου. Η κοινωνία είναι, δικαίως, κουρασμένη και οι αντοχές της ελάχιστες. Δεν θα υπάρχει περίοδος χάριτος.

Άλλωστε, όπως ήδη έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ τις πρώτες εκατό μέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση φορολογικών συντελεστών και περικοπή δαπανών. Παράλληλα με ουσιαστικές αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άδειας λειτουργίας στις επιχειρήσεις και με εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις θα σταλεί το απαραίτητο μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα αλλάζει και είναι έτοιμη να προσελκύσει επενδύσεις.

Πολλοί  νέοι με καλή συνήθως μόρφωση, αναζητούν την τύχη τους για εργασία στο εξωτερικό, συχνά με ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Υπάρχει τρόπος να συγκρατηθεί αυτό το κύμα φυγής;

Φυσικά. Αλλά σήμερα οι κυβερνώντες αντιμάχονται τις επενδύσεις, την προσωπική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Δεν επιχειρούν να συνδέσουν την αγορά εργασίας με το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δεν λαμβάνουν μέτρα για την ανάσχεση της φυγής του ανθρωπίνου κεφαλαίου, που αποτελεί την βέλτιστη επένδυση κάθε χώρας. Για να υπάρξει ανατροπή στην φυγή πρέπει να δημιουργηθούν καλοπληρωμένες δουλειές, που θα ανταποκρίνονται στα επαγγελματικά προσόντα των νέων. Η ανάπτυξη θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την δημιουργική απορρόφηση νέων επαγγελματιών. Τέλος ο ορθός επαγγελματικός προσανατολισμός στο σχολείο, οι θεσμοί της πρακτικής και της μαθητείας αλλά και η συνεχής απόκτηση μη τυπικών προσόντων, όπως γνώσεις για μία επιτυχημένη συνέντευξη, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και ορθής επαγγελματικής απάντησης σε μία αγγελία, θα μειώσουν το περίφημο brain drain.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ