Γιατί αισιοδοξεί ο Τσίπρας για «κλείσιμο της ψαλίδας» - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Γιατί αισιοδοξεί ο Τσίπρας για «κλείσιμο της ψαλίδας»

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο ισόγειο του Μεγάρου Μαξίμου, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας και το στενό επιτελείο των συνεργατών του βλέπουν τη δημοσκοπική ψαλίδα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, στις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής, να κλείνει συνεχώς.

Ξεκίνησε από το 15%, έπεσε στο 10%, ακολούθως στο 8% και τώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που έλαβαν στα χέρια τους οι ένοικοι του νεοκλασικού της Ηρώδου Αττικού 19, έχει πέσει στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα δει το φως της δημοσιότητας σφυγμομέτρηση που θα ρίχνει τη διαφορά στο 4%.

Μονάχα από τις δημοσκοπήσεις αντλεί την αισιοδοξία του ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι «τις τελευταίες ημέρες έχει διαμορφωθεί μια δυναμική που δεν είχα δει ούτε το 2015 και οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι»; Προφανώς και όχι. Στηρίζεται και σε μια σειρά άλλων παραγόντων, περισσότερο πολιτικών ή εμπειρικών.

Ο κόσμος στις ομιλίες

Καταρχάς, στον κόσμο που συγκεντρώνεται στις ανοικτές ομιλίες που πραγματοποιεί τόσο εντός όσο και εκτός Αθηνών τον τελευταίο καιρό, από το Γαλάτσι και τα Χανιά μέχρι τα Ιωάννινα και το Αιγάλεω. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεν η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση από τον κομματικό μηχανισμό όπου μιλάει ο κ. Τσίπρας αλλά στις μέρες μας μόνο εύκολο δεν φαντάζει ακόμη κι αυτό, ιδίως όταν γίνεται με τόση συχνότητα. Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα τα δύο μεγάλα στοιχήματα είναι η προσέλκυση κόσμου στην ανοικτή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης και βέβαια σε αυτήν της Αθήνας, που θα κλείσει και τον προεκλογικό αγώνα.

Οι παροχές του Ζαππείου

Ο δεύτερος παράγοντας που το Μαξίμου θεωρεί πως μπορεί να… γυρίσει το παιχνίδι αφορά τις παροχές που προανήγγειλε από το Ζάππειο και ψηφίζονται σταδιακά στο Κοινοβούλιο. Πρόκειται «για μέτρα που αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες τις οποίες γέννησε η κρίση και τα μνημόνια», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στα μέσα της εβδομάδας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά θα είναι μόνιμα και θα έχουν όχι μόνο φιλολαϊκό αλλά και φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα. Το επαναλαμβάνω αυτό για να γίνει κατανοητό σε όσους μιλούν για κόλπα και για προεκλογικές παροχές». Μόλις την Τετάρτη ψηφίστηκε η ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους έχουν οφειλές σε Ταμεία, Εφορίες και ΟΤΑ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα από το 24% στο 13%, κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται στην τσέπη του καταναλωτή που πηγαίνει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ, και βέβαια η απόδοση της 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, που για όσους παίρνουν μέχρι 500 ευρώ θα είναι ακόμη μία ολόκληρη και για όσους λαμβάνουν παραπάνω θα υπάρχει μια κλιμακωτή ενίσχυση. Θυμίζουμε ότι τα χρήματα αυτά θα τα δουν οι περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή λίγα εικοσιτετράωρα πριν προσέλθουν στις κάλπες.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε επίσης για το επόμενο έτος την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωσή της για το σύνολο των εισοδημάτων, την επιπρόσθετη υπερέκπτωση για νέες επενδύσεις, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο, την περαιτέρω μείωση συντελεστών ΦΠΑ, τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους νησιώτες, την περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, την απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα και τη μείωση φόρου συνεταιρισμών και συνεταιρισμένων αγροτών.

Ψηφίζουν πρόσφυγες και μετανάστες

Ένας ακόμη παράγοντας στον οποίο ποντάρει η κυβέρνηση και δεν προσμετράται στις δημοσκοπήσεις είναι το γεγονός ότι από το 2015 μέχρι και σήμερα έχουν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς εκτιμάται πως, όταν βρεθούν πίσω από το παραβάν, θα επιλέξουν το κόμμα που μερίμνησε για την αποκατάστασή τους, που δεν είναι άλλο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα επιδιώκεται από το Μέγαρο Μαξίμου αντιστροφή του κλίματος και μέσω ενός ιδιαίτερου τμήματος ψηφοφόρων που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, ήτοι περίπου το 5% του εκλογικού σώματος. Αναφερόμαστε στους νέους που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στην κάλπη στις 26 Μαΐου. Με δεδομένο το γεγονός ότι πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια χωρίς να διεξαχθούν εκλογικές αναμετρήσεις, θα προσέλθουν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ασκήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα οι 18άρηδες του 2016, οι 17άρηδες και οι 18άρηδες του 2017, οι 17άρηδες του 2018 και οι 17άρηδες του 2019. Να θυμίσουμε ότι από το 2016, με νόμο, παραχωρήθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγειν και σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος. Οι ποιοτικές μετρήσεις που έχει στα χέρια του το Μαξίμου δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών το πιθανότερο είναι ότι θα απέχει, αλλά όσοι πάνε να ψηφίσουν θα δώσουν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Πρέσπες

Στα θετικά κρίνεται επίσης για την κυβέρνηση το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πέσει οι τόνοι στο Μακεδονικό, που προφανώς και είχε πολιτικό κόστος για τους πολίτες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά μένει να αποτυπωθεί πόσοι εξ αυτών θα έχουν θυμό μέχρι να προσέλθουν στην κάλπη.

Τέλος, αξιοσημείωτος παράγοντας είναι και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση των δηλώσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα των εργασιακών. Το κυβερνών κόμμα έχει δημιουργήσει τηλεοπτικό σποτ που παραθέτει τις δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη περί μη απονομής 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους, περί μη επιστροφής του δώρου Χριστουγέννων και βέβαια περί της καθιέρωσης επταήμερης εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων.

του Γιώργου Σαρρή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ